Mustafa Sabri Beþer
Mustafa Sabri Beþer
Tüm Yazýlarý

Ýslamofobi için futbol fýrsatý

Ünlü bir söz vardýr "Futbol sadece futbol deðildir." diye. Futbolun sadece futbol olmadýðý bir zaman dilimine daha hýzla yaklaþýrken bu sözün gerçekliði test edilmeye baþlandý bile. Önemli olan ise bu gerçeðin özellikle Ýslamofobi'nin kýrýlýp kýrýlamayacaðý konusunda ne kadar kullanýlabileceði.

Katar'da önümüzdeki aylarda yapýlacak olan Dünya Futbol Þampiyonasý öncesi "futbolun sadece futbol olmadýðý" gerçeði bir kez daha kendini göstermeye baþladý. Fransa'da yayýmlanan Le Canard Enchaine adlý gazetedeki karikatürde, Katar milli futbol takýmý formalarý giyen, ellerinde pala, silah ve roketatar taþýyan 7 sakallý kiþi futbol oynarken tasvir ediliyor. Karikatürize edilenlerden biri patlayýcý baðlý kemer takarken, beþinin mavi cübbe ve ikisinin siyah gömlek giydiði, kar maskesi taktýðý görülüyor.

Bu karikatür öncesinde ise Dünya Kupasý'nýn ev sahibi Katar, "LGBT propagandasýna mahal vermeyeceðini" açýklamýþtý. Katar, bu açýklamanýn ardýndan LGBT yanlýsý lobilerin hedef tahtasý haline geldi.

Katar'ýn LGBT açýklamasý sonrasý Batýlý medya kuruluþlarý ülkede yabancý iþçilerin haklarýna riayet edilmediðini "keþfediverdi" aniden. Guardian, ülkede 6 bin 500 göçmen iþçinin öldüðünü yazdý. Ancak bunun pandemi dahil 10 yýllýk süreyi kapsadýðý anlaþýldý.

Avustralyalý futbolcular "LGBT'yi Katar'da kalýcý miras yapma" sözü verdi!

Almanya Dýþiþleri Bakaný Feaser, turnuvanýn Katar'da yapýlmasýný eleþtirdi!

Bütün bunlar Batýlýlarýn futbolu kendi amaçlarý doðrultusunda nasýl kullandýðýnýn bir göstergesi. Batý bunu mütemadiyen yapýyor.

Her fýrsatta Ýslamofobi'yi körükleyecek yayýnlar ve açýklamalar yapmaktan çekinmiyorlar.

Peki, Ýslam dünyasý olarak biz ne yapýyoruz?

Futbolu Ýslamofobi'nin bir aracý olarak kullanan Batý karþýsýnda Ýslam dünyasýnýn bir çalýþmasý var mý?

Ýyice irdelesek de derinlemesine bir çalýþmanýn olduðuna þahit olmuþ deðiliz.

Oysa Katar'da yapýlacak dünya þampiyonasý bu noktada bize bulunmaz bir fýrsat sunuyor.

Batý'nýn futbolu Ýslamofobi'nin yayýlmasýnda bir araç olarak kullandýðý kadar biz de onu Ýslam'ýn aydýnlýk yüzünü göstermek için kullanmalýyýz.

Ýþte bu noktada Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) bu süreci kendine vazife edip çalýþmalar yapsa, etkinlikler düzenlese bu fýrsat tam yerinde, dünyanýn görebileceði þekilde kullanýlmýþ olur.

ÝÝT, bünyesinde bulunan bütün kurum ve kuruluþlarla Katar'da yapýlacak futbol þampiyonasýnda yer almýþ olsa ne güzel olur.

Direktörlüðünü Türkiye'nin yaptýðý, temel görevleri arasýnda: "Ýslamiyet ve Ýslam medeniyeti hakkýndaki önyargýlarý ortadan kaldýrmak, bu dini ve medeniyeti doðru bir þekilde yansýtmak, dünya medeniyeti içindeki yerlerini ve rollerini ortaya koymak, Müslümanlar ile dünyadaki diðer toplumlar arasýnda karþýlýklý anlayýþý güçlendirmek amacýyla tüm dünyada ilgili taraflar arasýnda iþbirliðine zemin hazýrlamak" da bulunan ÝRCICA (Ýslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araþtýrma Merkezi) olarak biz de bu turnuvaya iþtirak edebilir, yapacaðýmýz çalýþmalarla bu fýrsatý Ýslam ve Müslümanlar lehine deðerlendirebiliriz.

Turnuva süresince yapýlacak reklam, yayýn, söyleþi, sanatsal ve kültürel etkinliklerle; Ýslam'ýn aydýnlýk yüzünün, futbol maçlarýný izlemeye gelecek milyonlarca insana, televizyonlarý baþýnda ya da dijital mecralar aracýlýðýyla ekranlardan takip edecek dünya halklarýna gösterilmesinin, yýllar boyu sürecek diplomasi çalýþmalarýndan çok daha hýzlý sonuç vereceði kanaatindeyiz.

Ayrýca stadyumlara yerleþtirilecek sevgi ve barýþ dolu mesajlarla dünyaya Müslümanlarýn korkulacak kimseler olmadýðý mesajý verilebilir.

Hýzla dijital mecralarda canlý yayýnlar yapýlabilecek platformlar kurulsa. Cadde ve stadyum önlerinde futbolseverlerle röportajlar yapýlsa, ünlü futbolcular ya da teknik ekipleriyle ayaküstü de olsa kýsa süreli programlar gerçekleþtirilse ve bütün bunlar Ýslam'ýn aydýnlýk yüzüne dair gerçekçi mesajlar içerse...

Turnuvanýn yapýlacaðý þehirlerde açýlacak misafirhane, yemekhane gibi mekânlarda ücretsiz hizmetler verilerek insanlarýn gönlüne de hitap edilebilir.

Hazýrlanacak olan broþür ve el kitapçýklarýyla az ama öz mesajlar verip Ýslam'ýn barýþ dolu evrensel mesajlarý dünyaya ulaþtýrýlabilir.

Futbol maçlarýnýn oynandýðý süre içinde çirkin görüntü verilecek, sert davranýþlarda bulunulacak ortamlara anýnda müdahale edilmeli, Ýslamofobi taraftarlarýnýn eline malzeme verilmemelidir.

Batý'nýn "futbolun sadece futbol olmadýðý" gerçeðini kendi çýkarlarý için kullandýðý kadar bizler de Ýslam'ýn barýþ ve esenlik dini olduðunu onlara anlatmada kullanmalýyýz.