Ýslam alemi kabe'sine ne zaman kavuþacak?

Kabe-i þerif’in, küresel krizle birlikte tecrübe ettiðimiz zorunlu yalnýzlýðý, hepimizi derinden sarstý. Hac ve umre günlerinde, içten içe kaynayýp taþan bir deniz gibi görmeye alýþtýðýmýz tavaflar, hiç beklemediðimiz bir anda ortadan kalktý.

Hac, bir aynadýr. Müslümanýn kulluðuyla yüz yüze geldiði bir buluþmadýr. Kendi kimliðine vakýf hale geldiði, adeta bir tamamlanma seromonisidir. Çýktýðý bu seyahat, ruhunda yolaçtýðý bir zaman tüneliyle, insaný varoluþa dair o görkemli seyire, ilk insan Hz.Adem’den, son elçi Hz.Muhammed’e (s) varan nebevi aydýnlýðý temaþaya yöneltir. Temaþa, yani fikrederek ve odaklanarak seyir, Kabe’deki en deðerli ibadetlerdendir.

Evrensel bir buluþma ve þura imkaný olarak Hacc; ümmetin tevhid inancýna dair yüksek ve soyut bilgisini, yeryüzündeki tatbikatýyla somutlaþtýrýr, gerçekliðe kavuþturur. Her renkten, her dilden, her milletten sima, Müslüman kardeþiniz olarak, mütebessim simalarýyla önünüzden geçer, yanýnýzda oturur, size bir þeyler sorar, sizden su ister veya sizi oturunca sýðabileceðiniz gölgelik bir yere buyur eder, hurma ikram eder, orada herkes herkese bir hediye sunmak ister. Evet izdiham da olur, zorluklar, mihnetler de olur, ama Hacc, ruhunuzu, gönlünüzü öyle yüksek ve deðerli hislerle doldurur ki, sanki meleklere karýþýrsýnýz. Bir denizin içinde ufacýk bir dalga gibi, döner durursunuz Kabe’i þerif’in etrafýnda. Yüce Allah’ýn inayetiyle, yer ile gök sizin küçücük kalbinizde birleþir. Kelimelerle ifade edemeyeceðiniz güzellikteki bir ýþýk seli içinde yýkanýr ruhunuz...

Müslümanýn dünyasýnda Hacc; bedenle, ruhla, maddi-manevi ödemelerle gerçekleþen çok önemli bir tecrübedir. Ýmkaný olup da gücü yetenler, hayatlarýnda bir kez de olsa Hacca giderek Ýslam’ýn þartlarýný kiþisel hayat hikayelerinde tamamlamak isterler. Sevgili Peygamberimiz de (s) mübarek hayatlarýnda bir kez Hacc’a gitmiþlerdir. Hacc, Resulullah’a (s) ve sünnetine seyahattir.

Basýndan öðrendiðimiz kadarýyla, pandemi dolayýsýyla Ýslam ülkelerinden temsilcilerin oluþturacaðý geniþ katýlýmlý bir komisyon kurulacaðýný ve Hacc organizasyonu hakkýndaki kararlarý bu Þura’nýn vereceðini okuduk. Yazar Osman Þahin’in, konuyla ilgili araþtýrmasýný bu konuda fikir vermesi açýsýndan deðerli buluyorum. https://www.dunyabulteni.net/analiz/kabe-i-muazzama-kimin-vakfidir-munderis-vakiflarimiz-h467335.html Bir vakýf medeniyeti olan Osmanlý döneminde, Hacc organizasyonu ve idaresi, tüm Ýslam ülkelerinden gelen temsilcilerle birlikte icra edilirmiþ, söz gelimi Sibirya’dan gelen hacýlarla, Afrika’nýn baðrýndan gelen farklý klimatif kültürlerin ihtiyaçlarý ayrý ayrý gözetilirmiþ.

“Kabe bünyad-ý Halîl-i Azer’est

Dil nazargahý Celîl-i Ekberest”

Kabe, Hz.Ýbrahim’in inþa ettiði bir yapý ise de, gönüller Allah’ýn nazargahýdýr diyen Bu Mevlana Celaleddin Rumi beyiti, bizi yaptýðýmýz her iþte gönül rýzasýný arama hedefine yöneltir. Kabe taþtan bir yapýdýr, gönül ise hiç bir yere sýðmayan yüce Allah’ýn gelip sýðdýðý, rýzasý ve inayetini arayacaðýmýz, ümit edeceðimiz, bekleyeceðimiz yerdir...

Bendeniz, Kabe-i þerif’in salgýn dolayýsýyla yaþadýðý bu yalnýzlýðý, biraz da kendi aynamýzdan sorgulamamýz gerektiðini düþünüyorum. Biz Ýslam alemi olarak acaba hangi kusurlarý iþledik de, Rabbimiz bizi Hz.Adem’den bu yana etrafý tavaf edilen Ev’ine ýrak etti... Hangi gönülleri kýrdýk, hangi hatýrlarý yýktýk... ABD dýþýnda herkesi düþman gören, Ýslam ülkelerine sürekli kibir satan Suud yönetimi acaba hangi suçlarý iþledi? Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de, Somali’de, Arakan’da, Doðu Türkistan’da acaba neler oluyor? Bombardýman altýnda anasýz babasýz kalmýþ, günlerdir yemek yememiþ, dört-beþ yaþlarýndaki o Suriye’li küçük kýzýn sözleri geliyor aklýma; ‘’Ben hepinizi Allah’a söyleyeceðim’’ diyerek aðlayýþý... Yemen’de açlýktan ölen çocuklar, Suriye’de yerinden yurdundan edilen garipler, iþkenceler, yolsuzluklar, adaletsizlikler, hoyratlýklar, haþinlikler, kendileri zevk ü sefa içinde yüzerken halký yoksullukla boðuþan diktatörler...

Bu nasýl Ýslam alemi? Hayýr! Bu böyle gitmez... Ýslam alemi, halkta gönül rýzasýný arayan idarelere muhtaçtýr. Ramazan Bayram’ýna sayýlý günlerin kaldýðý þu demlerde, ümmetin hakiki bayramlara ulaþmasý için dualar ediyoruz. Allahým bizi Sana baðlayan tavaflarý, bize inayet et, baðýþla ne olur!