Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Tüm Yazýlarý

Ýsrail'in yeni iþgal hedefleri...

Ýsrail'i normal devlet aklýyla anlamak mümkün deðil. Çünkü kuruluþu dahil, tüm devlet olma gayreti planlý, hedefli ve kendilerince dini gerekçelere dayandýrýlmýþ bir durum söz konusudur.

Hedef Tek Deðil!

Ýsrail, Orta Doðu coðrafyasýnda geniþ ve denizlere hükmeden bir alaný benimsemek istiyor. Ýlk hedef, Filistin'in tamamý üzerine planlama. Bu hedef için yeni alanlara ihtiyaç duyuyor. Lübnan, Mýsýr, Suriye ilk hedefteki planlar. Filistinlileri farklý bölgelere göçe zorlama hayali için ise Ýran ve etkisindeki gruplarla sözde mücadele yöntemini devreye soktuðu da açýktýr. ABD bir taraftan geniþletilmiþ savaþ istemiyor, diðer taraftan ise Ýsrail'in geniþlemesi için zemin oluþturuyor.

Ýran Faktörü!

Ýran olmasaydý, muhakkak Ýsrail için bir Ýran gerekiyordu. Ýran, küresel sistem için elzem bir aktördür. Evet, Ýran'ýn yeni cumhurbaþkaný Ýsrail ile gerilimi azaltmak istediklerini beyan ediyor. Çünkü Ýran, küresel sisteme entegre olmanýn yolunun bu gerilimi iyi kullanmaktan geçtiðini anlýyor. Dolayýsýyla, Lübnan Hizbullahý ile savaþ moduna giren Ýsrail ile þimdilik sýcak çatýþmadan kaçýnmaya gayret ediyor.

ABD Seçimleri ve Ýsrail...

Netanyahu, seçim bitene kadar esas hedeflerine ulaþmak istiyor. Seçim sonrasý Filistin devlet olarak masaya gelmeden önce ise topraklarý iþgal etmek amacýnda. Bu, son aþama deðil; aþamalardan biridir.

Tehdit Altýnda Olanlar!

Tehdit altýnda olan sadece Lübnan, Suriye, Mýsýr deðil, Kýbrýs da kritiktir.

Afrika, Orta Doðu, Türkistan, Kafkasya, Balkanlar üzerinden Türkiye'yi analiz etmeliyiz. Türkiye içindeki operasyonlara bakýldýðýnda, Ýsrail istihbaratýnýn nasýl eylemler içinde olduðunu görebiliyoruz. MÝT'in Mossad ajanlarýna yönelik operasyonlarý bize çokça ipucu veriyor.

Tabii Türkiye Engeldir!

Ýsrail'in coðrafyamýz üzerinde iþgal siyasetine karþý yüksek sesle itiraz eden ve engel olabilen sadece Türkiye var. Bu duruþ, baþta Mýsýr olmak üzere tüm bölge ülkeleri için cesaret kaynaðýdýr. Bu nedenle Türkiye, Ýsrail meselesine tarafsýz olamaz. Mesele, sadece Hamas'ý savunmak deðil; mesele, coðrafyanýn tamamýnýn geleceði meselesidir. Ýsrail eðer Filistin meselesinde devlet gibi davranýyor olsaydý, onunla masaya oturulurdu. Ancak Ýsrail iþgal ediyor, bir kavmi ve bir soyu yok ediyor. Ve bu son olmayacak.

Osmanlý çöküþünden baþlayarak kurgulanan bu. Ýsrail'e devlet kurma süreci ne zaman duracak, ne zaman bitecek? Tahmini olan var mý? Daha ne kadar insan yok edilecek, daha kaç ülkenin topraklarýndan toprak koparýlacak?

Türkiye, yeni düzende eðer uzun vadeli düþünerek siyaset inþa etmezse, 100 sene geçmeden sorun kapýya dayanýr. Tam da bu sebepten Türkiye duygusal davranmýyor, Ýsrail meselesine Anadolu coðrafyasýnýn geleceðini tehdit eden unsur olarak bakýyor. Ve bakmak zorunda!