İştah açan film

Çok Pişmiş-Burnt lezzet ustası bir şefin hayatına odaklanmış; yemek, hayat, aşk, yıkılmak ve sonra tekrar ayağa kalkmak hakkında bir film. Filmi seyrederken yemeklerin tadını hissedip tabakların neredeyse bir tablo güzelliğinde nasıl hazırlandıklarına hayret edeceksiniz.

Sinema o kadar geniş bir alanı kaplıyor ki ona sanat, eğlence veya ne derseniz deyin tam olarak ifade edemiyorsunuz. Dolayısıyla sürekli “Hayatın yansıması” derim sinemaya. İşte bu hafta vizyona giren Çok Pişmiş bu sefer bizi Londra’nın dünyaca ünlü mutfaklarına, restoranlarına götürüyor. Filmin başrollerinde Bradley Cooper ve Sienna Miller rol alıyor. Künyeye baktığınızda filmin ABD yapımı olduğunu göreceksiniz. Fakat buna kanmayın. Çünkü Alman, İngiliz, Fransız ve ABD sinemalarının ünlü isimleri filmde yer alıyor. Mesela Good Bye Lenin ile gönüllerimize taht kuran Alman yıldız Daniel Brühl veya Can Dostum filminden hatırlayacağınız Fransız oyuncu Omar Sy, Ferzan Özpetek’in yönettiği Serseri Mayınlar filmiyle dikkatleri çeken İtalyan yıldız Riccardo Scamarcio ve tabii ki İngiliz aktirist Emma Thompson, ABD’li Uma Thurman.

Ona haksızlık etmeyelim

İşte bütün bu yıldızların toplandığı bir film Çok Pişmiş. Yine de bu kadar ünlü isme rağmen bence filmin yıldızı pişerken seyrettiğimiz o birbirinden lezzetli muhteşem görünen yemeklerdi. Bu filmin ayrıcalıklı tarafı işte o yemekler. Böyle söyleyerek filmin başrolünde oynayan Bradley Cooper’a haksızlık yapmak istemiyorum. Hayatının bir evresinde her şeyi mahvederek çalıştığı ve ünlendiği lokantanın kapanmasına sebep olup ülkesini terk eden ve bir bakıma kendini cezalandıran şef Adams Jones karakterini çok iyi canlandırmış. Hatta uyuşturucu ve alkol batağına saplanan daha sonra biraz günah çıkarmak biraz da kaybettiği yıldızları geri almak için dönen şef karakterinin fiziksel yorgunluğunu perdeye tam yansıtabilmek için aldığı kilolar ve buna uygun tavırlarla başarısını katlamış diyebilirim.

Şeften önemli bir ders

Bir filmin başarılı olabilmesi için kesinlikle katmanlı olması gerekiyor. O güzel yemekler veya mutfaklar, şeflerle mutfak çalışanlarının arasındaki sert ilişkilerin yanında hayatın manevi tatlarının da filme sızması çok önemli. Küçük küçük anekdotlarla hayat üzerine yapılan konuşmalar, altı çizilmeden verilen fikirler, açılımlar, hazırlanan yemekler... Hepsi çok başarılı. Düşünün Fransa’nın ve İngiltere’nin en önemli şeflerinden biri kendine yardımcı olarak almak istediği sos uzmanı bir çalışanı, görüşmeye çağırıyor ve filetoların, kremşantilerin sihirbazının buluşmak için seçtiği yer bir Burger King. Sos uzmanı Helene buluşmaya gittiğinde dünyaca ünlü şef Adams’ı ağzına hamburgerleri tıkarken görüyor. Hem şaşırıyor hem de biraz rahatsız oluyor. Bu tepkisine karşın Adams, Helene’ye bir şey yemek isteyip istemediğini soruyor. Helene reddediyor. Niye istemiyorsun dendiğinde, bol yağlı, sağlıksız ve ucuz etten oluşan hambugeri hiç bir zaman yemediğini söylüyor. Adams ise “Bu ucuz et halkın yemeğidir. Senin asıl reddettiğin halk gibi olmaktır” deyiveriyor. Ve günümüzde yenilen birçok yemeğin bu fakir insanların oluşturdukları mönülerden çıktığını söylüyor. Gulaştan pizzaya, boloneze kadar birçok yemeğin böyle ucuz etlerle çocuklarına yemek yetiştirmek isteyen kadın ve erkeklerin ellerinden çıkması aslında şefin yardımcısına ve biz izleyicilere verdiği bir ders.

İşte yemek, hayat, aşk, yıkılmak sonra tekrar ayağa kalkmak hakkında bir film. İnanın filmden çıktıktan sonra kapağı hemen bir restorana attım. Güzel bir etli sandviç ve naneli ayranla Çok Pişmiş filminin kapanışını yaptım. Size de iyi seyirler ve afiyet olsun.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Burnt

Yönetmen: John Wells

Senarist: Steven Knight

Oyuncular: Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl. Lily James

Yapım: 2015, ABD, 100 Dak.

VİZYONDAKİLER

Güneş Tepedeyken

Geçmişe uzanan etnik nefretin ayırdığı iki komşu Balkan köyünde 30 yıla yayılan bir aşk hikâyesini anlatan film; 1991, 2001 ve 2011’de geçen üç öyküden oluşuyor.

Filmin Künyesi

Filmin orijinal adı: The High Sun

Yönetmen ve senarist: Dalibor Matanic

Oyuncular: Dennis Quaid, Zac Efron, Alan Bates, Kim Dickens

Yapım: 2015, Hırvatistan, 124 Dak.

Afacanlar Takımı: Büyük Yarış

Ormana sonbahar gelmiş, hayvanlar kış için son hazırlıklarını yapmaya başlamıştır. Yiyecekler toplanıp kilere yerleştirilmektedir. Bütün orman sakinleri çalışırken işten kaytaran tek Filmin Künyesi

Filmin orijinal adı: Der kleine Rabe Socke

Yönetmen: Ute Von Munchow Pohl

Senarist: Katja Grübel

Yapım: 2012, Almanya, 78 Dak.

Nefesim Kesilene Kadar

Serap bir tekstil atölyesinde ortacıdır. Ablası ve eniştesiyle birlikte yaşamak, onun için giderek çekilmez bir hal almıştır. Serap’ı ayakta tutan tek şey, uzun yol şoförü olan babasıyla yeni bir eve çıkabilme umududur.

Filmin Künyesi

Yönetmen ve senarist: Emine Emel Balcı

Oyuncular: Esme Madra, Rıza Akın, Sema Keçik, Gizem Denizci

Yapım: 2015, Türkiye

FrankensteIn

3 boyutlu yazıcıyla oluşturulan ve sonra öldü diye çöpe atılan Frankenstein, ayağa ilk kalkışıyla “Neyim ben? Bu dünyadaki görevim nedir?” gibi insani duyguları sergilemektedir. Film, üst seviyede teknolojik ve günümüze uygun olarak çekildi.

Filmin Künyesi

Yönetmen ve senarist: Bernard Rose

Oyuncular: Xavier Samuel, Carrie Anne Moss, Dony Todd, Maya Erskine

Yapım: 2015, ABD, Almanya, 89 Dak.

Git Başımdan

30’lu yaşlarının sonundaki Latif, yıllardır annesiyle birlikte yaşayan, aynı kadınla birlikte olan ve aynı işte çalışan sıradan bir adamdır. Latif bir gün sevgilisi Reyhan’a ayrılmak istediğini söylemeye karar verir ancak konuşma beklediği gibi gelişmez ve bir de üstüne kendisini Reyhan’a evlilik teklifi ederken bulur. Düğün günü gelip çattığında ise iç sesi ona düğünden kaçmasını söyler.

Filmin Künyesi

Yönetmen ve senarist: Şahin Altuğ

Oyuncular: Şahin Irmak, Bülent Emrah Parlak, Aslı Tandoğan

Yapım: 2015, Türkiye

MAVİ GECE

Bir yanda ulaşılması zor bir kadın olan Emel. Diğer yanda maço, küfürbaz, kahveyi, meyhaneyi seven, kendisine çok düşkün karısını aldatmayı rutin haline getirmiş, mahallenin yaka silktiği taksi şoförü Zeki. Gök gürültülü,         yağışsız ama tuhaf şekilde mavi bir gecede bu iki insanın ruhları değişir. Kadın bedeninde erkek ruh, erkek bedeninde kadın ruh. Artık birbirlerinin bedenlerinde yaşamak zorundadırlar. Böylece bir sürü komik olaylar başlar.

Filmin Künyesi

Yönetmen ve senarist: Ahmet Hoşsöyler

Oyuncular: Fırat Tanış, Ayça Varlıer, Gökhan Mumcu, Eda Bilgin 

Yapım: 2015, Türkiye