Türk mutfaðýnda pek fazla yer bulamayan ýstakoz, kolesterol ve unutkanlýktan yakýnanlar için süper besin. Ýçeriðindeki B12 ile hafýzayý güçlendiren ýstakoz, doymuþ yaðdan fakir olduðu için iyi huylu kolesterolü yükseltiyor, kilo kontrolünü olumlu yönde etkiliyor.
Istakozu çok iyi tanýyan bir mutfaðýmýz yok. Hatta sadece pahalý olduðunu biliriz. Ancak bu konuda da týpký kalbe zararyý olduðu yönündeki gibi yanlýþ bir inanýþa sahibiz. Istakoz çok iyi B 12 kaynaðýdýr ve unutkanlýðý olanlar için sihirli bir ilaç gibidir. Fosfor, çinko, fosfor ve selenyumun da en iyi kaynaklarýndan biridir. Kalorisi oldukça düþük olan ýstakoz zayýflama diyetlerinde en iyi kilo verdiren yiyecektir.
Yüksek oranda iyi huylu kolesterol içerir. 100 gramýnda 175 mg kolesterolü vardýr ki bu deðer yumurtadaki kolesterolün yarýsýdýr. Fakat çok iyi kolin, pantetonik asit ve E vitamini de içerdiðinden kolesterol içeriði kandaki kolesterolün yükselmesine etki etmez.
Salatalara ekleyin
Istakoz ýzgara, fýrýnda veya haþlayarak tüketilen bir deniz ürünüdür. Salatalarýn üzerine eklenebilir, buharda sebzelerle servis edilebilir ya da pürelerle yenilebilir. Bu eþsiz tat; doymuþ yað açýsýndan da oldukça düþük bir yað profiline sahiptir.
Haþlama ve ýzgara þeklinde yenmeli
Araþtýrmalar kabuklu deniz ürünlerinin normal kolesterol düzeyi olan kiþilerde 200-300 gram geçmeyecek þekilde haþlama veya ýzgara olarak ana öðünde yenilmesinin kanda kolesterol düzeyine olumsuz bir etkisinin olmayacaðýný gösteriyor. Aksine iyi huylu kolesterol üzerinde olumlu etkisi olduðu görülüyor. Bu nedenle kabuklu deniz ürünleri kolesterol içerse de kalbe zararlýdýr hatalý algýsýndan uzaklaþmalý, doymuþ yaðý yüksek tereyaðý, hayvansal diðer yaðlardan uzak durulmalýdýr.