İstersen trilyon dolar ver...

Digiturk’un satışı tamam” diye yazılıp çiziliyor Salı gününden beri. “Alıcı Katarlı Şeyh Al-Khalifa’nın patronu olduğu grup” diye de ayrıntı veriliyor. Tam olarak böyle değil aslında durum. 

Bildiğim kadarıyla sadece Katarlı grup değil alıcı, yerli bir banka da işin içinde ama imzalar henüz atılmadığı için daha fazla detay yazmak doğru değil şu aşamada.

***

Katarlı Şeyh Al-Khalifa aynı zamanda Paris Saint Germain takımının sahibi. Geçen sene Messi’nin transferi için 250 milyon Euro bir parayı gözden çıkarmıştı Paris Saint Germain. Yani para çok ama bizim kulüpler boş yere sevinmesinler.

Niye diyeceksiniz, Digiturk’e Karamehmet döneminde ortak olan ABD’li Providence Fonu da son derece büyük rakamlar yönetiyor uzun zamandır, mesela Kanada Telekom’u da onlar satın almışlardı. Her neyse Digiturk’un yeni ortaklık yapısı ekonomik olarak daha güçlü olacaktır ama futbol yayın gelirlerinde bu neyi değiştirir sorusuna da cevap aramak lazım...

***

Süper Lig yayınlarının ne Avrupa’da ne de başka bir bir yerde alıcısı yok.

İngiltere Ligi’ne para ödenir ama yayıncı tüm dünyada gösterim hakkını pazarlar, harcadığının önemli bir kısmını geri alır.

Şu an vergiler, Federasyon payı derken, Süper Lig için sezonda 450 milyon dolar civarında bir para ödeniyor. Futbol kalitesi, zemini kötü sahalar, ışıklandırması sorunlu stadyumlara bakınca bu para çok ama yeni ihale koşulları ve rekabet ödenen paranın artmasını sağlayacaktır bir şekilde.

Bu para milyar dolar seviyesine çıksa bile bu kafayla gittiğimiz sürece futbol kalitemiz yerinde sayacak maalesef.

***

Süper Lig yayın haklarını milyar dolara satsan, Edirne’den öte bonservis bedeli 9 yüz bin Euro etmeyen futbolculara bu kez 9 milyon değil 18 milyon Euro öder kulüp başkanları. 3 ay çalışan teknik direktörleri daha çabuk kovar, 2-3 yıllık tazminatı yine yayın gelirlerinden öder,Avrupa’da bazı menajerler daha da zengin olur.

Şu an yılda 450 milyon dolar para ödeniyor ama UEFA’nın mali kriterlerine uygun sadece 6 Süper Lig takımımız var. Para artıyor ama kafa değişmediği için bir adım ileri gidilemiyor. 

Yeni ve zengin bir şirketin sisteme katılması iyi ama onlar da enayi değiller, bir malı fiyatının 3-4 katı üzerine satın almazlar, alsalar da bu kafayla gittikçe değişen bir şey olmaz...