Ýþte iþler kötü giderken sizi ayakta tutacak 10 düþünce

Hayat zor. Herkes için hem de. Kimin gözlerine baksanýz yüzlerce soru iþaretinin geçtiðini görüyorsunuz.

Plan yaptýnýz, tutmadý mý?

Denediniz ve olmadý mý?

Birine güvendiniz, boþa mý çýkardý?

Bu sorulardan bir veya birkaçýný okuduðunuzda istemsiz olarak baþýnýzý sallýyorsanýz þimdi yeni bir düþünme biçimine ihtiyacýnýz var demektir.

Neden düþünme biçimi?

Çünkü iþler iyiyken zaten bir þekilde pozitif olursunuz. Esas zor olan, iþler kötü giderken pozitif düþünebilmektir.

Baþarýlý insanlarla baþarýsýz insanlarý birbirinden ayýran þey birinin hiç kaza yapmamasý deðildir. Herkes kazalara uðrar, baþarýlý insanlar önce düþünme biçimini ayaða kaldýrýr, sonra da yeni düþünme biçimiyle kendisini ayaklandýrýr.

Ýþte iþler kötü giderken sizi ayakta tutacak 10 düþünce

Bu sayfayý çýktý alýp ya da bilgisayarýnýzda kaybedip iþler ne zaman ters gitse okuyabilirsiniz. Çünkü hayat engebelerle, çukurlarla ve tümseklerle dolu. Düþmemeye çalýþmayýn, düþtüðünüzde nasýl kalkacaðýnýza odaklanýn.

1- KENDÝNÝZE GÜVENÝN

Hiç kimseye deðil, önce ve daima kendinize güvenin. Güvendiðiniz birileri sizi yarý yolda býrakabilir, ama kendiniz asla yarý yolda býrakmaz. “Kendim” dediðiniz kiþi sizi en iyi tanýyandýr, en iyi arkadaþýnýzdýr ve ayrýca yönetebileceðiniz tek kiþidir.

Aksilikler üstüste geldiðinde kendinizi þöyle teskin edin : “En azýndan ben buradayým, saðlýklýyým, ayaktayým, hayattayým. Ben bu sorunlarý aþarým.”

2- TECRÜBEYE ODAKLANIN

Nasýl bir zorluk yaþarsanýz yaþayýn, “Bunu da tecrübe etmiþ oldum, artýk daha güçlüyüm” düþüncesini kendinize kabul ettirin. Belki sizin o canýnýzý yakan þey, hayatýnýzdaki bir ameliyatýn neþter acýsýdýr. Þu an çektiðiniz acý, yarýnki iyileþme içindir.

3- KADERE ÝNANIN

Zor anlar, güç durumlar yaþadýðýmda ben aslýnda ne kadar küçük ve çaresiz olduðumu düþünürüm hep. Aslýnda insanýn her þeyi deðiþtirme gücü yoktur. En güçlümüzün bile yaþanacak olaný durdurma, yaþanmayacak olaný yaþatma gücü yok. Bu inanç insanýn içini de rahatlatýyor aslýnda. “Elinden gelenin en iyisini yap, olmuyor mu? O zaman teslim ol”.

4- FÝLMÝ DÜÞÜNÜN

Yaþadýðýnýz hayatý bir film sahnesi, kendinizi filmin baþrol oyuncusu olarak düþünün. Hayat zorlaþtýðýnda çok dert etmeyin, unutmayýn ki her iyi filmde filmin kahramaný çok zorluklar yaþar. Ve zor anlarda o filmin kendi baþyapýtýnýz olduðunu getirin aklýnýza. Þimdi sorun kendinize, filminiz bir baþyapýt mý olacak yoksa sýradan bir film mi? Siz bu filmin kahramaný mýsýnýz yoksa figüraný mý? Eðer baþyapýtsa, eðer kahramansanýz kahramanca oynayýn rolünüzü. (Bu da çok rahatlatan, güçlendiren bir metafordur)

5- PATATESÝ YUTMAYA ÇALIÞMAYIN

Sorunlarýn bir yumak gibi büyüdüðünü, üst üste geldiðini mi düþünüyorsunuz? Gerçekten de sizin düþünce durumunuz olumsuza dönünce olumsuzluklarý çekmeye baþlar. Yani aslýnda gelince üst üste gelmiyordur da siz ilkini çözemeyince o olumsuzluk baþka dertleri çekmenize neden oluyordur. Sorunlarý koca bir patates gibi düþünün, hepsini bir anda yutamazsýnýz. Sakince dilimleyip, size en yakýn dilimden baþlayýp yersiniz deðil mi? Sorunlara da böyle yaklaþýn, en yakýndaki ve en “çözülmesi size baðlý” olandan baþlayýn, adým adým çözeceksiniz.

6- GAMLI BAYKUÞ OLMAYIN

Borcunuz var ve ödeme gününüz mü geldi? “Arayýp bir konuþ, anlaþmaya çalýþ” diyenlere, “Mümkün deðil, bir þey deðiþmez” demeyin. Arayýn, konuþun, iletiþim kurun.

7- ÝLETÝÞÝMDEN KAÇMAYIN.

Asla ve asla iletiþimi koparmayýn, kimsenin telefonuna çýkmamazlýk yapmayýn, bu sizi daha büyük bir buhrana sürükler. Dik durun, derin nefes alýp saðlýklý bir iletiþim kurmaya çalýþýn. Emin olun bu durumunuz hem sizin iþinizi kolaylaþtýrýr, hem de özgüveniniz karþýnýzdakini rahatlatýr. Telefonlara çýkmamak çok genel bir hastalýk ama sadece bu sorunu daha da çözülmez hale getirmekle kalmaz, size bir daha asla güvenilmemesine neden olur.

8- PAYDAÞLARI SORUNLARA ORTAK EDÝN.

Derdinizi asla tek baþýnýza çekmeyin. Çevrenizdekilerden, o dertten 1. ve 2. derecede etkilenen/etkilenecek olan kiþileri bu derde ortak edin. Örneðin bir þirkette çalýþýyorsunuz ve ertesi gün yapacaðýnýz önemli sunumun dosyasý silindi. Müdürünüzle birlikte ertesi sabah sunuma gidecektiniz oysa. Bunu dert edip kendinizi içinden çýkýlmaz bir hale getirmek yerine hemen müdürünüzle konuþun. “Böyle bir sorunumuz var” deyin, hem onun son dakikada öðrenip size çok sert bir reaksiyon göstermesini engellersiniz, hem de ortak akýlla bir çözüm bulabilirsiniz.

Bu sekiz maddeyi sorunlar içinden çýkýlmaz hale geldiðini hissettiðiniz her an uygulayabilirsiniz.

Bir de bonus olsun,

Þem-i Tebrizi’nin 40 altýn kuralýnýn ondördüncüsüdür.

“Hakk'ýn karþýna çýkardýðý deðiþimlere direnmek yerine, teslim ol. Býrak hayat sana raðmen deðil, seninle beraber aksýn. "Düzenim bozulur, hayatým alt üst olur" diye endiþelenme. Nereden biliyorsun hayatýnýn altýnýn üstünden daha iyi olmayacaðýný?”

Hiçbir þeyin nedensiz olmadýðýný unutmayýn. Hayatta müthiþ bir akýþ ve ahenk var. Her zaman iþler yolunda gitmez, bazen ters gitmesinde de hayýr var.

Þimdi derin bir nefes alýn ve yola koyulun.

Hayatýnýzý düzeltecek olan sizden baþkasý deðil.