Baðýmlýlýk çeþitlerinin gitgide arttýðý günümüzde iþ baðýmlýlýðý kavramý da sýkça gündeme gelmektedir. Saðlýklý bir çalýþma hayatý ile çok çalýþma ve iþ baðýmlýlýðý arasýnda ince bir çizgi vardýr. Özellikle son 30 yýlda teknolojinin de geliþimiyle sistemin insandan insanýn da sistemden beklentileri artmýþ durumdadýr. Bu gerçeðe kiþilerin beklentileri karþýlayamama kaygýsý da ilave olduðunda bir iþ baðýmlýlýðý noktasýna kolaylýkla gelinebiliyor. Artýk insanlar sevdikleri iþleri seçmekte özgür hissedemiyorlar. Çünkü sistem ve toplum onlara “para kazanabileceðin ve beklentileri karþýlayabileceðin bir iþ bul” dayatmasýný yapýyor. Bu dayatma iþe baðýmlýlýðýn kaynaðý oluyor. Aile, eþ, çocuk ve arkadaþ iliþkileri bozuluyor. Huzurlu bir hayat için çalýþan insanoðlu çalýþtýðý için huzursuz olma noktasýna geliyor. Ýþte iþ baðýmlýlarý bu paradoksa düþmüþ ve iþ-özel yaþam dengelerini kaybetmiþ kiþilerdir. Nerede duracaklarýný kestiremezler ve sistemin çarkýna kapýlýp giderler. Sevdiklerine ve kendilerine ayýrdýklarý zamaný bir kayýp gibi görürler. Bu kýsýr döngüden çýkamadýklarý takdirde saðlýklarýný kaybederler ve onu sevenleri de kendilerini de mutsuz ederler.
Ýþ baðýmlýlýðýnýn belirtileri nelerdir?
-Sosyal iliþkilerin bozulmasý,
-Evliliðin bozulmasý
-Günlük hayat düzeninin bozulmasý,
-Kiþinin kendisine zaman ayýrmamasý,
-Depresyon, tükenmiþlik, kaygý
-Sürekli kaybetme ve iflas korkusu
-Huzursuzluk,
-Bitkinlik,
-Çabuk yorulma
-Stres temelli saðlýk sorunlarý,
-Hataya tahammülsüzlüðün artmasý
-Hata yapma oranýn artmasý
-Dikkat ve konsantrasyonun zayýflamasý
-Tatile gidildiðinde huzursuz olunmasý
-Ýþten uzaklaþýldýðýnda kötü hissetme
Neler Yapýlmalý?
-Ýþ-özel yaþam dengesi kurmak önemlidir. Kiþiler çoðu zaman bunu tek baþlarýna yapamazlar. O zaman bir danýþmanlýk almalarý gerekebilir.
-Ruh saðlýðý uzmanlarý iþ baðýmlýlýðýnýn sebepleri ve iþe yapýlan duygusal yatýrýmlarý tespit ederek giderilmesinde yardýmcý olabilirler
-Ýþ dýþýnda geçirilen zamanda iþ düþünülmemeli.
-Ýþe gelirken, eve giderken ve molalarda mutlaka aileyle ya da arkadaþlarla baðlantý kurulmalýdýr. Bu kiþinin güvende hissetmesini saðlayacaktýr.
-Sosyal planlarý aksatacak görevlere hayýr demeyi öðrenebilmek gerekir. Zordur, ama bir kere adým atýldý mý gerisi gelir.
-Spora ya da hobilere vakit ayýrabilmeli. Çoðu insanýn günlük programýnda bunlar yoktur. Bunu bir iþ gibi planlamak gerekir.
-Planlama ve organizasyon yeteneklerini geliþtirerek zamaný ve enerjiyi iyi kullanmak mümkündür. Kiþi eðlenceye ve sosyal hayata zaman ayýrarak da etkili ve verimli çalýþýlabileceðini kavramalýdýr.
-Ýletiþim ve paylaþým rahatlatýcý etkiyle kiþiyi stresten koruyabilir.
-Sosyal sorumluluk aktiviteleri de rahatlatýcý aktivitelerdir. Yardým eden yardým almýþ gibi olur.
-Hata yapmanýn iþin sonu olduðu fikrinden uzaklaþmalý. Bilakis hatalar iyi deðerlendirildiðinde iþleri geliþtiren unsurlar olurlar.