Ýslam Coðrafyasýnda Mezhep Çatýþmasý Arzusu

Haçlý zihniyetinin halen devam ettiðini ve Ýslam coðrafyasýyla hesaplarýn tam sona ermediði hakikati, giderek daha net gözükmeye baþlýyor. 

Dikkat ederseniz Ýslam dünyasýnýn, hangi dönemlerde birlik þansý arttýysa, o zaman daðýtýcý güç farklý görünümlerde devreye girdi. Osmanlý Devleti’nin çöküþ nedenlerini teker teker gözden geçirdiðimizde, Batý’nýn Osmanlý coðrafyasýna, bir taraftan etnik kimlik üzerinden yeni felsefelerin sokulmasý, diðer taraftan Orta Doðu’nun dalgasýnda olan mezhep ayrýlýklarýnýn çatýþmaya dönüþtürülmesi planlarýnýn da yer aldýðýný görmekteyiz.

Þimdi günümüz coðrafyasýnda tekrar ayný senaryo devreye sokulmakta.

Amerika, Ýran’la uðraþmak istemiyor gibi duruyor. Ýran; içerisinde etnik kimlik politikalarýný, zamaný geldiðinde devreye sokmayý planlasa da, þimdilik Ýslam coðrafyasýnýn gücünün tamamen içerideki gruplar arasýnda iyice tükenmesini beklemektedir. Ýran; bu durumu sevmiyor gibi dursa da, “bu dönem Ýran’ýn iþine yarar pozisyon alabilir” yorumunu yapmaktadýr. Ýran da bu isteðin gerçekleþmesinde, rol üstlenmeye hevesli. ABD’yi sevdiðinden deðil, oyunun bir parçasý olacaðýný ve “arazisine alev gelmeden, yeni alev alanlarý oluþturmak devlet menfaatine uygundur” tezine inanýyor.

Önceki gün Suudi Arabistan’da 30 Þii Müslüman’ýn idam edilmesi, gerekçesi ne olursa olsun Suudi tarafýndan bunun gerçekleþtirilmesi, önümüzdeki dönemde ciddi ve yeni sýkýntýlarýn baþkaldýrýþýnýn sinyali gibi okumamýz lazým.

ABD ve tümüyle Ýngiliz politikalarýnýn, bu coðrafyada dizayn ettikleri senaryolar aþaðý yukarý ayný gibi. Parçalayýp hüküm sürmek, sýradan bir teoriye dönüþtü artýk. Þimdi gördüðümüz kadarýyla, Ýslam coðrafyasýnda arzu edilen yeni kapýþma motifinin, mezhep çatýþmasý üzerinden cereyan edeceði istikametindedir. Ýran, buna seve seve gitmek istiyor. Rejim deðiþikliði dalgasýnýn ülkesine uðramamasý için bu durum iþine çok yaramakta.

Suudi’nin giderek artan Ýslam Medeniyeti içerisindeki tüm deðerlere, kökten radikal bakmakla zaten çatýþmanýn özünü teþkil etme eðiliminde. Ýran’daki rejim deðiþikliði kaygýsýný, Suudi yönetimi de taþýmakta. Mýsýr’daki Ýhvan Hareketi’nin bastýrýlmasýndaki aktif rolü, zaten bunun ispatýdýr.

Ýran, Þii hilali felsefesini geniþletme çabasýnda. Bunu esasýnda, yeniden büyük güç olma çabasý, Türkiye’nin doðal misyonuna çomak sokmak ve Ýslam Birliði þemsiyesini ortadan kaldýrma gayreti olarak da yorumlamak lazým. Þii düþünceyi, sadece PERS Devleti’nin Fars-i zihniyetinin daima var olmasý için kullandýðýný da unutmamak lazým. Aksi takdirde bu düþüncenin, Ýslam’ý parçalamaya hizmet etmesini suni biçimde geliþtirme gayretinde olmazdý.

Ayný fonksiyonu Suudi’nin yaptýðýný da biliyorsunuz. Böyle bir durumda, bu coðrafyayý kendi istediði mecraya sokmaya gayret eden ABD’nin, hiç sýkýntýya girmeden ve canlý bir enstrümaný olduðunu anlamaktayýz. Rusya’nýn da devrede olduðunu dikkate alýrsak, Ýran’ýn yanýnda Þii hattý savunacaðý, hatta fitne fesadýyla Arap coðrafyasýnda Osmanlý sonrasý konumlanan Ýngilizlere kafa tutmaya baþlayacaktýr. Buradaki dramýn derinleþmesiyle ise kendisinin Kafkasya, Orta Asya ve Doðu Avrupa’daki menfaatlerini garantiye alacak gibi hesap içerisinde olduðunu da unutmamak lazým.

Ýngilizlerle yeniden Orta Doðu’da karþýlaþmak, yeni dönemde Ruslar için bir fýrsattýr. Rusya; Ýngilizlerin kendi alaný olarak gördüðü Orta Doðu bölgesine gelmekle, kendisinin doðal hinterlandý olarak gördüðü Kafkasya, Orta Asya ve Doðu Avrupa bölgelerinde, ABD politikalarýný dolaylý hizaya sokma gayretinde.

Türkiye’nin konumu ve tutumu, hayati anlam taþýyacak. Çeþitli hamlelerle, Türkiye’yi kendisine baðýmlý hale getirmek isteyen, küresel patron ABD, her ne kadar da Türkiye’ye müttefik olarak baktýðýný söylese de, bu müttefikin fazla ileriye gitmesini arzu etmediðini, son yýllardaki gayri samimi tutumuyla gösterdi. Birileri burada kendi menfaatini gözetlerken, Türkiye’nin menfaati ise Ýslam coðrafyasýnýn birliðinde ve bu coðrafyada kanýn durmasýndadýr. Esad gibi bir katilin, iktidar ömrünün bir an önce bitmesi, buradaki kanýn esas durdurucu unsurudur. Türkiye’yi içeride kendi sorunlarýyla boðuþmaya sürükleyen, buna içeride destek olanlarýn ise kökünün kurutulmasý þarttýr. Türkiye’nin içeride ne FETÖ ve PKK gibi hain unsurlara, ne de RusyaÝranABDÝngiltere ve Ýsrail’in sinsi oyunlarýnda kaybedecek zamaný yoktur.