Yere seçimlere bugün itibariyle 116 gün kaldý.
AK Parti 60 ilde adaylarýný açýkladý.
MHP’nin 9 il ve 41 ilçede adaylarý belli oldu.
CHP’de adayý açýklanan 105 belediye baþkanlýðý arasýnda il yok.
AK Parti’nin açýklanan adaylarý çalýþmalara baþladý bile.
Þimdi AK Parti’nin MHP ile ittifak yapacaðý il ve ilçeler üzerinde çalýþýlýyor.
Ýstanbul ve Ankara’dan ilk bilgiler de gelmeye baþladý.
AK Parti’nin Ýstanbul adayý açýklanmadý, ancak ‘malum’…
TBMM Baþkaný ve son Baþbakan Binali Yýldýrým’ýn Ýstanbul adaylýðý ‘tartýþmalý’ deðil.
Yýldýrým’ýn adaylýðý için ‘son nokta’ geçtiðimiz Salý günü Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’la TBMM’de yaptýðý görüþmede konuldu.
Siyaset kulislerinde ve medyada tartýþýlan üç konu da netleþti:
Protokol: Büyükþehir Belediye Baþkaný’nýn illerin resmi protokolündeki yeri 42. sýrada.
Yani Cumhurbaþkaný’ný karþýlamaya tüm protokol katýldýðýnda Baþkan ‘sondan altýncý’ sýrada yer alýyor.
Birinci sýrada ise TBMM Baþkaný var.
Çözüm de burada.
Yýldýrým, Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný seçildiðinde, ‘TBMM eski Baþkaný’ sýfatýyla protokolün birinci sýrasýnda olacak.
Teþkilat, ilçe belediyeleri: Yýldýrým, Ýstanbul Ýl Baþkanlýðý ve ilçe baþkanlýklarý ile ilçe belediye baþkan adaylarýnýn belirlenmesinde de etkili olacak. Bu, hem Yýldýrým’ýn eski Baþbakan olmasý hem de Ýstanbul’a ‘bütün’ olarak bakmanýn gereði olarak ortaya çýktý. Yýldýrým’ýn Pazar günü ÝBB Baþkaný Mevlüt Uysal ile Dolmabahçe’de 6 saatlik görüþmesi de bunun iþareti. Gelen bilgilere göre Yýldýrým, Uysal’dan ilçe belediyeleri ve teþkilatlar hakkýnda bilgi almýþ.
TBMM Baþkanlýðý: Yýldýrým’ýn TBMM Baþkanlýðý ve milletvekilliði görevi sürerken seçime girmesine engel yok. Ancak TBMM Baþkanlýðý’ný býrakacaðý ve sadece milletvekili olarak seçime gireceði belirtiliyor. Halen Çin ziyaretinde bulunan Yýldýrým, daha sonra yapacaðý Ýran ve Macaristan ziyaretlerinden sonra ayrýlarak seçim kampanyasýna baþlayacak. Bütçe görüþmelerinin tamamlanmasýný da bekleyebilir.
Ankara adaylýðý açýklanan Mehmet Özhaseki ise teþkilat ve esnaf gezilerine baþladý. Özhaseki ile ilgili ‘anketlerde ismi çýkmýyor, tanýnmýyor’ söylentisi yaygýndý. Ýlk ziyaretlerinden sonra bazý teþkilat yöneticilerine ‘izlenimlerini’ sordum. “Teþkilatlarda çok iyi bir izlenim býraktý. Güleryüzlü, dinliyor. Ayrýlýrken arkasýnda kendisi için çalýþacak bir ekip býrakýyor. Esnaf ziyaretlerinde de ayný durum var. Adam Kayserili, esnafla konuþmayý biliyor.”
Sözkonusu Ankara olunca ‘Kayserililik’ bir sorun gibi algýlanýyor. Ancak seçim kampanyasý “Ankara’yý bir ticaret þehri yapmak” ana fikri üzerine kurulacak. Bu da Kayserililiði ‘olumlu’ bir yere oturtuyor. Özhaseki’nin Kayseri Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý geçmiþi de Ankara’da yapacaklarý için önemli bir ‘kanýt’ niteliðinde.
2009 ve 2014 yerel seçimleri ile 7 Haziran, 1 Kasým ve 24 Haziran genel seçimlerinde alýnan sonuçlara baktýðýmda; Ankara’da AK Parti lehine farklý bir sonuç sürpriz olmayacak.
CHP’de ise henüz büyükþehir ve il adaylarý açýklanmadý. Gecikmenin en önemli nedeni ‘pazarlýklarýn sonuçlanmamasý’.
Pazarlýk HDP ve SP’den ziyade Ýyi Parti (ÝP) ile zorlu geçiyor.
ÝP Ankara’da Mansur Yavaþ’ýn kendi partilerinden aday olmasýný ve CHP’nin onu desteklemesini istiyor. Ýkinci alternatif ise Antalya. CHP de doðal olarak Baþkent’ten ve önceki genel baþkaný Deniz Baykal’ýn memleketinden aday çýkarmamayý kabul etmiyor.
CHP’liler de ÝP’nin ‘pazarlýðý yüksekten açmasýndan’ rahatsýz.
Ankara’da uzlaþma mümkün olmazsa, Ýzmir’de de ittifak zora girebilir.
Ýzmir’e de sonraki yazýda deðinelim.