Ýsrail iþkencesi ve Filistinli gazeteci

Güney Kore’de hafta içinde düzenlenen ve benim de katýldýðým Dünya Gazeteciler Konferansý için buluþan 100 gazeteci arasýnda Filistinli gazeteci Nabhan Khrarishi’nin hikayesi notlarým arasýnda ön plana çýktý.

Ýsrail’in iþkenceleri sonucu sakat kalan Filistinli gazeteci, Palgong Tepesi’nde bulunan Donghwasa Budist Tapýnaðý gezisinde gruba katýlmayýnca dikkatimi çekti. Yanýnda Uluslar arasý Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Baþkaný Jim Boumelha da vardý. Fas asýllý bir Ýngiliz olan Boumelha ile toplantý öncesi aramýzda geçen Charlie Hebdo polemiðinde tanýþmýþtýk. Boumelha’nýn “Peki Müslümanlarýn karikatürler nedeniyle kendilerini aþaðýlanmýþ hissetmeleri ne olacak” soruma yanýtý, Ýslam dünyasýnýn ve doðu toplumlarýnýn hassasiyetlerini yok sayan cinstendi. Ancak tapýnak gezisi sýrasýnda, ben de bir kenarda gruba katýlmayýp beklerken, Filistinli Khrasihi’nin Ýsrail iþkenceleri sonucu sakat kaldýðýný ve tepeye bu nedenle týrmanamadýðýný isyan edercesine söyleyince, onunla ilgili yargýlarýma mola verip, bir dakika durdum.

Soluðu Kharishi’nin yanýnda aldým. Filistinli gazeteci, Ýsrail iþgaline karþý çýkmasý nedeniyle defalarca gözaltýna alýndýðýný, bir keresinde beþ yýl cezaevinde kaldýðýný, sorgular sýrasýnda iþkence gördüðünü anlattý. Ayaklarýndan tavana asýlarak gördüðü iþkence sýrasýnda, Ýsrail askerinin attýðý tekme gözüne gelince, gözünü kaybetmiþ. Bacaklarýnda da hasar olduðu için adým atarken zorluk çekiyordu.

Filistinli gazetecilerin karþýlaþtýðý engellemeleri anlattý uzun uzun. Sadece geçtiðimiz yaz, Gazze saldýrýsý sýrasýnda 17 Filistinli gazeteci Ýsrail’in hedef gözeterek açtýðý ateþler sonucu öldürülmüþ.

Peki Seul buluþmasýnda bunlar konuþuldu mu? Toplantýnýn önceden belirlenen gündeminde bu zulüm yoktu. Resmi gündemde konferansta iki ana tema olarak Kore Yarýmadasý’nýn yeniden birleþmesi ile Charlie Hebdo saldýrýlarýnýn ardýndan gündeme gelen basýn özgürlüðü ve güvenlik konularý ele alýndý.

Gündeme gelmeliydi. Charlie Hebdo tartýþmasý sýrasýnda konuþan Fransýz gazeteciye sordum: “Charlie Hebdo saldýrýsýný elbette hepimiz þiddetli bir þekilde kýnýyoruz. Peki sizler yazýn Gazze’de Ýsrail’in öldürdüðü 17 Filistinli gazeteci için ne yaptýnýz?”

Fransýz gazetecinin “Gazze’de öldürülen gazeteci sayýsý çok fazla. Ama sadece bu deðil. Charlie Hebdo saldýrýlarý sýrasýnda Boko Haram örgütü de yüzlerce kiþiyi öldürmüþtü. Ancak biz Charlie saldýrýsýný cumhuriyete yapýlmýþ bir saldýrý olarak gördük. Protestolar sýrasýnda baþkalarýný düþünmedik” yanýtý itiraf niteliðindeydi.

Türkçe’de “bana dokunmayan yýlan bin yaþasýn” dedikleri cinsten...

Dünya Gazeteciler Buluþmasý’ndan zihnime kazýnanlar bunlar oldu.

Seul’den aldýðým notlarýn devamý ve yaptýðým röportajlar ise yarýn dýþ haberler sayfamýzda olacak.