Ýsrail-Suudi Arabistan ittifaký ve Obama

Mýsýr’da gerçekleþen darbe ABD ve Avrupa Birliði (AB) için aslýnda ideal sonuçtu. Darbeciler hem laikti, hem de Batý ve Ýsrail yanlýsýydý. Dolayýsýyla darbeye ‘darbe’ bile diyemeyen Batý, birkaç üzüntü ifadesi ile olanlarý geçiþtirmek istiyordu. Hatta ABD Dýþiþleri Bakaný Kerry“Mýsýr’da Ordu demokrasiyi restore etmeye çalýþýyor” diyecek kadar iþi ileri götürdü.

Ne var ki Mýsýrlý generaller darbeyi ellerine yüzlerine bulaþtýrdýlar. Sokaklar kan gölüne dönerken, Mýsýr Ordusu binlerce insaný baþlarýndan ve göðüslerinden niþan alarak tüm dünyanýn gözü önünde katletti. Müslüman Kardeþler’in silahsýz gösterileri kabul edilebilir bir þiddet ile bastýrýlamadý. Darbe sadece ‘darbe’ olarak kalmadý, büyük bir insanlýk ve demokrasi katliamýna dönüþtü.

Bu tablo karþýsýnda Batý, tüm dünyadan tepkiler alýrken, Batý’nýn demokrasiye sahip çýkmayýþý onlarca yýl sürebilecek olumsuz bir efsaneyi de baþlatmýþ oldu. Ýþte bu tepkilerden sonra ABD ve AB Mýsýr ile iliþkilerini gözden geçirme kararýný aldýlar.

Olaylar nedeniyle Mýsýr ekonomisinin serbest düþüþte olduðu hatýrlanacak olur ise Batý para musluklarýný kýsarak bile Mýsýrlý generaller üzerinde etkili olabilirdi. Mýsýr ekonomisinin can damarý olan turizm bu yaz dip yapmýþ durumda.

Suudi Arabistan para akýtýyor

ABD her yýl Mýsýr’a 1,5 milyar dolar yardým yaparken, AB’nin yardýmlarý 1,3 milyar dolarda kalýyor. Ancak Batý’nýn yardýmlarý kesme tehdidi Suudi Arabistan’ýn manevrasý ile etkili bir araç olmaktan çýkýverdi.

Suudlar, Birleþik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt’i de ikna ederek Mýsýr’a, askeri darbeyi desteklemek amacýyla 12 milyar dolarlýk bir yardým paketi açtý. Bu paranýn önemli bir kýsmý Mýsýr Merkez Bankasý’na nakit olarak giderken, geri kalaný petrol ve diðer ayni yardýmlar olarak gönderildi. Suudi Arabistan bununla yetinmeyip, bir adým daha atarak Mýsýr’a ABD ve AB’den gelen dýþ yardýmlar ne kadar azaltýlýrsa o rakamýn tamamýný da karþýlamaya hazýr olduðunu ifade etti. Böylece ABD ve ABD’nin yardýmlarý kesme tehditleri önemli oranda anlamsýz hale geldi.

Batý’yý Mýsýr’da generallere baský yapmaktan alýkoyan bir diðer ülke ise Ýsrail. Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt, BAE ve Ýsrail Mýsýr’da darbecileri destekliyorlar. Bir baþka ifade ile Ýsrail ve Suudi Arabistan bu ülkede müttefik durumundalar.

Ýsrail, ABD demektir

Ýsrail, darbecilere para sözü vermedi. Ýsrail’in sözü darbeye ABD desteðinin saðlanmasý þeklinde.

Ýsrail’i ABD’de lobi gücü olan sýradan bir ülke olarak görmek yanýltýcý olur. Ýsrail ve onunla sýký baðlarý olan Musevi Amerikalýlar bir yönüyle ABD’nin kendisidir. Yani Ýsrail’in ve Musevi Amerikalýlarýn önemli oranda darbecilerin yanýnda yer almasý Mýsýr konusunda Baþkan Obama’nýn elini kolunu baðlamýþtýr.

Son olarak, birçok uzmana göre ABD’nin Mýsýr’a ihtiyacý Mýsýr’ýn ABD’ye olan ihtiyacýndan daha fazla. Amerikalýlar Afganistan ve Ortadoðu operasyonlarýnda Mýsýr hava sahasýný serbestçe kullanýyorlar. Yemen’deki insansýz hava saldýrýlarýnýn birçoðunda Mýsýr hava sahasýndan yararlanýlýyor. Ayný þekilde Süveyþ Kanalý’ný en yoðun kullananlarýn baþýnda ABD Ordusu geliyor.

Kýsacasý, hiç kimse Batý’nýn Müslüman Kardeþler’i yeniden iþ baþýna getirmesini beklemiyor. Ancak görünen o ki Batý elindeki araçlar ile Mýsýr’da kabul edilebilir düzeyde baskýcý bir askeri rejimi dahi kýsa sürede getiremeyecek.