İsrail’in rolü

Son zamanlarda İsrail’in bir çok olayda etkili olduğu söyleniyor. Nitekim son günlerde MİT Müsteşarı’nı da görevinden uzaklaştırmak için eylem yaptığı konuşuluyor. Fakat asıl önemli rolü içinde yaşadığı Ortadoğu ülkelerinin hasmı olmaktan korkmaması ve onlara karşı tavır alabilmesidir. Bölgede her ülke onun düşmanlığından endişe ediyor. Hatta ABD’ni bile Yahudilerin yönettiği ve bunların İsrail’i gerçek devletleri saydığı söyleniyor. Birisi bana şu soruyu sordu. Bakalım cevabınız ne olacak? “ ABD yok olsa İsrail’in akıbeti ne olur? İsrail yok olsa ABD’yi etkiler mi? ABD’de seçkin insan W’ASP, yani beyaz, Anglosakson ve Protestan olandır.  ABD toplumunda Yahudilerin seçkin bir rolü yoktur. Hatta bir ABD kitabında Yahudilerin orduya, istihbarat ve dış işlerine alınmadığını okumuştum. Bu tespit yanlış olabilir yahut şimdi farklıdır: Maksadım onların özel bir yeri olmadığını söylemektir. 

İsrail Avrupa menşeli Yahudilerin kurduğu ya da onlara kurdurulan bir devlettir. Amaç bölgede yaşayan ülkelere bir hasım yaratmak ve kendilerinin hasım olarak görülmesini engellemek ve böylece bölgenin Batıya açık olmasını sağlamaktır. Soğuk Savaş döneminde ne İsrail ne de Yahudiler Rusya’nın yanında yer almıştır.  Bölgede ilginç bir görüntü vardır. Suudi Arabistan ve İsrail ABD’nin yakın dostudur ve Suudi Arabistan ABD’den en çok silah alan ülkelerden biridir ve hasmı İsrail’dir. Yani bu silahlar bir savaş için değil ABD’nin para kazanması için satın alınmaktadır.

Farklı olmak, toplumun diğer fertlerinin dışında sayılmak iyi değildir. Yahudiler ABD de dahil bir çok ülkede farklı algılanır. İsrail içinde kendilerini güven içinde görmezler hep bir terörist saldırı ile karşılaşmak endişesi taşırlar. Fakat önemli bir avantaja sahiplerdir ve her ülkede onların müreffeh hatta zengin olmaları doğal sayılır. Dünyanın bugünkü şartlarında para çok önemli bir silah olarak görüldüğü ve geleceği bu konuda kazananların şekillendireceği düşünülüyor. Bu biraz abartılı olsa bile dünyadaki para trafiğinin önemli bir bölümünü kontrol ettikleri için etkileri hissedilecektir. Ancak bu durum onlara yönelik olumsuz tavrın büyümesine de sebep olabilir. Yani insan diğer insana eşittir ve doğuştan, özellikle soyu nedeniyle ne geride kalmalı ne de öne çıkmalıdır. Yahudiler için her iki vasıf da geçerli sayılmaktadır.

Önümüzdeki dönemde bir soydan gelmek ne üstünlük ne de esaret sayılacaktır. İsrail Araplarla eşit yaşayacaktır. Bu amaçla hazırlık yapılmaktadır. İnsanların doğuştan bazı iyi vasıfları olabilir. Sesi güzeldir ve sıradan bir insanın tasavvur bile edemeyeceği maddi ve manevi zenginlik içinde yaşarlar. Zeki olanlar toplumun gözde insanları olurlar. Ancak soyların böyle farklılıkları yoktur yetiştiği şartlar onu farklı kılabilir. Doğumdaki farklılıklar soydan kaynaklanmaz biyolojik bir olgudur.

Geçmişte Türkiye İsrail’i çok önemsedi hatta 1990larda İsrailli memurlar güvenlik güçlerimize mücadeleyi öğrettiler. Şimdi Bölgedeki insanların olumsuz düşünceleri nedeniyle değil  tüm  insanları eşit gördüğümüz için onlar da aynı davranışımıza göre aynı şekilde muamele göreceklerdir. Onların ne kazandıklarını yanlış bulacağız ne kaybettiklerinde durumu paylaşacağız. İnsanlar eşittir ve hepsinin iyiliğine iyilikle, düşmanlığına daha çok karşı geleceğiz.