Ýsrail: Efsanenin sonu

Ýsrail Baþbakaný Benjamin Netanyahu’nun, Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’ý arayýp, “Mavi Marmara katliamý” için özür dilemesi, esas olarak iki “þehir efsanesi”nin de sonunu getirdi:

1. Ýsrail ile baþý derde giren, Amerika ile de çatýþýr: Krizin baþladýðý günden bu yana, dünya, Amerikan yönetiminin iki bölgesel stratejik müttefiki arasýnda çok hassas bir diplomasi yürüttüðünü izledi. Washington, Türkiye ile Ýsrail arasýnda Gazze saldýrýsý sonrasýnda doðan ve Mavi Marmara Katliamý ile en yüksek noktasýna çýkan krizde, Türkiye’ye karþý olarak deðerlendirilebilecek bir politika izlemedi. Aksine, Baþkan Obama, Netanyahu’nun Batý Þeria’daki Filistin topraklarýna dönük yerleþim planlarý nedeniyle Ýsrail’i karþýsýna alan, bu nedenle de Tel Aviv’den kaynaklanan “Ýran endiþesi”ni de Amerika’daki Yahudi lobisi gibi deðerlendirmeyen bir çizgi izledi. Dünya, bir NATO ülkesi olan Türkiye’nin, küresel denklemlerdeki aðýrlýðýný bu kriz süresince bir kez daha anlamýþ oldu.

2. Amerika’yý Yahudiler yönetir: Hayýr, bu olay da Amerika’nýn kendine ait ulusal çýkar ve stratejileri olduðunu, bunun bazen, George W.Bush döneminde yaþandýðý gibi, “ikinci bir ülkenin etkisi altýnda kalsa bile”, sonunda normal zeminine döndüðünü gördük. Amerika’yý Amerikalýlar, Ýsrail’i Yahudiler yönetir. Nitekim, Ýsrail, Türkiye’ye karþý Amerika’yý yanýnda bulamadý, aksine, Amerikan yönetimi, Netanyahu’yu Türkiye’den özür dilemesi konusunda “bir þekilde” ikna etti!..Bu, Ýsrail’in tarihinde, saldýrgan politikalarý sonucunda katlanmak olduðu ilk özürdür ve Ortadoðu’nun bütün cephelerinde büyük çatýþmalar yaþandýðý bir dönemde, Amerika, aðýrlýðýný, Türkiye’den yana koymuþtur.

Gelinen nokta, Türk diplomasisinin beklenilen fakat bu satýrlarýn yazarý tarafýndan bile, biraz zamana býrakýlan zaferidir.

Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan ve Dýþiþleri Bakaný Prof. Dr. Ahmet Davutoðlu, izledikleri kararlý politika ile dünya uluslarý için her zaman “baðlayýcý” nitelikte görülen iki “efsaneyi” sonlandýrdýlar.