İştahı kontrol altına alan 10 kural

Fazla kiloların en büyük nedenlerinden biri de iştah sorunu. Kendinizi her mutsuz hissettiğinizde buzdolabının karşısında buluyor, sık acıkmanızın nedenini bulamıyorsanız 10 maddeyle yüzleşin.

İştah hepimizin yaşamında yemek yeme miktarımızı etkileyen en önemli duygu. İştahsız olmak sağlıksızlıktır iştahın fazlası da çok sağlıklı değildir. İşte duygularımız ile iştahımızı kontrol ederek tabağımızaki ideal porsiyonla doymak için size 10 küçük sır veriyorum. Her maddeyi yavaşça hayatınız geçirdiğinizde iştahınızın kendiliğinden kontrol altına alındığını ve stres sıkıntı veya mutluluk gibi duygu değişimlerinde kendinizi buzdolabı önünde bulmayacağınızın garantisini size veriyorum.

-Öncelikle kendinize ‘Gerçekten açlık hissediyor muyum?’ sorusunu sorun. Bu duyguyu yok etmeye yardımcı olacak en önemli şey öğün düzenidir. Öğünlerinizi ne zaman yediğiniz değil ne kadar aralıklarla yediğinize özen gösterin. Güne kahvaltıyla başlayın. Gün içerisinde sırayla öğünleriniz arasında en az 4 saat ara bırakın. Göreceksiniz kolayca iştahınızı vücudunuz 10 gün içerisinde kontrol altına alacaktır.

Yanlız kalmamaya çalışın

Ayrıca ara ara kısa bir yürüyüş veya birlikte olmaktan keyif aldığınız insanlarla daha sık bir araya gelin. Yalnız olmadığınızda daha az acıktığınızı fark edeceksiniz.

-Antioksidanlardan ve özellikle C vitamininden zengin beslenin. Sebze tüketimi yüksek olan kişilerde; C vitamini düzeylerinin kadınlarda yüzde 22 erkeklerde yüzde 27 arttığı, stres moleküllerinin ise ciddi anlamda azaldığı gözlenmiştir. Bunun için size gün boyunca yiyebileceğiniz serbest 3 C vitamininden zengin sebze veriyorum. Domates, yeşil biber ve kivi. Acıktıkça yiyebilirsiniz. Böylece açlık sinyallerini su oranı yüksek kalorisi düşük C vitamini deposu bu mucize besinler ile kontrol edebilecek ve kilo yapmayacak kadar az kalori alacaksınız.

Folik asiti dengeleyin

-Folik asitten zengin besinleri mutfaklarımızdan eksik etmeyin. Depresyona yatkın kişilerin kan folik asit düzeylerinin herhangi bir rahatsızlığı bulunmayanlara göre daha düşük olduğu belirtilmektedir. Marul, roka, ıspanak, semizotu, pazı ve kurubaklagiller folik asitten zengin mevsim yiyecekleridir. Bu besinleri mutlaka taze olarak salatalara haşlanmış olarak ta eti balık veya tavuk yanına garnitür olarak hazırlayın.

Sevgi açlığını yemekle kapatmayın

- ‘Sevgiye sahip değilim ama yiyeceğe olabilirim’ fikrini unutun. Yakın ilişkilerde yaşanan sorunlar ve sevgi boşluğunu bizi yemeye yönelten bir başka nedendir. Kendini seven birçok kişi aşırı yemenin vücudunu yağlandırıp mutsuzluğa iteceğini bilir. Bu nedenle yemek yerine sevgi ile beslenin.

-Duygusal nedenlerden dolayı yemek yiyor, abur cuburla mutlu olduğunuzu mu sanıyorsunuz? Abur cuburunuzu değiştirmeyi hiç düşündünüz mü? İşte size süper bir tarif. Patlamış karnabahar. Aynen patlamış mısır gibi ama kalorisiz neredeyse bu tarifim. Karnabaharları çok küçük çiçekli parçalara ayırın az zeytinyağı tuz ve toz zerdeçal ile marine dip 200 derece fırınlanmış fırında kızarana kadar pişirin. Bir kaseye boşaltın işte size film izlerken mutsuzken sağlıklı bir atıştırmalık...

-Kendinize özel zaman ayırın, Fazla düşünmeyin. Bir konuyu fazla düşünmek hissettiğimiz duyguların yoğunluğunu artırır ve insanlar genelde yoğun duygular içinde olduklarında yemeye yönelirler. Derin nefes alıp vererek nefes egzersizi yapmak sizi yemek yeme fikrinden uzaklaştırır.

Susuzluk ve strese boyun eğmeyin

-Vücudunuza susuzluk stresi yaşatmayın. Alkol, kahve ve gazlı içecekler yerine  su, tarçın, ıhlamur, papatya ve çok açık limonlu çay sıvı ihtiyacınızı karşılayacaktır.

-Beyaz ekmek, makarna ve pirinç yerine kepeklilerini veya tam buğdayı kullanın. Beslenmenizde şeker ve unlu mamul tüketimi arttıkça vücudun yağ yakma kabiliyeti ve egzersiz randımanınız bir o kadar zorlaşmakta ve stres faktörü artmaktadır.

-Günde 6-8 saat arası uyuyun. Ruhsal ve fiziksel olarak dinlenebilmek, güne enerjik başlamak için birinci kural güzel bir uykudur.

-Düzenli egzersiz yapın ve hareketli olun. Yapılan çalışmalarda sporun kişilerde mutluluk hormonunu artırdığı ancak isteksiz yapılan sporun bu hormonun salınımını durdurup kişilerde aşırı iştah artışları özellikle de tatlıya olan isteği artırdığı gözlenmektedir. Bu nedenle mutlaka sevilen bir spor cinsinin tercih edilmesinde fayda vardır.