İşte Fatih dizisi ve Amerikalılar

Med Yapım’ın sahibi Fatih Aksoy ile Türk dizileri ve Amerikan Stüdyoları arasındaki rekabet başta olmak üzere televizyon dünyasında olan bitenleri konuştum.Konuşmaya Kanal D’de ekrana gelecek Fatih dizisiyle başladım. Dizi Fatih Sultan Mehmet’in hayatının son 10 yılını, Roma’yı feth etme arzusunu anlatacak.Yayın ekim ayında başlayacak, fragman bugün yarın teslim edilebilir.

Amerikan Stüdyoları’na bağlı dağıtım şirketleri şimdiden dizinin dünyaya pazarlama işini almak istemesi bence önemli bir işaret. Bilen bilir Fatih Aksoy, Türkiye’de setlerdeki çalışma saatlerinin insanlık dışı olduğunu söyleyen ilk isimdir. Sordum, set çalışmaları saaatleri insani boyutların dışına çıkmayacak, sette en uzun zamanı geçiren set işcileri ve yapım görevlileri iki ekip halinde çalışacakmış.

***

Laf Amerikan Stüdyoları’na gelince Aksoy’a Türk dizilerinden duyulan rahatsızlığın maddi mi yoksa kültür ihracı kaynaklı bir sıkıntı olup olmadığını sordum.

Aksoy “İkisi de olabilir” dedi sonra da ekledi “Dizi dağıtımıyla maddi kayıpları telafi etmeye çalışıyorlar ama yakın bir gelecekte Amerikalı Stüdyolar Türkiye’deki yapım şirketlerini satın almaya başlayabilir.”

Bu son derece ilginç bir bilgi. Eğer bu gerçekleşirse Türkiye’ye bir kerelik değil ciddi ve sürekli bir para akışı gireceğini söylemek yanlış olmaz...

***

Gelelim diziler giderek azalacak, programlar artacak öngörüsüne... Aksoy kısa vadede bunun olmayacağı düşüncesinde zira diziler yurt dışına pazarlanabiliyor ama programların böyle bir şansı yok. Önemli ve kıymetli bilgilerdi, ben de sizinle paylaşayım dedim...