Ýsrail’in ýrkçý kararý

Dünyada bu kadar ciddi ve gerilimli geliþmeler gölgesinde, Ýsrail takýr takýr hedeflediði daðýtýcý siyasi kararlarý almaktadýr.

ABD-Ýngiltere, Ýngiltere-Rusya, ABD-Ýran ve ABD-Çin gerilimi ve belirsiz bir ortam söz konusuyken, Ýsrail tam da beklediði konjonktürel durumu kollamaya baþladý. Orta Doðu’nun kan gölüne dönüþtürülmesi bu coðrafyadaki ülkelerde darbelerin ve devrimlerin yapýlmasýna oluþturduðu alt yapýyla Ýsrail, esasýnda Anglosakson dünya kadar senaryonun taraflarýndandýr. Trump döneminde mümkün olan tüm kararlarý almakta ýsrarlý. Artý olarak ABD-Ýran gerilimini tetiklemekte ve ortaya çýkacak yeni siyasi atmosferin dizaynýný vermektedir.

Ýsrail; Müslüman coðrafyanýn göbeðinde, kimseye aldýrmadan Filistinlilerin ve tüm Müslümanlarýn haklarýný yok sayan siyasi tutumunu, hedeflerine yaklaþtýrmaktadýr. Peki neden? Çünkü göründüðü gibi Türkiye dýþýnda ses çýkaran hiçbir kimse yok. Ýran bile sessiz kalmayý veya kýsýk sesli durmayý tercih etmiþ gözükmektedir.

Ýsrail; Rusya’yý ayrý, ABD’yi ayrýca dengede götürmeyi baþarmýþ durumda. Zaten bu nedenledir ki; Yahudi Ulus Devleti tasarýsýný herkesin gözü önünde çekinmeden onaylayabildi. Biraz ses çýkacaðýný, sonunda kimsenin bir þey yapamayacaðýný hesaba katmakta. Týpký, meþhur 6 günlük muharebede olduðu gibi! Topraklarý geniþletmek için bölgede kendilerine laik seküler Kürt gruplarý ve akabinde terör örgütlerini tercih ettikleri aþikârdýr. Ýran içerisindeki etnik gruplara da ayný gözle bakmakta. Seküler laik gruplar ile bölgenin geleceðinde Ýsrail kontrolündeki bir ortam hedeflenmekte.

ABD-Ýngiltere arasýndaki gerilim biraz týrmanýr ise bu haydutluðun, belki biraz sýnýrlarý sertleþir. Þimdilik ABD hegemonyasýndaki dünyada Ýsrail, Trump’ýn dönemine tüm hedeflediði sonuçlara varmak istemekte. Ýngiltere, ABD’nin þimdiki tarzýndan pek hoþnut deðil. Her ne kadar da Ýsrail’in kuruluþ felsefesi, Ýngiliz derin devlet aklý ile desteklense de, þimdilik bu destekleme misyonu ABD’de! Ýngiltere; Ýsrail’in Filistinlileri tanýmayan siyasi tutumuna rýza göstermesi kendi çýkarlarý açýsýndan mümkün gözükmüyor. Türkiye’yi yok saymayacak kadar da akýllý olduklarýný, son FETÖ firarisi Akýn ÝPEK kararý ile göstermekte. ABD’nin yaptýðý hatayý yapmamaya gayret eden Ýngiltere, Ýsrail’in de son tutumuna seyirci kalmayacak.

Bölgede ve dünyada yeni ortam söz konusudur. “Rusya, Türkiye, Çin ve Almanya olursa, stratejik olarak iþi götürürüm” diyor. Baþkasýna özellikle Ýngilizlerin siyasi boy göstermesine karþý koymakta. Ýngiltere yeniden tarih sahnesine kendi gücü ile geriye dönüþ yapmak istemekte. Buna gücü yeter mi? Ordusu ve eylem gücü, ABD kadar olmadýðý aþikârdýr. Lakin tüm dünyada köklü harekete geçirebilecek enstrümanlarý ve derin baðlarý söz konusudur. Zaten Ýngiliz aklýnýn devrede olmadýðý hiç bir dönem olmamýþtýr maalesef!

Ýngiltere Türkiye’yi önemsemekte. Ve yeni dönemde, Türkiye’nin itibarýný kazanacak adýmlarý atacak gibi durmakta. Bu bir taraftan ABD ile arasý kýsmen açýlmýþ Türkiye’yi kaybetmemek için atýlacak adým olacak, diðer yandan Rusya ile yakýnlaþmasýna engel olmak için hamle niteliði taþýyacaktýr. Rusya, Ýngiltere ile hep kötü olmuþtur. Son yaþanan ajan hikâyesinin altýnda da bu kötü gerçek yatmakta. Trump Putin’le iliþkileri normale dönüþtürme peþinde. Ýsrail lobisi, bu iþin onarýcý unsuru. Netanyahu’nun en fazla Putin ve Trump’la görüþmesinin altýnda saklý olan þey budur. Putin’in, Ýsrail’in tutumuna açýktan itiraz etmemesinin mesafeli durmasýnýn da altýndaki mesele, ABD-Rusya iliþkilerinde olumlu hava sözünü veren Ýsrail lobisi faktörüdür. Bu karýþýk bir ortamda, Ýsrail tam da kovaladýðý ve hayal ettiði zemini yakaladý.

Bu durum sadece Orta Doðu’nun deðil dünyanýn da siyasi gidiþatýný etkileyecektir. Çünkü Orta Doðu üzerinde Ýsrail’in kendine göre planlarý olsa da, buna izin vermeyecek menfaat ve güç merkezlerinin olmasý söz konusudur. Ýsrail’in ýrkçý ötekileþtiren ve Filistinlilere hak tanýmayan tarzýna, kimlerin ses çýkarýp çýkarmayacaðýna iyi bakmamýz lazým. Çünkü büyük meseleler, küçük detaylarda saklýdýr.