Bazý konular vardýr ki, tekrar tekrar yazmaktan usanýrsýnýz...
Hiç kimse ayný sözleri tekrarlayýp durmaz, ayrýca da okuyan kadar yazaný da bunaltýr.
Baþörtüsü yasaðý da böyle bir þey!
Yaz yaz dilinizde tüy biter ancak bazýlarýnýn laftan anlamadýðýný görünce susup oturmak elimden gelmiyor maalesef.
Bazýsý dediðim de “iletiþim ve dayanýþma” saðlamaktan öte hiçbir görevi ve yetkisi olmayan Türkiye Barolar Birliði ve þubesi olan Ýstanbul Barosu’ndan bahsediyorum.
Müzmin baþörtüsü düþmanlýðý yapan Türkiye Barolar Birliði’nin Ýstanbul þubesi Danýþtay’ýn ilk kez temel hak ve özgürlükleri koruma görevini yerine getiren bir yargý organý gibi davranmasýndan ve bir hakkýn ihlalinin önündeki engeli kaldýrmasý için attýðý adýmdan sanki Danýþtay insan haklarýnýn hilafýna bir adým atmýþ gibi “kaygýlýyýz” diye tepki göstermiþ ve bir de açýklama yayýnlamýþ!
Kaygýlýlarmýþ. Hem de çok kaygýlýlarmýþ!
Neden?
Danýþtay, Ýstanbul Barosu’na kayýtlý avukat Figen Þaþtým’ýn “TBB’nin meslek kurallarýna iliþkin 20. maddenin iptaline iliþkin talebini kabul ederek” baþörtülü avukatlara yargýnýn her aþamasýnda uygulanan baþörtüsü yasaðýný verdiði tarihi kararla ortadan kaldýrmýþ olmasýndan acayip kaygý duymuþlar.
Niye þaþýrýyorum ki deðil mi?
Sonuçta Beyoðlu’ndaki kapýsýnda daha düne kadar “Baþörtülü olanlar bu kapýdan içeriye giremez!” uyarý levhasý asýlý (kaygýlarý olduðuna göre uyarý da duruyor olmalý) Ýstanbul Barosu’ndan bahsediyoruz.
***
Figen Þaþtým bir cesur yürek.
17 yýllýk avukat. Ýmam Hatip Lisesi’ni de sayarsanýz tam 20 yýldýr bu ülkede baþörtüsü zulmüne maruz kalan birisi. Figen Þaþtým “Bir yýl önce kendi içinde ciddi bir kopuþ yaþadým. Sonuçta 20 yýl bu yasakla yaþamak çok aðýr, bu yasak yalnýzca meslek anlamýnda götürüsü olan bir yasak da deðil. Öyle bir yasak ki, kiþisel anlamda psikolojik boyutlarý olan, sosyolojik boyutta açmazlarýný travmalarýný yaþadým. Baro odalarýnda sizi istemiyorlar, sizi derdest edip atmaya çalýþýyorlar. Adliye koridorlarýnda arkamdan baþka meslektaþlarým tarafýndan baþörtüm çekildi açýlmaya çalýþýldý. Keþiflere gittiðinizde bilirkiþi heyeti, hakim ‘sizi bu þekilde istemiyorum’ diyerek rencide ediyor. Duruþma salonunda hakimin ‘bu kadýný salondan atýn’ baðýrmasýna maruz kaldým týpký Merve Kavakçý’nýn TBMM’den atýlmasý gibi atýlmaya çalýþýldým. Anayasa’da olmayan, mevzuatta olmayan, hukuksuz ve kanunsuz bir düzenleme var ve bizler o düzenlemenin maðdurlarýyýz. Yýllarca zaten kendimce sivil itaatsizlik eylemleri yapýyordum.”
Bu yaþadýklarýný kaldýramayýp Danýþtay’a tam bir yýl önce Aralýk ayýnda dava açmýþ. Ne annesiyle paylaþmýþ ne babasýyla ne de bir yakýn arkadaþýyla.
“Sadece” diyor Þaþtým “Sadece davayý açtýktan 7-8 ay sonra Ýstanbul Barosu özellikle baþörtülü genç stajyer avukat arkadaþlarýmýzý çok maðdur etti. Ýnanýlmaz sorunlar yaþýyorlardý. Baronun kapýsýnda “Baþörtülü olanlar giremez” yazýyordu. O kapýnýn önünde bir basýn açýklamasý yaptýk ve basýn açýklamasýný ben okudum. Sonrasýnda arkadaþlara dava açtýðýmý söyledim. Belki örnek teþkil eder baþka dava açan arkadaþlar da olabilir” diye düþünmüþ. Ancak üzerinde durulmamýþ ve Þaþtým da bir daha bir þey söylemeyip konuyu kapatýp dava sonucunu beklemiþ.
***
Geçen hafta Perþembe günü bir arkadaþý vermiþ müjdeyi. Evdeymiþ ve yine tek baþýnaymýþ.
Önce inanamamýþ. Kararý okumuþ internetten ve þükür secdesine kapanmýþ ve dakikalarca aðlamýþ...
“Zulümle abad olunmaz. Bu benim için verilmiþ bir karar deðildi. Yýllardýr bu zulümle yaþayan on binlerce sessiz maðduru ve kahramaný var. Bir gün bu on binlerce sönmüþ hayat için adalet ve hak tecelli edecekti ve hak tecelli etti.”
Böyle diyor Figen Þaþtým.
Tüm meslek odalarý için emsal teþkil eden bir kararýn mimarý oldu baþvurunun sahipliðini yaptý. Bundan sonraki süreçte kamuda çalýþan bir cesur yüreðe ihtiyaç var; bir mühendis, bir öðretmen ve bir doktor...
Yargýya bu kararý mesnet ve kaynak göstererek dava açacak bir cesur yürek...
Belki de Figen Þaþtým gibi on binlerce meslektaþýna özgürlüðün yolunu açacak...