İsterseniz yine küfür edebilirsiniz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TRT’de katıldığı yayından sonra haber programlarda ölçü reyting değil etkidir diye yazdığımda küfür eden çok olmuştu. Bu sektörde 21 yılım geçti, bunun 16 yılında yöneticilik yapmış biriyim. İsteyen küfretsin bugün aynı tezimi bir kez daha tekrar edeceğim. 

Haber ve tartışma programlarında başarı ölçütü reyting değil programın klasik medya ve sosyal medyada yarattığı etki ve gündem yaratabilme başarısıdır. Bunun sadece siyaset için geçerli olduğunu zannedenler için bir örnek daha vereyim. 

Fatih Altaylı, 5-6 yıl kadar önce Teke Tek programına dönemin İtalya Başbakanı Berlusconi’nin birlikte olduğu İtalyan bir hayat kadınını çıkarmıştı. Simültane tercüme yayınları zaten sevmez millet bir de 10-15 dakikalık bir meseleyi tüm programa yayınca reyting çok düşük olmuştu.

Buna karşın programın klasik medyada kapladığı alan çok fazla oldu ve sonuç olarak programın başarı hanesine yazıldı bu durum...

***

Başbakan Davutoğlu Çarşamba akşamı TRT ortak yayınına konuk oldu, TRT Haber ve Spor Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör’ün sorularını yanıtladı.

Daha program devam ederken bir sürü gazetenin internet sitesinde manşetler gelmeye başladı.

Akşam NTV’de Siyasi İşler’e baktım ana konu yine Başbakan’ın TRT’de söyledikleriydi. Sonra Perşembe gününün gazete manşetleri de, analiz-komplo teorisi seven internet sitelerinin de haber ve yazıları yine TRT’deki programdan oluşuyordu.

Şimdi bu kadar etki alan, daha yayın devam ederken manşetler çıkan, gazetelerde sayfalarca haber olan bir programa reytingi Survivor ya da evlenme programlarından daha az reyting aldığı için başarılı olamadı mı diyeceğiz.

Elbette hayır, o zaman haber ve tartışma programlarının reytinglerine bakarak siyasi analizler yapmaya çalışmak boş bir uğraş demektir.

***

Sabun köpüğü sinema filmleriyle insanda iz bırakan filmler arasındaki fark kadar büyüktür bir eğlence programıyla bir haber-tartışma programı arasındaki fark. Birini izlersiniz biter, gider, diğeri geleceğiniz hakkında fikir sahibi olmanızı ya da düşünmenizi sağlar.

Bu tabloda reytinge bakarak değerlendirmede bulunmak kimsenin sağlıklı bir sonuca ulaşmasını sağlamaz. İddia ediyorum, Survivor’un karşısına Obama-Putin tartışma programını koyun yine Survivor daha çok reyting alır.

Sonuç olarak haber ve tartışma programları her zaman yarattığı etki üzerinden değerlendirilmeli.

Reytinge bakarak iş yaparsanız tüm kanalları dizi, dizi tekrarı, aynı dizinin bilmem kaçıncı tekrarı kanalı haline getirirsiniz...