‘Ýskoçya’da Müslüman kadýn polisler için ‘baþörtülü üniforma’ seçeneði resmileþti’

Baþörtüsünün Ýskoçya polis teþkilatýnda resmi kýyafete dahil edildiðini 23 Aðustos’ta Ýskoçya Polisi Emniyet Müdürü resmi internet hesabýndan bizzat kendisi duyuruyor.

Çalýþan memurlarýn zaten tercihe göre baþörtüsü takma özgürlüklerinin olduðunu fakat bunun resmileþtirilmesinin emniyeti daha ‘temsilci’ bir hale getireceðini umduðunu belirtiyor.

***

Ýskoçya halký Müslüman bir ülke deðil. Deðiþik Hristiyan mezheplerinin hâkim olduðu 1707’de Ýngiltere ile birleþmiþ eski bir krallýk.

Emniyet Müdürü Phil Gormley baþörtüsü duyurusunu yaptýktan sonra: “Bu duyuruyu yapmaktan mutluluk duyuyorum ve emniyet çalýþanlarýnýn desteðinin yaný sýra Müslüman toplumun ve genel olarak toplumun desteðini almayý umuyorum” diyor ve ekliyor, “Özellikle kamu sektöründeki diðer iþverenler gibi, bizler de hizmetimizin, hizmet götürdüðümüz toplumlarý tam olarak temsil ettiðinden emin olmak için çabalýyoruz. Umarým üniforma seçeneklerimize yaptýðýmýz bu düzenlemeyle personel çeþitliliðimiz artar ve Ýskoç toplumu için emniyet saðlayan ekibimizin hayat becerilerine, tecrübelerine ve kiþisel özelliklerine katký saðlanmýþ olur.”

Ýngiltere genelinde ise baþörtüsünün poliste resmi kýyafeti olarak10 yýl önce kabul edildiðini ekleyelim.

***

Bütün bunlarý niye yazdýðýmý anlayacaksýnýz.

Halký Müslüman olan Türkiye’nin polis teþkilatýnda baþörtüsü özgürlüðü daha geçen hafta yeni baþladý.

Baþlar baþlamaz da laiklikten baþka söylemi bulunmayan CHP hemen balýklama atladý.

CHP sözcüsü Böke “Bu hafta poliste türbaný serbest býrakarak laiklik üzerinden yeni bir tartýþma baþlatýlma gayreti” diyerek eleþtirmeye çalýþtý.

Oysa bu özgürlüðün geç kalmýþ olmasýný söyleyerek de muhalefet edebilirdi.

***

Baþörtüsü ülkemizde maalesef uzun yýllar yanlýþ yorumlanan bir laiklik anlayýþýyla binlerce insanýn maðdur olmasýna yol açmýþ hassas bir konu.

Temelinde de laikliði Fransa gibi uzun süre mezhep savaþlarýnýn yaþandýðý bir ülkeden almýþ olmamýz yatýyor. Fransa geçtiðimiz haftalarda haþemayý (burkini) da yasaklamak istemiþ ancak tepkiler üzerine karar geri çekilmiþti.

Bizdeki laikler Fransa’nýn katýlýðýna ilave olarak maalesef laikliði din karþýtlýðý gibi algýlayýp öðrettiler ve de uyguladýlar. Bunun siyasi temsilciliðini de baþýndan beri CHP yaptý. Bu yüzden halktan koptu ve bir türlü iktidar yüzü göremiyor.

Böke’nin açýklamasýndan öyle anlaþýlýyor ki bundan sonra da görmesi mümkün deðil.

CHP hâlâ özgürlükleri içine sindirebilmiþ deðil.

***

Polis teþkilatýnda baþörtüsü özgürlüðü geç kamýþ bir uygulamadýr.

2013 yýlýnda kamuda baþörtüsü yasaðý kaldýrýldýðýnda bazý istisnalar (polis, yargý ve ordu) getirilmiþti.

Ýstisnalar özgürlük anlayýþýna aykýrýydý ve isabetli deðildi.

Ancak toplumun inançlarýný geleneklerini ve kültürünü hazmedememiþ bir muhalefet anlayýþý karþýsýnda idare böyle bir yöntemi uygun görmüþ anlaþýlan.

***

Baþörtüsü bir insan hakký ve özgürlük meselesidir.

Dolayýsýyla baþý açýklýk ne kadar normalse baþörtülü olmak da en az o kadar normaldir.

Ýstisnalarýn tamamýyla kaldýrýlmasý gerekir. Yargý ve ordu mensuplarýnýn da ayný haktan istifade etmemesi, mahrum kalmasý haksýzlýktýr, adaletsizliktir.

Tarafsýzlýk meselesi ise çok su götürür.

Ayrýca ben baþörtüsünün dindarlýk göstergesi olmaktan çýktýðýný düþünüyorum ve bu konuyu bir baþka yazýda ele alacaðým.

Cumanýz mübarek olsun.