İsrail artık kaybedenler kulübünde mi?

Dünyanın gözü ABD’de...

Hükümetin kepenk kapatması sonucunu getiren gelişmelerle dünyanın süper gücü can çekişiyor görüntüsünde olsa da, ABD Başkanı Barack Obama’nın bu krizden güçlenerek çıkacağı da düşünülebilir.

Amerikan sistemi direniyor. Bu sistemi evcilleştirmeye çalışan Barack Obama da taviz vermiyor. Bu inatlaşma da Obama’nın elini bağlamaya çalışan cumhuriyetçilere fatura edilecek. Öyle görünüyor.

Bütün bu toz duman arasında bir Netanyahu mefhumumuz var. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Tahran-Washington yakınlaşma adımlarının atıldığı haftanın ardından soluğu ABD’de aldı.

Önce Başkan Obama ile görüştü. Ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuştu. Bu iki durağında da İran-ABD yakınlaşma sürecini sabote etmek için elinden geleni yaptı.

“Kuzu postunda kurt olan bir İran” fotoğrafına dünya kamuoyunu ikna etmeye çalıştı.

Obama ile Netanyahu’nun pek dostane bir kişisel hukuklarının olmadığı sır değil.

Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Başkan Obama’nın 2011 yılında Cannes’da düzenlenen G 20 zirvesi sırasında Netanyahu’yu nasıl çekiştirdiklerinin kayıtlara geçtiğini hatırlayalım.

Ortak basın toplantısı yapmaya hazırlanan iki lider, mikrofonların açık olduğunu fark etmeyip, uzun uzun Netanyahu’nun “ne kadar yalancı ve dayanılmaz” olduğunu konuşurlar.

Sarkozy, “Onu görmeye dayanamıyorum. Tam bir yalancı” derken, Obama da  “O’na her gün katlanmak zorundayım” yanıtını verir. Sonradan bu konuşmayı sadece 6 gazetecinin fark ettiğini gören basın yetkilileri, gazetecilerden bu bilgiyi kullanmamalarını isterler.

Ancak Fransız bir haber sitesinin bu bilgiyi duyurması üzerine olay açığa çıkar. Ve... Sessizlikle geçiştirilir.

İşte bu derece bir tahammül çerçevesi zorlanıyor İsrail Başbakanı için.

Ancak, Amerikan sisteminde İsrail ile kurulmuş olan geri dönülmez bağlar nedeniyle de “İsrailsiz de olmuyor.”

Hal böyle olunca, İran’ın gerçek yüzünü anlatmak üzere ABD’ye giden bir Netanyahu’nun kamuoyu önünde sırtı sıvazlandı sıvazlanmasına ama Washington bildiğini okumaya da devam etti.

“İran’a yönelik yaptırımların gevşetilebileceği” Washington’dan ajanslara düşen son haberler arasındaydı.

İsrail, İran dosyası düşünüldüğü zaman, kaybetmiş gibi görünüyor.

Mısır sokakları yeniden hareketleniyor

Mısır’da darbenin ardından kanlı bir şekilde bastırılan darbe karşıtı sokak gösterileri yeniden gündeme geliyor.

Cuma namazının ardından yoğun protesto gösterilerine sahne olan Mısır kentleri, Pazar günü “Devrimin Başkenti Kahire” eylemlerine ev sahipliği yapacak.

“Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak” tarafından yapılan eylem çağrısı, Arap-İsrail Savaşı’nın yıldönümü olan 6 Ekim vurgusuyla yapıldı.

İttifak açıklamasında, Mısır halkından 6 Ekim Pazar günü yapılacak gösterilerde Arap-İsrail Savaşı’na katılan “kahraman” askerlerin fotoğraflarını taşıması talep edildi.

Mısır halkı, Pazar günü yapacağı protesto gösterileriyle sadece meşru ve seçilmiş cumhurbaşkanını deviren darbecilere değil, bu darbeyi görmezden gelerek darbecilere cesaret veren Batı dünyasına da önemli bir mesaj vermeye hazırlanıyor.

Dikkatler Mısır sokaklarında olacak.