İslamofobi kime yaradı?

Şuan IŞİD içinde en az 500 kadar İngiliz vatandaşı var. Almanya, Türklere ve Müslümanlara en mesafeli yaklaşan ülkelerden birisi. Göç politikasında hala yabancı iş gücüne yer var ama tercihleri Müslüman olmayan ülkelerden insanlar almak üzerine kurulu. 

Şu an Suriye ve Irak’ta savaşan en az 400 Alman vatandaşı var, çoğu da IŞİD saflarında. Geçelim Fransa’ya... Fransız istihbarat kaynaklarına göre en az 900 Fransız vatandaşı IŞİD saflarında bulunuyor, hatta Fransızca konuşan IŞİD militanlarının eğitime alındığı kampın Halep yakınlarında olduğu da biliniyor.

Hollanda’nın 100 kadar vatandaşı yine IŞİD saflarında savaşıyor. Geçen ay Lahey’de 20 kadar erkeğin çektiği ve IŞİD’e destek veren video ülkede şok etkisi yaratmış durumda.

Belçika, Avusturya gibi ülkelerden gidenlerin sayısı çok net değil ama IŞİD tartışmaları oralarda da çok canlı...

***

Peki niye böyle oldu?

Açık kaynaklar IŞİD’in içindeki en kanlı eylemlere imza atan grupların İngiltere’den gelenler olduğunu yazıyor. Oysa İngiltere Avrupa’da entegrasyona en açık politikalara sahip ülke olmakla övünürdü bir zamanlar.

Yoksa 2005’te El Kaide’nin 4 ayrı metro istasyonunu vurmasının ardından sert terörle mücadele önlemleri, giderek yükselen İslamofobi yüzünden mi bugün böyle bir tabloyla karşılaştık? Avrupa sağı aksi bu seçeneği düşünmüyor bile. Onlara göre, fikir ve örgütlenme özgürlüğü sayesinde IŞİD Avrupa ülkelerinde zemin buluyor. Bu fikir yaygınlaşması demek Avrupa’da İslamofobi’nin daha da yükselmesi demek. Bir noktanın altını çizeyim Irak ya da Suriye’de olanlarla değil bu ülkelerden dönecek olan vatandaşlarının kendi topraklarında eylem yapmasından endişe ediyor Avrupa. Bunun önüne geçebilmek için de şu ana kadar alınan tüm önlemler de ciddi ayrımcılık sinyalleri veriyor. Mesela Suriye ve Irak’tan dönen Müslümanlara Avrupa içinde seyahat yasağı getiriyorlar benzer başka önlemleri de tartışıyorlar.

***

Görünen o ki önümüzdeki dönemde Avrupa’da İslamofobi yükseltilecek, tüm Müslüman nüfusa, potansiyel IŞİD militanı gözüyle bakılacak. Avrupa, baskının radikalleştirmeyi sağlayan en önemli etken olduğunu fark eder mi sorusu maalesef şu an gündemde bile değil. 

Keşke durup baksalar ve 11 Eylül saldırılardan bu yana çığ gibi büyüyen İslamofobinin en çok IŞİD gibi radikal gruplara yaradığını fark edebilseler...