ÝSRAÝL: Radikalizmin sonu

Bizim medyadan örnek vermek gerekirse Uður Dündar’ýn görüntü ve karizmasý ile merhum Mehmet Ali Birand’ýn liberal beyin kimyasýnýn karýþýmýndan oluþan bir yeni politikacý Ýsrail’in her geçen gün “radikalizme” kayan siyasetinin rotasýný deðiþtirecek gibi görünüyor.

Medyadan örnek veriyorum, çünkü, 2012 yýlýnda kurduðu partisi Yesh Atid(GelecekVardýr) ile girdiði ilk seçimde toplam 19 sandalyeyi garantileyerek partisini ülkenin ikinci büyük gücü yapan Yair Lapid, Ýsrail’in en sevilen televizyon habercisi olarak tanýnýyordu.

Gazeteci ve bir dönem politikacý Josef Lapid ile yazar Shulamit Lapid’in oðullarý olarak dünyaya 1963 yýlýnda merhaba dedi. Mesleðe savunma haberleri uzmaný genç bir gazeteci olarak baþladý, ülkenin önde gelen yayýn organlarýndan Maariv’de yazarlýk yaptý, Ýsrail kamuoyunun onu tanýmasý, Kanal 1’de gece kuþaðýnda yaptýðý siyasi tartýþma programlarý ile oldu. Televizyon çalýþmalarý zamanla onu, Ýsrail’in “enbaþarýlý portreleri listesine” bir daha çýkmamak üzere yerleþtirdi. Yair Lapid’i, çok baþarýlý meslek yaþamýný bir kenara býrakmaya, geleneksel hiçbir partiyle iþbirliði yapmadan kendi partisini kurmaya yönelten ana geliþme ise, Ýsrail’in geçen yaz yaþadýðý “gençlik ayaklanmasý” oldu.

Kitleler “daha iyi yaþam koþullarý” için sokaða döküldüðünde o da, “týkanmýþ olanÝsrail sistemini kurtarmak için” harekete geçmenin zamanýnýn geldiðine inanmýþtý.

Ne Ýran ne Filistin

Yair Lapid, seçim kampanyasý süresince Ýran ve Filistin’in adýný aðzýna almadý!..

Ýsrailli siyasetçilerin “dýþ düþman tehdidi” kullanarak yaptýklarý oy avcýlýðýna yüz vermedi. Aksine, ülke ekonomisinin nasýl düzeltilebileceðini, iþsiz gençliðe nasýl iþ, emeklilere nasýl bir rahat dünya saðlanabileceðini anlattý ýsrarla. Lapid’e göre, sistemi týkanan Ýsrail, ancak yükselen refah ve sosyal eþitlik sayesinde kurtulabilirdi.

Seçim kampanyasý süresince anketler onu sürekli dördüncü parti olarak gösterdi, ama dün açýklanan sonuçlar, Ýsrail halkýnýn orta sýnýfýnýn, gençlerin ve kadýnlarýn onun mesajlarýný çok iyi anladýðýný ortaya koydu.

Ýsrailli seçmen Yair Lapid’in kiþiliðinde net mesajýný verdi: Deðiþim!..

Netanyahu’nun yenilgisi

“Radikal” Baþbakan Netanyahu seçime “faþist”Liberman’ýn partisiyle ittifak halinde girdi. Bu blok, parlamentodaki temsilini 42’den 31’e düþürdü!.. Netanyahu’yu, eski Sovyet coðrafyasýndan gelen ve faþizme uzanan radikal görüþleriyle Ýsrail siyasetini derinden etkileyen göçmenlerin oylarý bile kurtaramadý.

Ýsrail seçmeni merkez ve sol partileri yükselterek Ortadoðu barýþý için anahtar olacak bir karar verdi...

SON SÖZ:Ýsrail seçim sonucu, karþýmýzda renkli bir demokrasinin olduðunu ortaya koyuyor. Netanyahu ile iliþkimiz kötü olabilir ama, bu demokrasinin “çaðdaþ” unsurlarýyla kurumsal iliþki kurmanýn zamanýnýn geldiðine inanýyorum.

Tehcir ve faþizm

Öncelikle Taha Akyol’a teþekkür borçluyuz. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün “tek taraflý” açýklamasý sonrasý köþesinde “tehcir” denilen felaketin tarihi derinliðini iki yazýyla harika özetledi. (Rum Tehciri - Tehcire Bakmak, Hürriyet, 22/23 Ocak) Eklenecek söz yok. 1914’te baþlayan, 1923 Lozan Anlaþmasý ile resmileþen bir uygulamadan söz ediyoruz. Türkler ve Rumlar yaþadýklarý topraklardan karþýlýklý olarak savruldular gittiler.

Eklemek istediðim, temelinde “silahýn kullanýlmadýðý bir etnik temizlikten” söz ettiðimizdir. Türk ve Yunan makamlarýnýn, tarihin o döneminde -kendilerince haklý gerekçelere dayanan- bu uygulamalarý iki devletin bünyelerinde “faþist kurumsallaþmanýn” kendine kolay yol bulmasýný saðladý. Özellikle Soðuk Savaþ yýllarýnda Türkiye ve Yunanistan’ýn yaþadýðý siyasi öyküye bir bakýn. Tehcir, yalnýz topraklarýndan sökülen insanlarý etkilemedi, iki devleti otoriter kýlan berbat bir miras býraktý. “Tehcir” bizi Dersim, Kahramanmaraþ, Madýmak’a sürükledi, Yunanlý’yý Batý Trakya’daki zulme, 1974’te Kýbrýs’taki Murataða, Sandallar ve Atlýlar köyleri toplu mezarlarýna...

Bir iþ, nasýl baþladýysa öyle devam ediyor.