Ispanak demir deposu

Doğal antibiyotik etkisine sahip ıspanak hakkında söylenen kansızlık yapıyor iddiası doğru değil. Bu sebze doğru pişirildiğinde anemiyi önlüyor.

Ispanağı çocuklar tarafından çok sevilmeyen, hatta annelere de ‘Ispanak yedirmeyin’ öğütleri verilen bir sebze olarak tanıyoruz. Acaba ıspanak vücutta demirin emilimini olumsuz etkiler mi? Hem çocuklarda hem de demir eksikliği yaşayan kadınlarda ıspanak yemek ciddi anemiye neden olur mu? Bu hipoteze bilim karşı çıkıyor. Ispanak bitkisel kaynaklı demiri yüksek miktarda içeren sebzelerden biri. Ancak demirin emilimini etkileyen okzalat denilen bileşenden de zengin olduğundan fazla  olduğundan fazla yenilen ıspanak kandaki demiri olumsuz yönde etkileyebilir. Fakat okzalatın olumsuz etkilerini küçük beslenme tekniği ve pişirme şekli ile değiştirmek mümkün. Birinci kural ıspanak eğer etle pişirilirse okzalat zararlı etki gösteremez. İkinci kural ise   C vitamininden zengin sebze veya meyvelerle yenirse yine demir açısından olumlu etki vücutta yaratılmış olur. Mesela zeytinyağlı pirinçli ıspanak yaptınız yanında portakal suyu, mandanla veya salatayla tüketirseniz yine demirden yararlanırsınız. Üçüncü kural iyi pişirmek, tencereyi pişirirken kapağını açık bırakın ki içindeki bu asitler havaya karışsın. Pişerken yemeğe soda gibi maddeler eklememek ıspanaktan çok daha fazla fayda sağlamamıza neden olabilir.

Yaşlılık savaşçısı kalbin dostu

Ispanak iyi bir lutein kaynağıdır ve yaşlanma ile oluşan görmede kaybı düzenli yenirse engeller. Epoksianthofil adlı prostat kanseri önleyici maddeyi içeren tek yeşil yapraklı sebzedir. C ve E vitamini ile mangan içeren ıspanak kalp hastalıklarından kansere karşı sağlık iksiri gibi etki eden sebzedir. Ispanak iyice temizlenmeli bol sirkeli suda bekletilip sonra durulanmalıdır.