Çalýþma hayatýna yeni baþlayanlar, iþ tecrübesinin eksikliði nedeniyle iþe alýmlarda tercih edilmiyor. Öte yandan iþ bulamayýnca da tecrübe kazanamýyor. Bu da gençlerin çalýþma hayatýnda bir kýsýr döngüye neden oluyor.
Esasen Türkiye Ýþ Kurumu (Ýþ-Kur) istihdamý artýrmak için çok farklý projeler geliþtiriyor. Ancak bunlardan benim en çok önemsediðim ve genç istihdamýnýn önünün açýlmasý ve gençlerin iþ tecrübesi kazanmalarý için ‘Ýþe Almak Sizden Sigortasý Bizden’ sloganýyla uygulanan iþbaþý eðitimleri çalýþan ve iþletmelere büyük avantajlar saðlýyor.
Ýþ-Kur tarafýndan yürütülen Ýþbaþý Eðitim Programý, Ýþ-Kur’a kayýtlý iþsizlerin yine Ýþ-Kur’a kayýtlý iþyerlerinde sahip olduklarý mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiþtirmelerini, iþ ve üretim süreçlerini bizzat görerek öðrenmelerini saðlamayý amaçlayan bir iþi iþbaþýnda öðrenme programýdýr.
Ýþbaþý Eðitim Programý ile iþ arayan ancak iþ tecrübesi olmadýðý için iþ bulamayan kiþiler iþ tecrübesi kazanmakta, iþverenler ise ihtiyaç duyduklarý iþgücünü kendileri yetiþtirme imkanýna kavuþmakta olduðundan hem iþ arayanlar hem de iþverenler doðru iþ ve doðru iþçi bulma olanaðý elde etmektedirler.
Ön lisans dahil üniversite öðrencisi olanlar da programa katýlabilir. Ancak iþverenin birinci veya ikinci derece kan hýsýmý veya eþi olanlar ile programýn baþlama tarihinden önceki 3 aylýk dönemde programý düzenleyecek olan iþverenin çalýþaný olan kiþiler iþbaþý eðitim programýna katýlamamaktadýrlar.
SGK teþviki var
6645 sayýlý Kanunla yapýlan düzenlemeye göre, 18 yaþýndan büyük, 29 yaþýndan küçük olanlardan Türkiye Ýþ Kurumu tarafýndan 31/12/2016 tarihine kadar baþlatýlan iþbaþý eðitim programlarýný tamamlayanlarýn 4/a kapsamýnda istihdam edilmesi halinde sigorta prim teþvikinin uygulanacaktýr.
Sigorta primi desteðinden yararlanýlabilmesi için 06645 kanun numarasý seçilmek suretiyle düzenlenmiþ olan aylýk prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içinde SGK ya verilmiþ olmasý ve sigorta primlerinin tamamýnýn yasal süresi içinde ödenmesi gerekmektedir.
18 yaþýndan büyük, 29 yaþýndan küçük olanlardan Türkiye Ýþ Kurumu tarafýndan 31/ 12/ 2016 tarihine kadar baþlatýlan iþbaþý eðitim programlarýný tamamlayanlarýn;
Programýn bitimini müteakip en geç üç ay içinde programý tamamladýklarý meslek alanýnda özel sektör iþverenleri tarafýndan 4 (a) bendi kapsamýnda iþe alýnmasý ve Ýþe alýndýklarý yýldan bir önceki takvim yýlýnda iþyerinden bildirilen aylýk prim ve hizmet belgelerindeki sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olmasý kaydýyla 5 puanlýk indirim uygulandýktan sonra kalan sigorta primlerinin iþveren hisselerine ait oranýna göre ve belirlenen prime esas kazanç alt sýnýrý (asgari ücret) üzerinden hesaplanan tutar Ýþsizlik Fonundan karþýlanacaktýr.
Bugüne kadar yararlanýlamayan 2015 Nisan-Aralýk dönemi aylarýna iliþkin geriye dönük bu teþvikten yararlanýlmasý mümkündür.
Ayrýca iþverenler 30/06/2015 tarihine kadar baþlayan iþbaþý eðitim programlarýna katýlan kiþileri iþe almýþ olurlarsa 42 aylýk süre 48 aya; 30 aylýk süre ise 36 aya uzamaktadýr.
Teþvikten yararlanma þartlarý
Sigortalý Yönünden Þartlar
1- 31.12.2016 tarihine kadar Ýþ-Kur Ýþbaþý Eðitim programýný tamamlamýþ olmasý,
2- Ýþbaþý Eðitim programýnýn bitimini müteakip en geç 3 ay içinde iþe alýnmasý,
3- 23.04.2015 tarihinden sonra iþe alýnmýþ olmasý,
4- 18 yaþýndan büyük, 29 yaþýndan küçük olmasý, tamamladýðý iþbaþý eðitim programýna iliþkin meslek alanýnda iþe alýnmasý gerekiyor.
Ýþyeri Yönünden Þartlar
1- Özel sektör iþvereni olmasý (Devlet ihale ve Kamu ihale kanununa tabi olan iþler hariç)
2- Sigortalýnýn iþe alýndýðý takvim yýlýndan önceki takvim yýlýnda iþyerinden Kuruma bildirilen sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olarak çalýþtýrýlmasý,
3- Aylýk prim hizmet belgelerinin yasal süresinde Kuruma verilmesi,
4- Tahakkuk eden prim tutarlarýnýn yasal süresi içinde ödenmesi,
5- Yasal ödeme süresi geçmiþ, prim, iþsizlik primi, idari para cezasý ve bunlara ait gecikme zammý borcun bulunmamasý, çalýþtýrdýðý kiþileri sigortalý olarak bildirmediði yönünde herhangi bir tespitin bulunmamasý þartý aranmaktadýr.