Ýstanbul’dan Malatya’ya festivaller haftasý

Ülkemizdeki film festivallerinin çiçeði burnunda olanlarýndan ikisi Ýstanbul ve Malatya’da düzenleniyor. 14-30 Kasým tarihleri arasýnda düzenlenen Uluslararasý Boðaziçi Film Festivali, çok önemli kýsa film yarýþmalarýndan belgesellere, çok büyük ödüllere, uzun metraj filmlere, oturum ve atölyelere bir þölen sunuyor. Kýsa filmin Türkiye’deki büyük ustalarýndan Ahmet Uluçay adýna verilen 50 bin TL’lik büyük ödülün yaný sýra en iyi kýsa, en iyi belgesel ve en iyi animasyon ödüllerinin ve TESÝYAP özel ödülünün her biri 25 bin, seyirci ödülü 10 bin, en iyi senaryo, kurgu, görüntü ve oyuncu ödülleri 5 bin TL olarak, kýsa film sahasýnda þimdiye kadar en büyük meblaðda ödüller veriliyor. Ayrýca 6-14 yaþ arasý çocuklara dönük “Bana Aileni Anlat” temalý çok kýsa filmler kategorisinde de HD kameralar ödül olarak verilecek. Atlas ve Majestik sinemalarý, Tarýk Zafer Tunaya ve Baðlarbaþý kültür merkezlerinde yerli sinemadan, Asya ülkelerinden seçme filmlere, yine yerli çalýþmalardan Nijer ve ABD’ye uzanan kýsa film örneklerine onlarca filme seyircilere iki hafta boyunca ücretsiz olarak tam bir þölen sunulacak.

Festivalde yer alan yan etkinlikler de sempozyum, atölye ve söyleþiler þeklinde görülüyor. ‘Sinema ve Eleþtiri’ baþlýðýný taþýyan sempozyumda, ‘Düþünce Geleneði ve Eleþtiri’, ‘Sanat, Sinema ve Eleþtiri’, ‘Türk Sinemasý ve Eleþtiri’ baþlýklarý ele alýnacak, Lütfi Akad sinemasý üzerine bir oturum yapýlacak ve Çerkes asýllý yönetmen Muhyiddin Kandur’un kendi katýlýmýyla bir söyleþi gerçekleþtirilecek. Atölyeler, Görüntü Yönetmenliði, Senaryo, Popüler Sinema, Ses, Sinema Yazarlýðý, Anlatý, Kurgu ve Post Prodüksiyon baþlýklarýný taþýyor. Söyleþilerse, kýsa film, belgesel, ses hakkýnda oturumlar þeklinde gerçekleþtirilecek.

***

15-21 Kasým tarihlerindeki Malatya Film Festivali yine zengin bir programla seyirci karþýsýna çýkýyor. Uluslararasý kategoride ve ulusal sinema yarýþma bölümlerinin yanýnda, ulusal kýsa film yarýþmasý, Ortadoðu sinemasý, Azerbaycan ve Ýtalyan sinemalarý, Panorama, belgesel sinema ve ustalardan seçmelerle sinemaseverlere geniþ seçenekler sunuluyor. En iyi film ödülünün 75 bin TL olduðu Kristal Kayýsý ödülleri, en iyi yönetmene 15 bin, en iyi senaryo ve oyuncu ödüllerine 10 bin TL þeklinde takdim edilecek. Filistinli yönetmen Raþid Maþaravi’nin katýlacaðý master class’ýn yanýnda, Derviþ Zaim, sinemasýndaki geleneksel görsel unsurlarý sinema diliyle nasýl baðdaþtýrdýðý üzerine bir atölye yapacak. Berat Ýlk canlandýrma, Ümit Ünal ise sinema dili atölyesi düzenleyecek. Kemal Sunal ve Tuncel Kurtiz özel bölümlerde anýlacak ve Türk sinemasý yýldýzlarýndan Muhterem Nur, Eþref Kolçak, Filiz Akýn, Murat Soydan’a onur ödülleri sunuluyor. 100’ün üzerinde toplam filmin yer alacaðý festival, daha çok baðýmsýz sinema örneklerine kapýlarýný açýyor ve seyircinin özellikle dünya sinemasýnýn yeni gösterime çýkmýþ yapýmlarýyla tanýþmasýna vesile oluyor.

Her iki festival de Türkiye’deki mevcut film festivallerine göre kendilerine farklý bir yerde tanýmlama yapýyor. Özellikle Boðaziçi Film Festivali, öngördüðü temalarla Türk sinemasýnýn genel seyri içinde deðiþik bir anlayýþla farklý kulvarlarýn açýlabileceði ihtimaliyle özel bir duyarlýlýkla gösterim ve etkinliklerine yer veriyor. Festivallerin genelde her tür temaya açýk olmalarý, farklý hassasiyetler taþýyan seyirci kitleleri için bazen problemli olabiliyor. Dolayýsýyla belli noktalara duyarlýlýk sergileyecek festivaller, seyirci nezdinde de bir saygýnlýkla karþýlanabilecek, yapýlan düzenlemeler de seyirciyle kurduklarý bu insani merkezli ünsiyetle gerçekte görmeleri gereken iþlevi yerine getireceklerdir.