“Kusur”;
Nedir diye soruyorsun TDK’na,
1- Eksiklik, noksan, nakýsa, 2- Özür, 3- Bilerek veya bilmeyerek bir iþi gereði gibi yapmama diye cevap veriyor.
Peki þu dilimize yapýþan deyim, “Kusura bakma”?
O da “Hoþ gör” manasýnda kullanýlýyor.
***
Ýnsanoðlunun modern çaðlarýnýn en büyük hastalýklarýndan, habis alýþkanlýklarýndan biri de bu oldu. “Kusur Meraklýlýðý”.
Bir baþkasýnýn kusurundan mutlu olan milyonlarca gizli hasta var dünyada.
Kendi mutsuzluklarýmýza çare aramak yerine, “Olsun, bak o da mutsuz, tek deðilmiþim” konforuna saklanmayý yeðliyoruz.
Babasýnýn kötü notuna kýzdýðý çocuðun “Ama baba, bütün sýnýf kötü not aldý” demesinin bir 10 yýl, 20 yýl sürüklenmiþ hali.
Belki de o zamanlardan kalmýþ bir alýþkanlýk.
Bir araþtýrmada esnafa yöneltilen bir soru þöyle diyor. “Tercih yapmanýz gerekse tek baþýna mal varlýðýnýn yarýsýný mý kaybetmeyi kabul ederdin, yoksa tüm esnaf komþularýnla birlikte tamamýný mý?”
“Eðer diðer esnaflar da kaybedecekse, ben tamamýný kaybetmeye razýyým” sonucu çýkýyor. Çok acý deðil mi?
Çevrenize bakýn, sürekli birilerinin bindiði arabalarý, aldýðý evleri, gizli ya da açýk kusurlarýný konuþanlar var deðil mi? Düþünün, düþünün, tek tek isimlerini geçirin kafanýzdan.
Ýtiraf edin, belki hata olduðunu biliyorsunuz ama dinlemek de tatlý geliyor. Gizli hep tatlý gelmiþtir insana zaten. Burada olmazdýk zira yasak elmayý yemeseydi Hz. Adem!
Ýþte kalplerimizi onlar karartýyor, o az önce tek tek isimlerini aklýmýzdan geçirdiklerimiz. Ýþte onlar çeviriyor ruhumuzu çorak arazilere, o kiþilerin anlattýklarý, o hoþunuza gidenler.
Kendinize bu yeni günde, tertemiz bir Pazartesi gününde, o isimlerle açýk açýk konuþun. Ya o da dönsün bu alýþkanlýktan, ya da sizi rahat býraksýn.
“Ben artýk baþkalarýnýn kusurlarýný dinlemek istemiyorum. Beni lütfen azad et hatta sen de benimle birlikte bu kusurdan istifa et”.
Bu cümle kalbinizin buzlarýný eritecek.
Gelin bu güzel haftaya böyle baþlayýn.
Eðer bu dediðimi yapacak olursanýz da sonucunu ve hissettiklerinizi [email protected]’a yazýn. Merakta býrakmayýn.
***
Buraya kadarki kýsmý iþin insanî, kalbî kýsmýydý.
Bir de kapitalist yaný var iþin.
En baþarýlý 100 iþadamýnýn ortak özelliklerini çýkarmýþ Fortune Dergisi, bazýlarýnýn bazý ortak yönleri var, hiçbirinde olmayan özellikler de var ama hepsinde birden bulunan bir ortak özellik var ki, o birçok þeyi açýklýyor.
“Baþkalarý hakkýnda konuþmayý ve düþünmeyi sevmezler, kendilerine, kendi yaptýklarýna, yapamadýklarýna, bildiklerine, bilmediklerine odaklanýrlar. Bir baþkasýnýn anýsýný dinlerken çok çabuk sýkýldýklarý gözlenir. “Bana ne’cidirler”.
Býrakalým kim ne demiþ, ne yapmýþlarý. Kendi iþimize bakalým. Kendi içimize bakalým, ne kimsenin baþarýsýnýn ödülü bize, ne kimsenin hatasýnýn cezasý bize. Yolumuza bakalým, geriye ya da yana baka baka koþmak zor, sadece önümüze bakalým.
***
Ezcümle, hangi açýdan bakarsanýz bakýn, verilen sýnýrlý ömrü ve bir kere bahþedilen bu güzel hayatý baþkalarýnýn dedikodusuyla geçirmenin akýl alýr, elle tutulur yaný yok.
Kendinize bir iyilik yapýn;
Bu haftaya böyle bir kararla baþlayýn.
Sürekli ilerlemek yerine kusura bakma duraðýnda takýlýp kalanlarý çýkarýn hayatýnýzdan. O duraktan mutluluk otobüsü geçmiyor zira.
Ýyi haftalar.