Ýstanbul’u koklayalým, çekirge yiyelim!

Yürüyüþ ayakkabýlarýnýzý hazýrlayýn, 2. Ýstanbul Tasarým Bienali baþlýyor! Fransýz þair Paul Valery’nin “Gelecek artýk eskisi gibi deðil” dizesinden yola çýkan 2. Tasarým Bienali bizi Ýstanbul’da tasarým odaklarýný keþfe, ses ve kokularý takip edip çevremizi daha bilinçli görmeye ve yakýndan tanýmaya davet ediyor. Belirlenen tasarým rotalarýný izleyerek Ýstanbul’un Balat’tan Kadýköy’e, Cihangir’den Maslak’a dek birçok semtinde þimdiye dek fark etmediðimiz, dikkatimizi çekmeyen ya da bildiðimiz ama üzerinde durmadýðýmýz yönlerini öðrenebiliriz. Sokaklarý gölgeleyen aðaçlar ve ahþap mobilya atölyelerindan, geleneksel mimari ve Maslak gökdelenlerindan, kimyasal madde ve baharat kokularýndan, satýcýlarýn nidalarý ve konservatuvardan yayýlan ezgilerlerden oluþan bir Ýstanbul’u zihinlerimize yerleþtirebiliriz bu rotalar sayesinde.

En az beþ en fazla 20 kiþinin katýlýmýyla düzenlenecek olan bu turlara Ekim ayý içerisinde baþlandý. Kasým ayýndaki tur günleri, baþlangýç noktalarý, bilet fiyatlarý ve diðer ayrýntýlar için www.iksv.org adresinden bilgi edinebilirsiniz. Ýstanbul’da insanýn yolunu her daim sesleri ve kokularý takip ederek bulabileceðini düþünürdüm, o yüzden Tasarým Bienali’nin tematik rotalarý özellikle ilginç geldi bana. Oðuz Öner ve Didem Duman 14 Kasým ve 5 Aralýk tarihlerinde Kadýköy Ses Rotasý’ný düzenleyecek. Kadýköy Meydaný’nýn vapurlardan, martýlardan, tramvaydan, çiçekçilerden, konservatuvardan ve baþka pek çok sesten oluþan korosuna kulak verip ses - mekan iliþkisini ve algýlarýmýzý irdeleyen tur hakikaten özel bir deneyim olacak gibi.

Cansu Þekular’ýn Koku Tasarým Rotasý 15 Kasým’da Gedikpaþa ayakkabý üreticilerini, 13 Aralýk’ta Kadýköy’den Moda’ya bir yürüyüþü kapsýyor.  Kokulu bir kozmetik ürün kullanmadan katýlmanýz gereken bu rotalarda her sokakta farklý bir deneyim yaþayabiliriz.

 

Bir baþka ilginç tematik tur ise Kadýköy Aðaç Rotasý. Seda Kurt Þengün 22 ve 29 Kasým tarihlerinde sokak sokak aðaçlarý tanýtacak! Gelecek artýk eskisi gibi deðil, ama iklim de artýk eskisi gibi deðil o yüzden kat kat giyinmeyi de ihmal etmeyin, belli mi olur baþýnýzdan aþaðý feci bir saðanak da boþalabilir pýrýl pýrýl güneþ çýkýp yazdan kalma bir gün de yaþanabilir!

Ana sergi mekaný Galata Özel Rum Ýlköðretim Okulu olan 2. Tasarým Bienali’nde gelecek tasarýmlarý da önemli bir yer tutuyor. Tasarým deyince hep aklýmýza deðerli objeler, þýk mekanlar, özel projeler gelir ama geleceðin kendisi bir tasarým aslýnda... Geleceði þekillendirecek tasarýmlarýn yer alacaðý bu Bienal’in hayati meselelerle de ilgilendiðinin altýný çizelim. Togolu sanatçý Mansour Ourasanah LEPSIS: Çekirge Yetiþtirme Sanatý projesiyle katýlýyor, örneðin.  ÝKSV Yönetim Kurulu Baþkaný Bülent Eczacýbaþý basýnla buluþtuðu öðle yemeðinin mönüsüne “ýzgara çekirge” yazarak bu ilginç projeye dikkat çekti geçen hafta! Herkese göre bir seçenek deðil, vejeteryen þerhi düþelim ama gelecekte belki Afrika misali kýtlýk çekilen ülkelerde vazgeçilmez bir protein kaynaðý olacaktýr çekirge...

Küratörler Zoe Ryan ve Deniz Ova’nýn baþvuran 800 proje ve bunlarýn dýþýnda seçtikleri 200’den fazla tasarýmcýnýn imzasýný taþýyan 53 proje arasýnda baþka birçok ilginç tasarým daha var: Yeme içme alýþkanlýklarýmýzýn gelecekte nasýl deðiþebileceði, nelere katlanýp hayatta kalma koþullarýmýzý nasýl saðlayacaðýmýz, daha etkin haberleþme aðlarý kurulacak akýllý þehirler, kamusal alan kullanýmlarýna ve kentleþmeye dair manifestolar, isteyenin kaðýttan ve baþka basit malzemelerden elektronik aletler ve hoparlör yapmayý öðrenebileceði atölyeler...