“Çok vitaminli, Temel Reis’i örnek al” dediler. Sonra “O kadar da deðil ama idare eder. Demir de azmýþ hay Allah” diye tekzip ettiler. A’sý, B’si yani vitamin hali bir tarafa ýspanak alfabenin son harfine kadar lezzetli denmeyi hak ediyor...
Koskoca bir torba! Çok deðil hemen hemen bir kilo ýspanaktan bahsediyorum. Aman ne hacim, ne hacim! “Of bunu þimdi nerede yýkayacaðým?” diyerek hiç satýn almaktan vazgeçeniniz oldu mu? Üstelik öyle bir iki kere yýkamak da yetmez ona. Afacan bir çocuk gibi her tarafý toprak içindedir çünkü. Ve en fenasý piþti mi hop söner, týpký diðer yeþil yapraklýlar gibi; bir kilosu olur mu sana 2-3 kiþilik yemek!
E benim de üþendiðim þeyler olmuyor deðil. Ama ben ot ve sebze yýkamaya genetik olarak yatkýným. Ispanakla yýlmam! En azýndan kendimi bu þekilde motive ediyorum. Cidden çok seviyorum, mevsimi geldiðinde de hafta da bir-iki piþiriyorum.
Ispanak alýrken kökleri kýsa ve güçlü, canlý pembe olanlarý seçiyorum. Çünkü yapraklarýný ayrý, köklerini ayrý deðerlendiriyorum. Kökleriyle hazýrladýðým zeytinyaðlý hali, kestirmeli (terbiyeli) etli yemeði, haþlayýp limon ve zeytinyaðý gezdirerek basitçe hazýrladýðým salatasý da benim için ayrý bir keyif.
Yaparaklarýyla yumurtalý kavurma, kýymalý yemek ve birkaç farklý peynir çeþidiyle birlikte fýrýnladýðým halini de çok lezzetli buluyorum. Üstelik peynir, yoðurt, beþamel ve farklý malzemelerle çeþit çeþit garnitür hazýrlayabiliyorum.
Peki bugün ne mi piþireceðim? Bence hakikaten lezzetli bir yemek, kendi icadým! Yazýn ýspanak, kýþýn pazýyla sýk yaparým. Ispanaðýn alfabe, lazanyanýn ýspanak haliyle karþýnýzdayým. Vejetaryenseniz ýspanaðý iki misli kullanýn ve peynir çeþitlerini arttýrýn, bayýlacaksýnýz. Hepinize afiyetle!
Ispanaklý lazanya
Malzemeler: * 1 paket lazanya * 1 kilo ýspanak yapraðý * 300 gram kýyma * 1.5 su bardaðý domates püresi * 1 su bardaðý gravyer peyniri rendesi * 1 yemek kaþýðý un * 2 yemek kaþýðý tereyað * 1 litre süt * Tuz, karabiber.
Yapýlýþý: Un ve tereyaðýný kavurup biraz tuz serpin ve sütü yavaþ yavaþ yedirerek beþamel sos hazýrlayýn. Domates püresini biraz tuz serperek az yaðda soteleyin. Kýymayý kavurun, tuzunu ve karabiberini ekleyin. Yýkadýðýnýz ýspanaklarý kaynamýþ suya atýn ve bir dakika sonra çýkarýp soðuk sudan geçirin.
Bir fýrýn tepsisini yaðlayýn. Lazanyayý çið olarak (haþlamadan) tepsiye bir kat döþeyin. Üzerine beþamel sosun üçte birini yayýn. Biraz kýyma ve ýspanak yapraklarýnýn yarýsýyla üzerini kapatýn. Peyniri serpin ve tekrar bir sýra lazanya serin. Bu iþlemi toplam üç kat olarak yapýp en üzerine kalan domates püresini, kýymayý dökün, peynirini serpip 200 derece ýsýnmýþ fýrýnda üzeri kýzarana kadar yaklaþýk 30 dakika piþirin. En az 10 dakika dinlendirin. Dilimleyerek servis yapýn.
Aklýnda olsun!
-Demir konusu çoðumuzu hayal kýrýklýðýna uðratsa da ýspanak birçok vitamin, mineral ve lif içerir.
-Ispanak piþtiðinde B12, protein, kalsyum ve sodyum oraný ciddi oranda yükselir.
-Yine piþtiðinde, baþta demir, lif, C ve E vitamini yok denilecek kadar azalýr.
-Ispanaðý yemeklerde mutlaka blanþe ederek kullanýn, yani iyice yýkayýp sýcak suya batýrýp çýkarýn ve tarife devam edin.
-Böreklerde, yýkayýp suyunu kaðýt havluyla alýn ve çið kullanýn.
-Halk arasýnda bekleyen ýspanaðýn zehirlediði söylenir. Aslýnda bu kimyasal bir tepki: Ýçindeki nitratýn bekleme sebebiyle nitrite dönüþmesidir. Son araþtýrmalar bu miktarýn çok düþük, zehirlenme konusunun þehir efsanesi olduðunu söylüyor. Ama yine de vitaminlerinin öldüðünü düþünürsek tüm yeþil yapraklýlarý piþtiði gün tüketmek en doðrusu.
-Balýk, kýrmýzý et ve tavukla da uyumlu olan bu sebzeyi sütle veya kremayla püre yapýp garnitür olarak deðerlendirin.
-Baþta beyaz peynir, kaþar ve gravyer olmak üzere birçok peynirle enfes bir uyumu vardýr.
-Yýkarken biraz sirkeli suda bekletmek ve tencere yemeklerinde çok kýsa sürelerde piþirmek dikkat edilmesi gereken noktalar...