Günümüzde Ýsrail’in Gazze’ye yaptýðý saldýrý en çok tartýþýlan konu oldu. Soru þu: Olayýn çözülmesi nasýl olur. Taraflardan birinin talebinin kabulü anlaþma saðlar mý? Yoksa yeni bir çözümle taraflar çatýþmaktan vazgeçer mi? Buradaki çatýþma soy farklýlýðýndan kaynaklandýðý için ortada deðiþtirilemez bir sebep vardýr. Diðer devletlerin kuruluþ sebebi gibi farklý bir soy, farklý topraklarda yaþarsa birbirinden ayrýlýr ve herkes kendi devletini kurardý. Oysa Yahudiler her ülkede farklý coðrafyada toplu olarak bulunmaz ve toplumun farklý da olsa bir parçasý gibi yaþarlardý. Ýsrail devleti Yahudilerin toplu olarak bulunduðu bir yerde kurulmadý. Onun kuruluþ nedeninin þöyle olduðunu düþünüyorum: Ortadoðu, sahip olduðu enerji kaynaklarý nedeniyle Batý tarafýndan kontrol altýnda tutulmak isteniyordu. Bölge ülkeleri Batý ile dost olmalýydý ama bunun tersi doðruydu. Geçmiþte önemli bir bölümü olan Osmanlý Devleti onlar tarafýndan yýkýldýðý için, özellikle önemli hatta vazgeçilmez olan bu topraklarda Batý düþmanlýðý yaygýn olabilirdi. Bu ülkelerin yaþarken bulunmasý gerekli olan düþmaný Batý olabilirdi. Bunun engellenmesi için bölgede baþka bir düþman yaratmak gerekiyordu. Bunun Ýsrail olmasý en iyi çözüm sayýldý ve Avrupa’da baský gören Yahudiler, o zaman göç alaný olan Amerika yerine Filistin’e gönderildiler. Bana göre kuruluþ sebebi budur ve bu kuruluþtan beklenen bölge ülkelerinin düþmaný olmasý ve onlarý baþka ve bölgenin petrolü kullanan ülkeleri hasým olarak görmemesi oldu. Bu sonuca ulaþýldý ve bölge Ýsrail’i düþman Batý’yý dost olarak gördü. Türkiye bu düþünceye alýþtýrýlmadý ve biz yakýn zamana kadar Ýsrail’in dostu olduk.
***
Þimdi bölge yeniden þekilleniyor. Türkiye’nin merkez olmasý ve bölge ülkeleriyle iyi geçinmesi hatta önder olmasý isteniyor. Bu durum bizi Ýsrail’den uzaklaþtýrýp diðer bölge ülkeleriyle yakýnlaþmamýzý gerektiriyor. Bu görüþüm eleþtirilebilir. Yani dýþ politikamýzýn ideallere dayanmasý ve inanç ve geçmiþleri bize yakýn olanlarla dost olmamýz beklenebilir. Bu doðru bir yaklaþýmdýr, ama buna izin vermezlerse yapamýyoruz. Dýþ politika duygularla deðil, çevre þartlarý ve akla göre belirlenmelidir denebilir. Mesela biz kýsa bir süre öncesine kadar Ýsrail savaþ uçaklarýnýn ülkemizde eðitilmesine izin verdik. Söylemek istediðim dýþ politikamýzýn tarafýmýzdan belirlenmesi ve dýþ müdahalelere izin vermemektir.
Þimdi þartlar kimin lehine sorusuna cevap arayalým. Batýda farklýlaþma yaþanýyor ve ABD’nin Ortadoðu’ya hakim olmasý ama burada Avrupa’nýn etkin olmamasý isteniyor. Rusya da bu tercihe katýlýyor. Bölgede Avrupa’ya uzak ama ABD ve Rusya’ya yakýn bölgesel bir güç yaratýlmak isteniyor. Bu seçimde en talihli ve en iyi þekilde rol alacak ülkenin Türkiye olduðunu düþünüyorum. Ülkemizdeki siyasi sorunlar bununla ilgilidir ve bölgesel güç olmayý engelleyecek siyasi hareketlerin etkisizleþeceðini, bu gerçekleþmezse yeni bir yapý oluþturulacaðýný düþünüyorum. Ýç politik yapýda oluþacak deðiþmeler bu durumun hesaplanmasý ile deðerlendirilmelidir. Ben ülkemizin bölgesel bir güç olmasýndan yanayým. Bu durum Ýsrail için de bir kurtuluþ olacaktýr.