Ýslamiyet deðil insan haklarý sorunu...

Çin’in Uygur bölgesinde yaþananlara dair Türk medyasýndan çok fazla ses çýkmýyor. Önce insanlara oruç tutmak yasaklandý. Sonra 18 kiþi polis tarafýndan öldürüldü.

En son bir festival düzenlendiði, insanlarýn zorla o festivale katýlmasýnýn saðlandýðý ve zorla içki içmelerinin istendiði haberleri geldi.

Alt alta yazýlýnca sorunun sadece Ýslam dünyasýný ilgilendirildiði düþünülebilir oysa bu bir insan haklarý sorunu.

***

Oruç tutmayana dayak ya da dizi setine baskýn haberlerini yapýp da bu haberleri görmemek olmaz. Niye diyeceksiniz sebebi çok basit.

Ýçinde bulunduðumuz çað insanlara inançlarý ve hatta inançsýzlýklarý nedeniyle baský yapýlmasýný en azýndan teoride kabul etmiyor.

En azýndan bu noktada kiþisel hak ve özgürlükler devreye giriyor.

 Ýster ateist ol ister katý laik fark etmez, insan haklarýna saygý duyuyorsan bu olanlara karþý çýkman gerekir.

***

Türkiye’de Bosna’da yaþanan insanlýk suçunu sadece Refah Partisi meseleyle alakalý diye bir süre görmezden gelenler olmuþtu.

Filistin sorunu ve El Fetih’in direniþi 1970’lerde devrimcilerin ana gündem maddesiydi.

Sonra Hamas dönemi geldi, bir zamanlar Filistin davasýný en hararetle savunanlar olan biteni görmezden gelmeye baþladýlar.

Öznelere bakarak tutarlý olamaz insan. Fiil masum insanlarýn öldürülmesi, özneye bakarak, yok Hamas’lý yok El Fetih üyesi diye karar verilmez, tutum alýnmaz.

En azýndan insan vicdaný kaldýrmaz bu davranýþý.

***

Örnekleri ister Çin’den verelim ister Arakan ister Afrika’da bir baþka noktadan.

Eðer insanlar ibadet etmek istedikleri için öldürülüyor ya da hangi dinden olursa olsun baský görüyorlarsa ortada bir sorun var demektir.

Mesela Ýslamiyet ya da Hristiyanlýk meselesi deðil insan haklarý meselesidir.