İslamsız Turan olur mu?

En son sözü, en başta yazayım. OLMAZ!

Çevre bu kadar "hassas" ve çok derin "uçurum" içerikli durumlarla dolmuşken, neden böyle bir "konu" dikkatimi çekti?

Önceleri bu kadar Turan ideali fikri yaygın olmamışken, tüm gözler İslam dünyası üzerine fokuslandı. Yeni yeni radikal söylem ve gruplar devreye sokuldu. İslam dünyası içerisi boşaltılan söylemler ile tanıtıldı. İslam ülkeleri sorunlar ile karşı karşıya bırakıldı. Afganistan örneği ile ise Amerika'ya yalvaran toplum görüntüsü servis edildi.

Peki neden?

İslam öyle bir muazzam doktrin, hayat içerikli derin mana ki, küresel gücün sunduğu tüm "projelere dur" diyebilecek akıl üretebilir.

Ama görüntüye bakılırsa, çoğu İslam ülkeleri veya ahalisinin ekseri Müslüman olan ülkelerin bir çoğu insan hakları ve hürriyetlerinden mahrum bir durumda karşımızda. Yöneticiler, halkın tercihleri ve başka sebepler vardır elbet. Ama en önemlisi, sistemin kendisinin bu ülkelere ait olmaması, Batı'nın kurduğu sistemin kölesi olmak, kendisinin bir şey üretmemesi veya buna izin verilmemesi gibi sebepler var önümüzde.

Orta Doğu büyük dağılım "dramı" ile karşı karşıya kalmışken, devreye yüksek sesle "Turan" fikrinin girmesi ve bu kadar doğal olmayan "suni" eylemlerin eşliğinde; yeni fikir gibi devreye girmesi tesadüf olabilir mi?

Düne kadar Turan fikrine gülenlerin, bu fikre sahiplenmesi ilginç değil mi?

Macaristan'da bir kaç yıldır yapılan Turan kurultayları bile, içerik olarak endişeye sebep olan duruma ışık tutmakta bana kalırsa.

Türklerin İslam'la değil, Şaman geleneği ile aynı meydanda buluşturmak naif bir durum olabilir mi?

Türk Devletlerindeki siyasi durum, insan hakları, adalet konusunun ciddi sorun olduğunu; bir kaç defa yazmışımdır. Böyle bir yapı hangi birlik geleceği inşa edebilir ki?

Kendi halkına nasıl giyineceğini belirleyen ve buna benzer çoğu konuda absürt ve insan haklarına zıt konuları yönetim bicimi olarak benimseyen Türkmenistan'ın, yeni ve eski başkanı zihniyeti nasıl bir fayda olabilir ki?

Ve sadece Türkmenistan da değil konu.

Türk dünyası, Turan idealleri konusunu, nasıl ve hangi maksatla kullanıldığına iyice bakmak zorundayız.

İslam dünyasına dizayn edilen operasyonun, farklı boyutu şimdi İslam aleminin bir parçası olan Türk dünyası üzerine inşa edilmektedir. Bu kadar küresel felaketler varken, bölgesel ideallerin meydana sürülmesi boşuna veya doğal süreç olabilir mi?

Turan coğrafyasını, İslam karşıtı söylemlere meydan etme çabası yoklamalarına dikkat derim.

Çünkü İslamsız Turan fikri olmadı, olamaz zaten...