İsmail Küçükkaya’yı kim kullandı?

Gazeteciliğin temel kurallarından biri haberi farklı kaynaklardan doğrulatmaktır. Buna daha önceki yazılarımda da dikkat çekmiştim. Hele hele haber konusu bir kişi ile ilgili spesifik bir iddia ise o iddia mutlaka karşı tarafa sorulur.  Bu haberin olmazsa olmazlarından biridir.

Bu önemli faktörü aktardıktan sonra gelelim İsmail Küçükkaya’nın Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile ilgili iddiasına…

Fox Tv’nin sunucusu Küçükkaya, Bakan Kaya’nın eşinin telefonunda terör örgütü FETÖ’nün kullandığı gizli mesajlaşma yazılımı bylock çıktığını, bunu öğrenince de ‘derhal boşandığını’ iddia etti.

İddia doğru mu?

Hayır doğru değil!

Size bu haberin nasıl tamamen YALAN olduğunu adım adım anlatayım…

Önce İsmail Küçükkaya'nın tam olarak ne dediğini aktarayım:

“Çok güvenilir kaynaklardan edindiğim bilgilere göre bylock listelerinde hala görev yapmakta olan bir bakanın eşi de var. O bakana durum bildirildiğinde derhal bir boşanma kararı aldığı da biliniyor. Bize gelen bilgiler bu bakanın Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya olduğunu biz kamuoyuna anlatalım.”

Küçükkaya, kendinden emindi. Ancak ilk yalanlama iddianın hedefindeki Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’dan geldi. Açıklamada özetle “iddianın tamamen asılsız, iftira ve komplo” olduğu vurgulandı. Bakan hanım açıklamayla yetinmedi konuyu yargıya da taşıdı. İkinci yalanlama Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi. O da “iftira” dedi. 

İsmail Küçükkaya’nın haberine bir yalanlama da Emniyet’ten geldi. Yazılı açıklamada özetle İlyas Kaya’nın bylock kullanıcısı olduğuna dair iddiaların gerçek dışılığı vurgulandı. Ortalığa atılan iddiaların toplumu yanıltmaya yönelik ve tamamen asılsız olduğu söylendi. 

İsmail Küçükkaya, böyle önemli bir iddiayı haberleştirirken yanıltıldı ya da bile bile bir algı operasyonunun parçası haline geldi.

Çünkü, Küçükkaya böyle bir duyum aldığında iki şeyi yapsaydı bu iş bu noktaya gelmezdi. Birincisi iddiayı Bakan hanıma sormak… İkincisi biraz araştırma yapmak… Eğer bu duyuma biraz şüphe ile yaklaşsaydı;

1- Bylock listesinde yer alan İlyas Kaya’nın Fatma Betül Sayan Kaya’nın eşi olmadığını görecekti

2- Bir iki telefonla ya da Google aramasıyla Fatma Betül Sayan Kaya’nın 2010'dan önce boşandığını fark edecekti. Yani İsmail Küçükkaya’nın iddia ettiği gibi ‘DERHAL’ değil. 

Haberi dört koldan yalanlanan İsmail Küçükkaya, kamuoyundan ve Bakan Kaya’dan özür dilemediği gibi “arkasındayım” dedi. 

Evet gazeteciler bazen kaynakları tarafından yanıltılabilirler, kaynaklar kendi hesaplarını bazen gazeteciler üzerinden görmek de isteyebilir. İstemeyerek de olsa gazeteciler de bazen algı operasyonlarında kullanılabilirler. Hele söz konusu FETÖ ise… 

Ya da İsmail Küçükkaya bile bile böyle bir algı operasyonuna alet oldu. YALAN HABER yapmakla suçlanan Küçükkaya, hakime gerçeği anlatırsa biz de bir algı operasyonunun perde arkasını öğreneceğiz… Konu doğru gazetecilik adına takibimde…