Ispanağın alfabe hali

“Çok vitaminli, Temel Reis’i örnek al” dediler. Sonra “O kadar da değil ama idare eder. Demir de azmış hay Allah” diye tekzip ettiler. A’sı, B’si yani vitamin hali bir tarafa ıspanak alfabenin son harfine kadar lezzetli denmeyi hak ediyor...

Koskoca bir torba! Çok değil hemen hemen bir kilo ıspanaktan bahsediyorum. Aman ne hacim, ne hacim! “Of bunu şimdi nerede yıkayacağım?” diyerek hiç satın almaktan vazgeçeniniz oldu mu? Üstelik öyle bir iki kere yıkamak da yetmez ona. Afacan bir çocuk gibi her tarafı toprak içindedir çünkü. Ve en fenası pişti mi hop söner, tıpkı diğer yeşil yapraklılar gibi; bir kilosu olur mu sana 2-3 kişilik yemek!

E benim de üşendiğim şeyler olmuyor değil. Ama ben ot ve sebze yıkamaya genetik olarak yatkınım. Ispanakla yılmam! En azından kendimi bu şekilde motive ediyorum. Cidden çok seviyorum, mevsimi geldiğinde de hafta da bir-iki pişiriyorum.

Ispanak alırken kökleri kısa ve güçlü, canlı pembe olanları seçiyorum. Çünkü yapraklarını ayrı, köklerini ayrı değerlendiriyorum. Kökleriyle hazırladığım zeytinyağlı hali, kestirmeli (terbiyeli) etli yemeği, haşlayıp limon ve zeytinyağı gezdirerek basitçe hazırladığım salatası da benim için ayrı bir keyif.

Yaparaklarıyla yumurtalı kavurma, kıymalı yemek ve birkaç farklı peynir çeşidiyle birlikte fırınladığım halini de çok lezzetli buluyorum. Üstelik peynir, yoğurt, beşamel ve farklı malzemelerle çeşit çeşit garnitür hazırlayabiliyorum.

Peki bugün ne mi pişireceğim? Bence hakikaten lezzetli bir yemek, kendi icadım! Yazın ıspanak, kışın pazıyla sık yaparım. Ispanağın alfabe, lazanyanın ıspanak haliyle karşınızdayım. Vejetaryenseniz ıspanağı iki misli kullanın ve peynir çeşitlerini arttırın, bayılacaksınız. Hepinize afiyetle!

 Ispanaklı lazanya

Malzemeler:  * 1 paket lazanya * 1 kilo ıspanak yaprağı * 300 gram kıyma * 1.5 su bardağı domates püresi * 1 su bardağı gravyer peyniri rendesi * 1 yemek kaşığı un * 2 yemek kaşığı tereyağ * 1 litre süt * Tuz, karabiber.

Yapılışı: Un ve tereyağını kavurup biraz tuz serpin ve sütü yavaş yavaş yedirerek beşamel sos hazırlayın. Domates püresini biraz tuz serperek az yağda soteleyin. Kıymayı kavurun, tuzunu ve karabiberini ekleyin. Yıkadığınız ıspanakları kaynamış suya atın ve bir dakika sonra çıkarıp soğuk sudan geçirin.

Bir fırın tepsisini yağlayın. Lazanyayı çiğ olarak (haşlamadan) tepsiye bir kat döşeyin. Üzerine beşamel sosun üçte birini yayın. Biraz kıyma ve ıspanak yapraklarının yarısıyla üzerini kapatın. Peyniri serpin ve tekrar bir sıra lazanya serin. Bu işlemi toplam üç kat olarak yapıp en üzerine kalan domates püresini, kıymayı dökün, peynirini serpip 200 derece ısınmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. En az 10 dakika dinlendirin.  Dilimleyerek servis yapın.

Aklında olsun!

-Demir konusu çoğumuzu hayal kırıklığına uğratsa da ıspanak birçok vitamin, mineral ve lif içerir.

-Ispanak piştiğinde B12, protein, kalsyum ve sodyum oranı ciddi oranda yükselir.

-Yine piştiğinde, başta demir, lif, C ve E vitamini yok denilecek kadar azalır.

-Ispanağı yemeklerde mutlaka blanşe ederek kullanın, yani iyice yıkayıp sıcak suya batırıp çıkarın ve tarife devam edin.

-Böreklerde, yıkayıp suyunu kağıt havluyla alın ve çiğ kullanın.

-Halk arasında bekleyen ıspanağın zehirlediği söylenir. Aslında bu kimyasal bir tepki: İçindeki nitratın bekleme sebebiyle nitrite dönüşmesidir. Son araştırmalar bu miktarın çok düşük, zehirlenme konusunun şehir efsanesi olduğunu söylüyor. Ama yine de vitaminlerinin öldüğünü düşünürsek tüm yeşil yapraklıları piştiği gün tüketmek en doğrusu.

-Balık, kırmızı et ve tavukla da uyumlu olan bu sebzeyi sütle veya kremayla püre yapıp garnitür olarak değerlendirin.

-Başta beyaz peynir, kaşar ve gravyer olmak üzere birçok peynirle enfes bir uyumu vardır.

-Yıkarken biraz sirkeli suda bekletmek ve tencere yemeklerinde çok kısa sürelerde pişirmek dikkat edilmesi gereken noktalar...