Le Monde gazetesinde Elie Barnavi’nin kaleminden okuduk. Ýsrail’de Fransýzlar’ýn inisiyatifiyle “Din ve Demokrasi” tartýþýlmýþ.
Haziran ayýnda yapýlan yuvarlak masa toplantýsýný Ýsrail’in eski Paris Büyükelçisi olan tarihçi Barnavi, “Ortadoðu’da laiklik için elele” baþlýðýyla aktarýyor.
Ýsrail’deki Fransýz Enstitüsü’nün giriþimiyle yapýlan toplantý, çok sayýda Arap ülkesinin temsilcisiyle, dini çevrelerin temsilcilerini buluþturdu.
Ýsrail gibi dünyanýn önde gelen dini devletlerinden birisindeki laiklik tartýþmasýný “absurdluk” baþlýðýyla kaydedelim.
Orada tartýþýlan elbette sadece Ýslami duyarlýlýklardýr.
Suriye’de oluk oluk kan akarken, batýnýn “top yuvarlamasýnýn” bahanesi olan endiþesi de bu toplantýnýn belki de gerçekleþme gerekçesidir.
Ýslamofobiden beslenen Suriye zalimi Beþar Esad’a ve son geliþmelere dair hem Batý’nýn, hem de Ýsrail’in bakýþ açýsýný da yansýtmaktadýr.
“Tel Aviv’de üç gün süren ve Fransýzlar, Araplar, Yahudiler, baþörtülü kadýnlar,
solcu muhafazakarlar, saðcý muhafazakarlar kadýn haklarýný, entegrizmi, demokrasiyi ve laikliði konuþtular,” diyor Barnavi Le Monde’daki makalesinde.
Yaþamýn diyalektiði ve zýtlarýn birliði iþte. Laikliðin fikir babasý Fransýzlar ve Ýsrail... Belki de “Ortadoðu’da din ve devlet iþleri ayrýlsýn” diyen bazýlarýnýn aklýna gelen tek din Ýslamiyet!
Toplantýya katýlan bütün Araplar, Filistinlilere sempatilerini açýklamakla birlikte Ýsrail-Filistin ihtilafýnýn bazý konularda kullanýlmasýndan “artýk yorulduklarýný” anlatmýþlar bir de...
Satýr aralarýnda gizli algý operasyonu...
Ýsrail, Batý dünyasýnýn Arap Baharý’na bakýþýný kendi bakýþ açýsýna kanalize etmeye çalýþýyor gibi.
Ama Ýsrail gibi bir din devletinin bunu laiklik kaygýsýyla baþlatmasý hiç de inandýrýcý olmuyor.
Küçük bir not. Ýsrail-Fransa ikilisi bu buluþmalarý sürdürecekmiþ.
Gurbet, hasret ve memleket
Yýllýk izim için memleketimdeyim. Yeni neslin pek kullanmadýðý kelimeler... Memleket ve gurbet... Hatta kulaða belki de arabesk geliyor.
Ama, memleketin ne olduðu, gurbette hasret tüm boyutlarýyla yaþanmadan anlaþýlmaz ki zaten.
O zaman, sözlükte memleket de yerini bulur, gurbet de...
Fransa, Milli Bayramý olan 14 Temmuz’u havai fiþeklerle kutluyordu gece yarýsýna yakýn kalkan uçaðýmýz Paris semalarýna yükseldiðinde...
Havai fiþekler fonunda muhteþem görünen bir Paris’in bir yabancý için nasýl bir gurbet demek olduðunu düþündüm uçaðýn penceresinden aþaðýyý izlerken.
Çocuk gibi bir coþku kapladý içimi yanýmda kýzýmla memlekete doðru yol alýrken.
Yýllýk izin nedeniyle memlekete gurbetten gelen milyonlar gibi, benim de içimdeki hasret duygusunun yerini tarifsiz bir eksiksizlik hissi kapladý.