Yere seçimlere bugün itibariyle 116 gün kaldı.
AK Parti 60 ilde adaylarını açıkladı.
MHP’nin 9 il ve 41 ilçede adayları belli oldu.
CHP’de adayı açıklanan 105 belediye başkanlığı arasında il yok.
AK Parti’nin açıklanan adayları çalışmalara başladı bile.
Şimdi AK Parti’nin MHP ile ittifak yapacağı il ve ilçeler üzerinde çalışılıyor.
İstanbul ve Ankara’dan ilk bilgiler de gelmeye başladı.
AK Parti’nin İstanbul adayı açıklanmadı, ancak ‘malum’…
TBMM Başkanı ve son Başbakan Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığı ‘tartışmalı’ değil.
Yıldırım’ın adaylığı için ‘son nokta’ geçtiğimiz Salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la TBMM’de yaptığı görüşmede konuldu.
Siyaset kulislerinde ve medyada tartışılan üç konu da netleşti:
Protokol: Büyükşehir Belediye Başkanı’nın illerin resmi protokolündeki yeri 42. sırada.
Yani Cumhurbaşkanı’nı karşılamaya tüm protokol katıldığında Başkan ‘sondan altıncı’ sırada yer alıyor.
Birinci sırada ise TBMM Başkanı var.
Çözüm de burada.
Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde, ‘TBMM eski Başkanı’ sıfatıyla protokolün birinci sırasında olacak.
Teşkilat, ilçe belediyeleri: Yıldırım, İstanbul İl Başkanlığı ve ilçe başkanlıkları ile ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesinde de etkili olacak. Bu, hem Yıldırım’ın eski Başbakan olması hem de İstanbul’a ‘bütün’ olarak bakmanın gereği olarak ortaya çıktı. Yıldırım’ın Pazar günü İBB Başkanı Mevlüt Uysal ile Dolmabahçe’de 6 saatlik görüşmesi de bunun işareti. Gelen bilgilere göre Yıldırım, Uysal’dan ilçe belediyeleri ve teşkilatlar hakkında bilgi almış.
TBMM Başkanlığı: Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı ve milletvekilliği görevi sürerken seçime girmesine engel yok. Ancak TBMM Başkanlığı’nı bırakacağı ve sadece milletvekili olarak seçime gireceği belirtiliyor. Halen Çin ziyaretinde bulunan Yıldırım, daha sonra yapacağı İran ve Macaristan ziyaretlerinden sonra ayrılarak seçim kampanyasına başlayacak. Bütçe görüşmelerinin tamamlanmasını da bekleyebilir.
Ankara adaylığı açıklanan Mehmet Özhaseki ise teşkilat ve esnaf gezilerine başladı. Özhaseki ile ilgili ‘anketlerde ismi çıkmıyor, tanınmıyor’ söylentisi yaygındı. İlk ziyaretlerinden sonra bazı teşkilat yöneticilerine ‘izlenimlerini’ sordum. “Teşkilatlarda çok iyi bir izlenim bıraktı. Güleryüzlü, dinliyor. Ayrılırken arkasında kendisi için çalışacak bir ekip bırakıyor. Esnaf ziyaretlerinde de aynı durum var. Adam Kayserili, esnafla konuşmayı biliyor.”
Sözkonusu Ankara olunca ‘Kayserililik’ bir sorun gibi algılanıyor. Ancak seçim kampanyası “Ankara’yı bir ticaret şehri yapmak” ana fikri üzerine kurulacak. Bu da Kayserililiği ‘olumlu’ bir yere oturtuyor. Özhaseki’nin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı geçmişi de Ankara’da yapacakları için önemli bir ‘kanıt’ niteliğinde.
2009 ve 2014 yerel seçimleri ile 7 Haziran, 1 Kasım ve 24 Haziran genel seçimlerinde alınan sonuçlara baktığımda; Ankara’da AK Parti lehine farklı bir sonuç sürpriz olmayacak.
CHP’de ise henüz büyükşehir ve il adayları açıklanmadı. Gecikmenin en önemli nedeni ‘pazarlıkların sonuçlanmaması’.
Pazarlık HDP ve SP’den ziyade İyi Parti (İP) ile zorlu geçiyor.
İP Ankara’da Mansur Yavaş’ın kendi partilerinden aday olmasını ve CHP’nin onu desteklemesini istiyor. İkinci alternatif ise Antalya. CHP de doğal olarak Başkent’ten ve önceki genel başkanı Deniz Baykal’ın memleketinden aday çıkarmamayı kabul etmiyor.
CHP’liler de İP’nin ‘pazarlığı yüksekten açmasından’ rahatsız.
Ankara’da uzlaşma mümkün olmazsa, İzmir’de de ittifak zora girebilir.
İzmir’e de sonraki yazıda değinelim.