İstanbul’un kayak merkezleri

Sokakları dolduran yumuşak karlar üstünde naylon poşet, plastik çöp kutusunun kapakları, genişçe kontrplaklar, kısa merdivenler, leğen gibi çeşitli objelerle karda kaymanın keyfini çıkarmaya var mısınız? “Nereye gidelim?” diye soruyorsanız, İstanbul için işte birkaç öneri...

- Çarşamba günleri kurulan pazarın bulunduğu caddeyle deniz arasında. Kaan Sokak Parkı’nın yanından yokuş aşağıya inen yol. Otomobilsiz. Kızaklarla karda kaymaya müsait. Atalar.

-  Vefa’dan aşağıya inen sokaklar. Arnavut kaldırımlı. Küçük Pazar’a doğru. Karda kaymak için ideal. Battal boy leğenlerde kayan çocuklar. Fatih.

-  Boğaziçi Spor Kulübü’nün üst yanındaki sokak. Denize doğru uzanan... Arnavutköy.

-  Gedik Paşa’dan Kadırga’ya, sahile inen yokuş. Soldaki hamamı geçince. Beyazıt.

-  Abbasağa Parkı’nın yukarı üst kapısından itibaren aşağıya doğru yamaçlar. Çocuklar dolu genellikle. Kısa merdivenler ya da leğenlerle kayıyorlar. Beşiktaş.

-  Doğancılar Parkı’nın Selimiye tarafına bakan kapısından yamacın aşağısında duvar kenarına yakın bulunan karlı manolya ağacına doğru kayma keyfi. Üsküdar.

-  İskelenin karşısından yukarı uzanan caddedeki Kuzguncuk Eczanesi’ni geçtikten sonra, ileride sağdaki dik yokuş. Kuzguncuk.

 - Kaynarca Parkı otobüs durağının arkasında. Yamaç halinde üç kısımdan oluşuyor. Yukardan denize, ana caddeye ve otobüs durağına doğru kayılabiliyor. Kaynarca.

- Yeniköy Mezarlığı’nın üst kısmında sağa İstinye Koyu’na doğru inen ara geniş sokaklar. Yeniköy.

-  Moda’daki çay bahçelerinin denize bakan kısmından merdivenlerle deniz kıyısına iniliyor. Bu merdivenlerin kar tutmuş trabzanından yokuş aşağıya denize doğru kaymak mümkün. Moda.

-  Mektep Sokak’taki çeşmeyi deniz tarafına doğru geçtikten sonra. Sağdaki okulun yanındaki karla örtülü merdivenlerde kayabilirsiniz. Emirgan.

-  Bebek İlkokulu’nun yanındaki yamaç. Kışın sandalların çekildiği... Bu mini yokuşta ya da aşağıya uzanan Manolya Sokağı’nın eğimini karda kayarak değerlendirmek mümkün. Bebek.

-  Yıldız Parkı’nın duvarı boyunca aşağıya uzanan yol. Müvezzi Caddesi’nden aşağıya duvar kenarından kaymak imkânı. Çırağan. Beşiktaş.

Aslan kardeş

Migros ile Papatya Aile Çay Bahçesi’nin arasında. Tahterevalliler, salıncaklar... Bir de kaydırağın yer aldığı büyük bir aslan maketi var. Ağzı açık ve tek dişi bembeyaz görünüyor. Atalar. Kartal.

İki demir baston

Doğancılar Caddesi, Oymasaray Çıkmazı’ndaki park... Muhtarlığın yanında çok çok yaşlı dut ağacının ana dalı iki demir çubukla desteklenmiş. Üsküdar. 

Altın rengi yapraklar

Kiraz ağacı ilkbaharda inanılmaz güzel baharları çiçekleriyle karşımıza çıkar. Yazın da kırmızı meyveleriyle. Bu günlerde kış hali olarak muntazam elips düzgünlüğünde altın sarısı renkli yapraklarını toprağa dökmekle meşgul. Yalıboyu Caddesi’ndeki Şok Market’in arkasındaki bahçelerde olduğu gibi. Rahmanlar. Kartal.