İstanbul’daymış gibi korkacaksınız

San Andreas Fayı filmi, İstanbulla benzer fay hattı üzerindeki Los Angeles’taki olası deprem senaryosuyla izleyicinin tüylerini ürpertiyor.  Büyük yankı uyandıran 2012 filminden bile gerçekçi görüntüler içeren bu yapımı kaçırmayın.

FELAKET filmleri her zaman çok beğenilir ve gişe yapar. Son teknik gelişmeler bu filmleri daha da inandırıcı kıldı ve bu sayede sinema salonlarında heyecandan heyecana sürükleniyoruz. Evet, eğlenmesine eğleniyoruz ama beyazperdedeki bu senaryoların gerçek hayatta da yaşanma ihtimali ve bu ihtimalin gün geçtikçe artması artık rahatsız eder duruma geldi. Ülkemiz bir deprem ülkesi ve depremlerden çok acı çektik. Sadece biz mi, dünya büyük depremlerle sallanıp duruyor. Son olarak 8,1’le sarsılan Nepal gibi dağlık bir ülke bile perişan oldu. Bu depremin üç şehirdeki fay hatlarını tetikleyebileceği konuşuldu: San Fransisco, Tahran ve ne yazık ki İstanbul! Biz olası İstanbul depremine ilişkin felaket senaryolarını tartışırken San Andreas Fayı filminin vizyona girmesi de kaderin bize bir oyunu olsa gerek...

Filmin 114 dakikasının neredeyse 100 dakikası deprem ve tsunami görüntüsü. Üstelik bu tarzın son dönemdeki en iyi örneklerinden 2012 filminden bile başarılı, daha gerçekçi ve heybetli görüntülerle dolu. San Fransisco’da yaşanan deprem 9.5 şiddetine ulaştığında toprağın nasıl dalgalandığını görüyorsunuz: Sanki durgun bir denizdeki dalgalar gibi binaları bir kaldırıyor bir düşürüyor. Üstelik depreme de dayanıklı o binaların yıkılışını görmek İstanbullular için daha da korkutucu. Hele bir tsunami yaşanıyor ki San Fransisco ile İstanbul’un coğrafi benzerliklerini düşünürsek kalbimiz hop oturup hop kalkıyor. Böyle bir deprem ve ona bağlı tsunami Kadiköy’den vurur Karadeniz’le buluşur. Film bu olasılıkları gözümüzün önüne getiriyor.

GÖRSEL OLARAK BAŞARILI

Peki bu korkunç deprem gerçekleri dışında öyküsü nasıl? Yönetmen Brad Peyton daha önce Gizemli Adaya Yolculuk, Köpekler ve Kediler filmlerini çekmiş. Bu filmler bilgisayar destekli ve görselliği güçlü yapımlar. Zaten onun için de San Andreas Fayı bu anlamda çok başarılı ama senaryoya gelince klişenin klişesi diyebilirim. Beni en rahatsız eden şey ise o deprem ve tsunamiden sonra “Biz büyük Amerikalılar her şeyin üstünden geliriz” çığlıkları atmaları ve yıkılan köprüye astıkları ABD bayrağıyla acıların üstesinden gelmeleri... Başrolde Dwayne Johnson var. Bir kurtarma ekibinin başı olan Ray dağılmış ailesini toplamak ile görevi gereği kazazedeleri kurtarma arasında gidip gelmektedir... Bu sırada deprem uzmanı Lawrence toprağa yerleştirdiği uyarıcılarla beklenenden büyük bir depremi geleceğini görür. Ray artık kızını ve karısını, karısının yeni arkadaşından değil depremden kurtarmalıdır. Yıkılan, su altında kalan mahalleler, Ray ve ailesinin ölümden kaçma oyunlarının yaşandığı yerler olur. Büyük bütçeli felaket filmi sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı:  San Andreas

Yönetmen: Brad Peyton

Senarist: Carlton Cuse

Oyuncular: Dwayne Johnson, Alexandra DaddarIo, Carla GugIno, Colton Haynes

Yapım: 2015, ABD, 114 dakika.