Ýsrail - Rusya yakýnlaþmasý neyi hedeflemekte?

Son 9 ay içerisinde, Ýsrail Baþbakaný Netanyahu’nun Moskova’ya üçüncü kez ziyaretiyle, Ýsrail tarafýndan hep þu mesaj verildi: 

“Ýsrail’in güvenliði, Rusya ile yeni strateji ittifaký talep etmekte.”

Ýsrail; Rusya’nýn Suriye içerisindeki etkisini ve Ýran’la ittifak içeriðini bu dönem kullanmak için, Rusya ile yeni ve stratejik iliþkiler dizayn etme niyetinde.

Netanyahu; Hizbullah’ýn, Ýsrail aleyhinde tutumunu sýnýrlandýrmak için de Putin’den destek arzulamaktadýr. Ek olarak, Ýsrail evvelleri olduðu gibi Rusya’nýn etkili olduðu dönemde de Suriye topraklarýnda hava operasyonlarý yapmak istemekte ve bu konuda Rusya ile çeliþki arzu etmemekte. Rusya’nýn bazý analistlerinin, bu isteðe doðal hak tanýmalarý da esas niyetin göstergesidir. Ýsrail’in Hizbullah’a karþý deðil, güya “Ýsrail, Hizbullah’ýn elindeki silahlarý imha etmek için Suriye üzerinde hava operasyonlarý yapmak istemektedir” tezi iþlenmekte. Hizbullah’ýn elindeki silahlarýn Ýsrail’e yönelebilme ihtimali üzerine, Ýsrail’in Suriye topraklarýnda hava operasyonlarýný hoþ gören bir tavýr sergiliyor Rusya.

Hizbullah’ýn Ýsrail’e yönelik tutumunu, Ýran üzerinden dengelenmesini öngörmekte Netanyahu. Putin’in þu çýkmaza girdiði dönemde, Netanyahu’nun Rusya’yý kurtarýcý gibi görmesi ise, Putin’in Rusya içerisinde iþine yarayan bir tablodur.

Bunun yaný sýra Netanyahu, Suriye’deki kanýn gövdeyi götürdüðü bir dönemde, Golan tepelerinin Suriye ile Ýsrail arasýnda sorun olma niteliðinden çýkmasýný arzulamakta ve Rusya üzerinden bu sorunun bir defalýk çözülmesini ve Ýsrail’in ebedi topraklarý olarak tanýmlanmasý için de Rusya’ya ihtiyaç duymaktadýr. Gerçi Netanyahu’nun Moskova planlarý, ABD ve özellikle Almanya’da hoþ karþýlanmadýðý da görülmektedir. Tam da, en son Netanyahu ziyareti öncesi, ABD’de “Golan tepeleri Suriye’nin ayrýlmaz parçasýdýr” beyanýnýn gelmesi, ardýndan Alman Dýþiþleri Bakaný’ndan Ýsrail’in Golan tepelerini kendi topraðý olarak tanýmlayan 1981 yasasýnýn uluslararasý hukuka aykýrý olduðunu yeniden tekrarlamasý da, bu hoþnutsuzluðun göstergesidir.

Evet, Ýsrail Rusya’nýn hem Suriye ve Ýran üzerindeki etkisini, hem de uluslararasý camiada dýþlanmasý gerçeðini Ýsrail’in lehinde bir durum olarak kullanmak istemekte. Netanyahu’nun, “Rusya ile iliþkilerin pekiþmesi, Ýsrail’in güvenliðinin garantörüdür” açýklamasý tam da bu noktada ne demek istediðime ýþýk tutmakta.

Rusya’ya gelince, Ýsrail’in Rusya’ya gerek duymasý, Netanyahu gibi kibirli bir siyasinin Putin’i övmesi, yýllar önce Ýsrail’e ziyareti sýrasýnda Putin’i kapýda bile karþýlamayan Netanyahu’nun, þimdi bu kadar Putin düþkünlüðü, Rusya içerisinde anti-Putin seslerinin çýktýðý bir dönemde iþe yaramýþtýr.

Putin’in tam da bu sýralar böyle bir hamleye ihtiyacý vardý.

Bu arada, ne Putin ne de Netanyahu esasýnda birbirlerinden hazzetmezler. Putin; Kiþinev doðumlu, Rus dilli, eski Dýþiþleri, þimdinin Savunma Bakaný olan Liberman’ý sever. Liberman için de “Putin fanatiðidir” derler. Hatta Rus medyasý, Savunma Bakaný olduðu zaman, “Putin’in fanatiði, Ýsrail ordusunu yönetecek” baþlýklarý attý. Anti-Arap zihniyetin esas taþýyýcýlarýndan biri, hatta ýrkçý biridir Liberman. Dikkat çekici deðil mi, Suriye’de Araplara zulmeden, özü güya Arap olan Esad’ýn destekçisi Putin’i, aþýrý Arap düþmaný, Liberman sever...

Netanyahu’nun Moskova ziyaretine dönersek, dikkat çeken baþka bir husus da vardýr. Bu ziyaret sýrasýnda, Putin’in “Türkiye-Ýsrail iliþkilerinin iyileþmesini destekliyoruz” demesi bile, bu hamlenin bir parçasýydý.

Türkiye’nin Ýsrail’den talepleri karþýlýðýnda, Ýsrail buna tam evet cevabý verirse ve iliþkilerin düzeltilmesi gerçekleþirse, tam da ayný karakterli Rusya-Türkiye iliþkilerinin düzeltilmesi konseptinin, Rusya tarafýndan gündeme taþýnmasýnýn þahidi olacaðýz. Rusya Türkiye’den, Ýsrail gibi þartlarý kabul etmesini ve buna da Türkiye-Ýsrail anlaþmasý örneðini göstererek isteyecektir muhtemelen.