Ýþte budur!

20 Kasým tarihli yazýmda þehirlerimizin ruhunu katletmekten bahsedip sözü Ýstanbul’a getirmiþ ve belde-i tayyibe müjdesine nail olmuþ (Kostantiniyye) sur içinin hal-i periþanýna temas etmiþtim. 

Þehre ruh veren eserlerin gerçek Ýstanbul olan Fatih, Üsküdar ve Eyüp Sultan’da bulunduðunu yazmýþtým. 

Ýstanbul denince ne yurt içinde ne de dünyada Levent’teki gökdelenler, Kadýköy’deki modern yapýlar ya da Bakýrköy’deki binalar gelmiyor insanlarýn aklýna. 

Medeniyetlere beþiklik etmiþ ve medeniyetlerin eserleriyle bezenmiþ tarihi yarýmada yani Suriçi geliyor herkesin aklýna. 

Yerli turist de yabancý turist de bugün Fatih ilçesi olarak belirlenmiþ olan sur içini merak ediyor, geziyor tanýmaya çalýþýyor. 

***

Yarýmadanýn tarihi hüviyetine kavuþmasý için beton binalarýn hepsinin yýkýlmasýna ve yerine tarihi dokuyu ortaya çýkaracak bir projenin gerekliliðine temas etmiþtim. 

Amacým belediyelerimizi teþvik etmekti. Yoksa yarýmadaya tarihi dokusunu kazandýracak projeler yok deðildi az da olsa vardý.

Bunlardan biri Süleymaniye Projesi idi... 

Yaklaþýk 1000 dönümlük bir alan yenileme alaný ilan edilmiþti. Tarihi dokuyu koruyacak þekilde yapýlan proje aslýnda 6 yýl önce tamamlanmýþ ve Suudi ortaklý bir firmayla imzalar atýlmýþtý. 

Fakat Suudi ortaklar, finansý temin edememiþ ve proje kadük kalmýþtý. 

Rivayet odur ki o dönemde Suud yönetimi üzerinde etkin olan Tüveyciri ailesi Türkiye’ye yapýlacak yatýrýmlarý engellemekteydi. Süleymaniye projesine finans aktarýmýný da onlar engellemiþti! 

***

Sevindirici haber geçen hafta geldi. 1000 dönümlük yenileme alanýndan 100 dönümlük bölümünün (Süleymaniye Camii ile Haliç arasýndaki bölüm) temeli Katarlýlarýn desteðiyle atýldý.

Maliyeti 2.9 milyar lira olan Süleymaniye Yenileme Projesi’nin ilk etabý yetkililerin açýklamasýna göre üç yýlda tamamlanacak!

Bölgede tespit edilen 333 eski eser bina ve 23 anýt eser muhafaza edilerek ve bu eserler referans alýnarak bölge yeniden inþa edilecek. 

Yani üç yýl sonra bölgede tarih dirilecek ve bir Osmanlý mahallesi ortaya çýkacak!

***

Ýþte hem tarihi yarýmada hakkýnda hem de tüm yerleþim birimlerindeyönetimlerden beklediðimiz budur.

Tarihi eserleri ortaya çýkarmak, tarihi eser yoksa medeniyetimizi yansýtacak eserlere imza atmak.

Bu baðlamda Ýstanbul Büyükþehir ve Fatih belediyelerini tebrik ediyor, benzer projelerle sur içinin tamamen yenilenmesini bekliyoruz. 

Tarihi eserleri ortaya çýkarmaya çalýþan ve mevcut eserlere ‘Nevmekan’da olduðu gibi medeniyetimizin damgasýný vuran Üsküdar Belediyesi’ni ve Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi ile özgün bir eseri ilçesine kazandýran Sancaktepe Belediyesi’ni de tebrik ediyorum. 

Budur!