Ýsrail’in kanlý hesaplarý

Ýsrail’in Gazze’ye son saldýrýsý iktidar partisinin seçim hesabýna baðlanýyor. Ýsrail’de yönetimde bulunanlarýn insan hayatý üzerinden seçim hesabý yapabilecek tipte politikacýlar olmasýndan kaynaklanan bir yorum bu.

Netahyahu-Liebermanikilisi ocak ayýnda yapýlacak seçimden güçlenerek çýkmak istiyor; önümüzdeki dönem Ýsrail için hayati önem taþýyor çünkü... ‘Arap baharý’ birkaç ülkede Ýsrail’e öncekilerden farklý bakan yeni kadrolarý iþbaþýna getirdi. Komþusu Mýsýr’da sözgelimi... Suriye’deki iç-savaþýn ortaya çýkaracaðý tablo da Ýsrail’i endiþelendiriyor. Bir diðer komþu olan Ürdün’de de kitleler rejim deðiþene kadar yatýþacaða benzemiyor...

Türkiye’yle sýnýrý yok, ama kendisini diplomatik olarak tanýyan ‘ilk’ ve uzun yýllar tek Müslüman ülkeyle iyi iliþkiler her zaman önem taþýmýþtýr Ýsrail için; dýþarýya verdikleri izlenim ne olursa olsun, þimdiki durum rahatlarýný kaçýrýyordur.

Ya Barack Obama’nýn yeniden baþkan seçilmesi? Ýsrail’in ABD’deki bütün dostlarý Mitt Romney’in ardýnda saf tutmuþ, Netanyahu da gönlünün kimden yana olduðunu belli etmiþti. Dört yýl daha Beyaz Saray’da Obama’nýn oturacak olmasý Ýsrail için ciddi bir kaygý sebebi.

Seçim yorgunluðunu üzerinden atamamýþ ve yeni dönem politikalarýný belirleme fýrsatý bulamamýþ Obama’ya bir sürprizdi Gazze saldýrýsý... Yeni cumhurbaþkanýna ve yönetim tarzýna alýþmaya çalýþan Mýsýr’ý ve terörle cebelleþen Türkiye’yi oldu-bittiye muhatap etme hesabý da sýrýtýyor saldýrýlarda...

Ýsrail’e hâkim düþünce tarzýný bilesiniz diye, dünkü Jerusalem Post’tan “Mýsýr ve Morsi ne yapar?” sorusuna cevap arayan bir deðerlendirmenin spotunu aktarayým: “Mýsýr cumhurbaþkaný Ýsrail’e karþý seleflerinden daha keskin görünmek ister; ama ülke içinde yaþanan sayýsýz sorun yüzünden iliþkilerin daha da kötüye gitmesinin çýkarýna olmadýðýný da bilir.”

Kimbilir, Ýsrail’in daha baþka ne gibi siyasi ve zamanlama hesaplarý söz konusudur.

Gazze’ye düzenlediði ‘hedefi belli’ bir saldýrýydý Ýsrail’in ve hedef Hamas’ýn askeri kanadý Al-Kasým Tugaylarý’nýn lideri Ahmed Jabari’ydi. Ýsrail Hamas liderlerinden Yahya Ayyash’ý (5 Ocak 1996), Þeyh Ahmed Yassin’i (22 Mart 2004), Abdulaziz Al-Rantisi’yi (17 Nisan 2004), Adnan al-Ghoul’ü (21 Ekim 2004), Nizar Rayyan’ý (1 Ocak 2009) ve Saeed Sayyam’ý (15 Ocak 2009) da, Ahmed Jabari gibi, böyle nokta operasyonlarla öldürmüþtü.

“Neden Jabari?” sorusunun cevabý Ýsrail gazetelerinin ilk gün yayýmladýðý bir fotoðrafa bakarak alýnabiliyor: 2006 yýlýnda bir tünelden geçerek Ýsrail’e girip sonraki beþ yýl boyunca rehin tutulan Gilat Shalit adlý eri Gazze’ye getiren grubun lideriymiþ Jabari... 2011 yýlý Ekim ayýnda rehine erin Ýsraillilere iadesi sýrasýnda çekilmiþ fotoðrafta Shalit ile Jabari yanyana duruyor...

Noam Shalit, Gilad’ýn politikaya meraklý babasý, Jabari’nin öldürülmesi için, “Gerekli bir adýmdý” demiþ... “Ýntikam alýndý” anlamýnda...

Hesabý ortada Ýsrail’in ve þimdiye kadar iþitilen tepkiler yaptýðýnýn yine yanýna kâr kalacaðýný gösteriyor; bu durumda Gazze’yi bombalamaya, öteki hedeflerini de ortadan kaldýrmaya devam ederse þaþmamak lâzým.

Filistin’de olanlar insanlýðýn yüreðini daðlýyor.