Ýstanbul seçimi ne olur?

2014 Mahalli Ýdare seçimleri sadece belli il veya ilçe yönetimlerini belirlemenin ötesinde daha büyük bir siyasi anlam taþýyacak. Arkasýndan gelen Cumhurbaþkanlýðý seçimi ve bir sene sonraki milletvekili seçimi Türkiye’nin yakýn geleceðinin þekillenmesinde büyük önem taþýyacak. Bu yüzden yerel seçim sonuçlarý siyasi iklimi ve psikolojik üstünlüðü etkilemesi açýsýndan daha farklý bir anlam ifade edecek. 

Belediyecilik konusunda iddialý olan AK Parti’nin yerel seçimlerden de büyük bir üstünlükle çýkmasý þaþýrtýcý olmayacak. Özellikle büyükþehirlerdeki hava genel siyasetin atmosferini etkileme istidadý taþýdýðýndan AK Parti, yeni büyükþehir olan illerin büyük bir kýsmýnda baþarýlý olmaya çalýþacak. Anketlere göre þuanki durum, böyle bir tablo ortaya koyuyor.

***

AK Parti’nin siyasi baþarýsýna çelme takmak isteyen muhalefetin en fazla asýlacaðý þehir þüphesiz Ýstanbul olacak. Büyük beklentiler içinde olan muhalefet partilerinin Ýstanbul için heyecan ve ilgi uyandýracak isimler öne çýkaramamasý seçimin çok da çetin geçmeyeceðini gösteriyor. Popülist isimlerle de bu tablonun deðiþmesi mümkün görünmüyor.

AK Parti genel merkezinin yaptýrdýðý en son araþtýrmaya göre iktidar ile muhalefet arasýndaki uçurum her geçen gün açýlýyor. 

2011 milletvekili seçimlerinde AK Parti yüzde 48.3, CHP yüzde 33.6, MHP yüzde 9 oy aldý. Bugün yapýlacak bir seçim için anket tahminine göre AK Parti yüzde 50.1, CHP yüzde 31.4, MHP yüzde 10.7 civarýnda...

Yerel seçimlerde ise durum açýk ara AK Parti lehine...

2009 yerel seçimlerinde Ýstanbul’da AK Parti yüzde 44.7 ile belediyeyi kazanýrken CHP yüzde 37, MHP yüzde 5 oy aldý. Bugünkü anketler AK Parti’yi yüzde 55.1, CHP’yi yüzde 29.9, MHP’yi yüzde 8.8 gösteriyor.

Hatýrlanacaðý üzere geçen seçimlerde Kemal Kýlýçdaroðlu CHP’nin adayýydý ve diðer partiler adý konulmamýþ bir ittifak içindeydi. MHP’nin yarýya yakýný, Saadet Partisi ve BDP’nin önemli bir kýsmý AK Parti’ye karþý CHP’ye kaymýþtý. Bu yüzden CHP milletvekili seçimine göre 3.5 puan daha oyunu artýrmýþtý. 

Þuanki anketlere göre CHP yüzde 30 civarýnda. Diðer partilerden ciddi kaymalar olsa ve CHP oyunu yüzde 50 artýrsa bile AK Parti’ye yetiþemiyor. 

AK Parti yüzde 44’le belediye baþkanlýðýný kazanýrken þu an yüzde 55’lerde görünüyor. Bu makasýn kapanmasýný beklemek çok gerçekçi deðildir. CHP genel baþkanýnýn tüm yüklenmeyle baþaramadýðýný, herhangi bir kiþinin baþarmasý ne derece mümkündür? Ýsmi geçen kiþilerin hedefi oylarý ikiye katlayýp mucizeye imza atmak deðil, Kýlýçdaroðlu’nun yüzde 37’sini geçip siyasi mesaj vermek olabilir. Bu da Kýlýçdaroðlu’nun sorunudur. 

Ayný ankete göre Kadir Topbaþ’ýn baþarýlý bulanlarýn oraný yüzde 66.6, baþarýsýz bulanlarýn oraný yüzde 26.27dir. Fikir belirtmeyen yüzde 7 daðýtýldýðýnda baþarý oraný daha yükseliyor. 

AK Parti’nin oyu yüzde 55 iken baþarýlý bulunma oranýnýn bunun çok üzerinde olmasý, diðer parti seçmenlerinin de mevcut belediye baþkanýný belli oranlarda baþarýlý bulduðunu gösteriyor. 

Elbette seçmenin siyasi tutum olarak bir partiyi baþarýlý görmesi siyasi davranýþ olarak ona oy vereceði anlamýna gelmiyor. Mesela BDP’nin güçlü olduðu Güneydoðu’daki bazý yerlerde seçmen kanaati hükümetin çok baþarýlý olduðu yönünde (bu oran yüzde 80’leri bulabiliyor). Bununla birlikte baþarýlý bulma oranýn yüksekliði partiler için ulaþýlabilecek oy hedefini gösterir.

***

AK Parti tüm illerde belediyecilik açýsýndan çok önemli hizmetler ve baþarýlar ortaya koydu. Buna merkezi yönetimin þehirlere yönelik yatýrýmlarý ve projeleri de eklendiðinde daha pozitif bir durumdan bahsedilebilir. Örneðin Ýstanbul’da Marmaray, tüp geçit, kentsel dönüþümler, hýzlý tren, yeni havaalaný, üçüncü köprü gibi merkezi yönetim projeleri þehre çok büyük bir dönüþüm getiriyor. Merkezi yönetim-yerel yönetim iþbirliðiyle þehir topyekün bir kalkýnma hamlesi yaþýyor. Tüm bu faktörler Ýstanbul’da AK Parti’nin baþarý çýtasýný yükseltmekte, diðer partilerin þansýný azaltmaktadýr.