Ýþten ayrýlanlarýn meslek hastalýðý

Meslek hastalýðý, sigortalýnýn çalýþtýðý veya yaptýðý iþin niteliðinden dolayý tekrarlanan bir sebeple veya iþin yürütüm þartlarý yüzünden uðradýðý geçici veya sürekli hastalýk, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.

Bir hastalýk veya engellilik halinin meslek hastalýðý sayýlabilmesi için;

1. Sigortalý olunmasý,

2. Yürütülen iþin sonucu olarak ortaya çýkmasý,

3. Meslek hastalýðýnýn, Saðlýk Kurulu’nca tespit edilmesi unsurlarýnýn bir arada gerçekleþmesi gerekmektedir.

Meslek hastalýðý, iþten ayrýldýktan sonra meydana çýkmýþ ve sigortalý olarak çalýþtýðý iþten kaynaklanmýþ ise haklardan yararlanabilmesi için, eski iþinden fiilen ayrýlmasýyla hastalýðýn meydana çýkmasý arasýnda bu hastalýk için SGK tarafýndan çýkarýlan Çalýþma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybý Oraný Tespit Ýþlemleri Yönetmeliði’nde belirtilen süreden daha uzun bir zamanýn geçmemiþ olmasý gerekmektedir. Bir baþka ifade ile maksimum süreler bulunmaktadýr.

Ancak herhangi bir meslek hastalýðýnýn klinik ve laboratuvar bulgularýyla belirlendiði ve hastalýða yol açan etkenin iþyeri çalýþma koþullarý nedeniyle meydana geldiði yapýlan inceleme sonucunda tespit edildiði takdirde, meslek hastalýklarý listesindeki yükümlülük süresi aþýlmýþ olsa bile söz konusu hastalýðýn SGK tarafýndan tespiti veya baþvuru üzerine Sosyal Sigorta Yüksek Saðlýk Kurulu’nun onayý ile meslek hastalýðý sayýlmasý mümkün bulunmaktadýr.

Buna göre, hastalýðýn meslek hastalýðýna sebep olacak bir iþten ve iþyerinden ayrýldýktan sonra meydana gelmesi ya da çalýþtýðý iþyeri þubesinin baðlý bulunduðu iþyeri merkezinin baþka bir ilde bulunmasý durumunda, meslek hastalýðý þüphesi ile ilgili belgeleriyle birlikte ikametgâhlarýnýn bulunduðu yerdeki en yakýn sosyal güvenlik il müdürlüðü/sosyal güvenlik merkezine baþvurabilecektir.

Devamsýzlýk yapan çalýþanlar dikkat

4857 Sayýlý Ýþ Kanunu’na göre “iþçinin iþverenden izin almaksýzýn veya haklý bir sebebe dayanmaksýzýn ardý ardýna iki iþgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iþ günü yahut bir ayda üç iþgünü iþine devam etmemesi” halinde, iþverenin haklý fesih imkânýnýn bulunduðu kurala baðlanmýþtýr. Devamsýzlýk, iþçinin iþine devam etmemesi halidir. Ýþyerine gittiði halde iþ görme borcunu ifaya hiç baþlamayan bir iþçi devamsýzlýkta bulunmuþ sayýlmamalýdýr. Ýþçinin yapmakla yükümlü olduðu ödevleri hatýrlatýldýðý halde yapmamakta ýsrar etmesi ayrý bir fesih nedeni olup, bu durumda 4857 Sayýlý Yasa’nýn 25/II-h Maddesi uyarýnca deðerlendirme yapýlmalýdýr.

Ýþverenin ücretli ya da ücretsiz olarak izin verdiði bir iþçinin, izin süresince iþyerine gitmesi beklenemeyeceðinden, bu durumda bir devamsýzlýktan söz edilemez. Ancak yýllýk izin zamanýný belirlemek iþverenin yönetim hakký kapsamýnda olduðundan, iþçinin kendiliðinden ayrýlmasý söz konusu olamaz. Ýþçinin yýllýk iznini kullandýðýný belirterek iþyerine gelmemesi, iþverence izinli sayýlmadýðý sürece devamsýzlýk halini oluþturur.

Ýþçinin iþe devamsýzlýðý, her durumda iþverene haklý fesih imkaný vermez. Devamsýzlýðýn haklý bir nedene dayanmasý halinde, iþverenin derhal ve haklý nedenle fesih imkaný bulunmamaktadýr. Yargýtay’a göre iþçinin hastalýðý, aile fertlerinden birinin ya da yakýnlarýnýn ölümü veya hastalýðý, iþçinin tanýklýk ve bilirkiþilik yapmasý gibi haller, iþe devamsýzlýðý haklý kýlan nedenlerdir.