İstanbul için kritik düello

İstanbul’un yenilenen seçimlerine Cumhur ittifakı adayı Binali Yıldırım ile Millet ittifakı adayı Ekrem İmamoğlu’nun televizyonda karşı karşıya gelmesi damga vuracağa benziyor.

AK Parti ve CHP’li yetkililer bir araya geldi. Bu düellonun ne zaman, nasıl ve kim tarafından yapılacağını görüştüler. En çok da kimin böyle kritik bir oturumu yöneteceği merak ediliyordu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhur ittifakı adayı Binali Yıldırım, Uğur Dündar ismini telaffuz etti. Tecrübesini işaret etti. Yıldırım’ın açıklamasına uğur Dündar jet hızıyla yanıt verdi. “Onur duyarım” dedi. İmamoğlu da isme itiraz etmedi. Ancak Dündar bir gün sonra moderatörlükten çekildiğini açıkladı. Neden olarak ise kutuplaşmayı gösterdi. Oysa böyle bir tartışma, kutuplaşmaya değil normalleşmeye hizmet eder.

Dündar’ın çark etmesi üzerine yeni bir moderatör için arayışlar başladı. Bugün (pazartesi) moderatör konusu da netleşti. Fox tv’nin programcısı İsmail Küçükkaya, bu oturumu yönetecek. İki adayın yaklaşık üç saat olarak planlanan düellosunu isteyen bütün televizyon kanalları yayınlayabilecek.

Seçimlere bir hafta kala; 16 Haziran Pazar günü saat 21:00’de gerçekleşecek bu yayının seçim sonuçlarına etki edeceği kesin.

NYT’den şok karar!

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi politik karikatür yayımlamama kararı aldı. Kararın nedeni gazetenin yayımladığı Netanyahu-Trump karikatürünün Yahudi karşıtı olarak değerlendirilmesi.

Nisan ayında yayımlanan karikatürde ‘Netanyahu, Trump’ı yönlendiren bir rehber köpek’ olarak çizilmişti. Karikatürün ‘Yahudi karşıtı’ olduğu gerekçesiyle eleştirilere maruz kalmasının ardından NYT özür dilemek zorunda kaldı. Ancak anlaşılan gazetenin özür dilemesi yetmemiş. Baskılara dayanamayan NYT, artık politik karikatür yayımlamayacak.

Bu, ABD gibi ileri demokrasilerde bazı grupların basına nasıl bir baskı kurduklarını görmek açısından önemli bir gelişme.

Daha fazlası için karikatürist Patrick Chappatte’nin yazısını İngilizce olarak okuyabilirsiniz. https://www.chappatte.com/en/the-end-of-political-cartoons-at-the-new-york-times/