Ýstanbul’u kim alýr?

Ýstanbul’un devasa yapýsýný gördükçe bu büyük þehre su yetiþtirmenin, çöpünü toplamanýn, güvenliðini saðlamanýn zorluðunu düþünüyor ve emeði geçenleri hep takdir ediyorum 

44 yýldýr Ýstanbul’dayým. Yetmiþli, seksenli, doksanlý yýllardaki Ýstanbul’un çileli hayatýný bilirim. Sularýn akmadýðýný, çöplerin dað misali yýðýldýðýný, hatta çöp stoklarýnýn patlayýp onlarca insaný katlettiðini, hava kirliliði sebebiyle þehirden kaçýþýn baþladýðýný yaþayarak bilenlerdenim. 

*** 

Þurasý bir gerçektir ki Ýstanbul, belediye hizmetinin ne demek olduðunu ancak Tayyip Bey’in baþkanlýðýndan sonra iliklerine kadar hissetmiþtir. 

Þehir suya kavuþmuþ, sokaklarý ve havasý temizlenmiþ, raylý sitemle, metrobüsle ulaþým bir hayli kolaylaþmýþ, þehir yeþile kavuþmuþ, belediye sosyal tesisleri halka açýlmýþ ve Ýstanbul þu anda Avrupa þehirleri arasýnda en iyi belediye hizmeti alan bir büyük þehre dönüþmüþtür. 

Hatta birçok batý baþkentinden daha güzel hizmetler vermeye baþlamýþtýr. 

Ýstanbul halký bu baþarýyý gördüðü için de çeyrek asýrdan beri Tayyip Bey’in adayýný diðerlerine tercih etmiþtir. 

***

Bu tercihin bir kýsmý Tayyip Bey’in þahsýna ve düþünce çizgisine yapýldý doðru fakat daha büyük bir kýsmý da alýnan hizmetler karþýsýnda halkýn objektif tepkisiydi. 

Tayyip Bey’in þahsýnda somutlaþan belediyecilik anlayýþý diðer siyasi partilerden seçilen baþkanlarý da olumlu etkilemiþ ve onlarý da vatandaþa hizmet etme yarýþýna sokmuþtur. Dolayýsýyla diðer partilerin baþarýsýnda da bu belediyecilik anlayýþýnýn payý bulunduðu bir baþka gerçektir. 

*** 

Ancak çeyrek asýr sonra belediyelerdeki personel ve bürokrasinin ilk zamanlardaki hassasiyetinin törpülendiði ve halkla iliþkilerde bir gerileme olduðu sezilmiþ ki Baþkan Erdoðan bu kez haklý olarak ‘gönül belediyeciliði’ üzerinde duruyor. Telefonu kapalý olan ya da cevap vermeyen birinin belediye baþkaný olamayacaðýnýn altýný çiziyor. 

Gördüðüm kadarýyla kimilerinin aþýrý güvenden kaynaklanan rehavetine karþýBaþkan Erdoðan geceli gündüzlü çalýþarak siyasi liderliðini bir kez daha gösteriyor. 

Gerekirse muhalefeti de kendisi yapýyor, yeri gelince partisinin hatasýný da itiraf ederek telafi istikametinde tedbirler alýyor. 

***

AK Partili belediyeler kimi eksikleri veya hatalarý sebebiyle eleþtirilebilirler/eleþtiriliyorlar. Parti yönetimi de bu eleþtirileri masaya yatýrmýþ görünüyor. Ama seçmenin yapýlan hizmetleri yok saymayacaðýný düþünüyorum. 

Özellikle 94’den önceki CHP belediyeciliði ile sonraki hizmetler kýyaslandýðýnda seçmenin eleþtirse de hizmet eden anlayýþý tercih edebileceðini düþünüyorum. 

Ancak yaþý 35’in altýnda olanlar eski ile yeniyi mukayese etme tecrübesine sahip deðiller. 

AK Parti’nin adaylarý özenle seçmesinin yaný sýra belediyecilik anlayýþýný ve hizmetlerini muhalefetin belediyeciliðiyle kýyaslayacak bir yöntem izlemesi geçmiþi bilmeyen seçmeni etkileyecektir diye düþünüyorum. 

*** 

CHP belediyeciliðinin eski icraatlarý hatýrlatýlýrken bugün elinde bulunan belediyelerin icraatlarýnýn da ciddi biçimde röntgeni çekilmelidir. 

Mesela sadece Ýstanbul Büyükþehir belediyeciliði ile Ýzmir Büyükþehir belediyeciliði objektif bir þekilde seçmenin önüne konabilir ve çok da etkili olur diye düþünüyorum.   

Ýçindeki kin ve öfke ile ve hatta nefret ile hareket eden seçmene bir þey etki etmez. Ama hizmete göre oy verenler,  partinin ideolojisine ve adayýna bakmýyor, alacaðý hizmeti hesap ediyor, çoðu kez de seçimin sonucunu onlar belirliyor. 

Her belediye önemlidir ama Ýstanbul hepsinden daha önemlidir.

Ýstanbul’u hizmet eden alýr!