Süresi belirli olsun veya olmasýn iþçi, iþverenin ahlak ve iyi niyet kurallarýna uymayan davranýþlarda bulunmasý halinde, iþ sözleþmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir.
Buna, iþçinin haklý sebeplerle istifa etmesi diyoruz.
Haklý sebeplerle istifa eden iþçinin, iþ yerinde en az bir yýl çalýþmasý varsa, kýdem tazminatý isteme hakký bulunmaktadýr.
Ýþverenin ahlak ve iyi niyet kurallarýna uymayan bir davranýþý nedeniyle istifa etmek isteyen iþçinin, iþverenin ahlak ve iyi niyet kuralýna uymayan davranýþýný öðrendiði günden baþlayarak altý iþ günü içinde istifa hakkýný kullanmaya dikkat etmesi gerekmektedir.
Peki, iþverenin ahlak ve iyi niyet kurallarýna aykýrý davranýþý nedeniyle istifa eden iþçi, istifa dilekçesinde, iþverenin ahlak ve iyi niyet kurallarýna uymayan davranýþýný belirtmesi gerekir mi?
Ahlak ve iyi niyet kurallarýna uymayan iþveren davranýþlarý nedeniyle istifa eden çalýþanýn, istifa dilekçesinde, iþverenin ahlak ve iyi niyet kuralýna uymayan davranýþýný, yani istifasýna gerekçe olan haklý sebebini açýkça belirtmeyip, sadece istifa ettiðini yazmasý, sonradan istifasýna gerekçe olan haklý sebebi ileri sürerek açtýðý davada kýdem tazminatý alacaðý talebinin mahkemece reddedilmesine yol açabilmektedir.
Bu durumla ilgili örnek Yargýtay kararýný okuyalým;
(Yerel) Mahkemece “davacýnýn fiilen aldýðý ücretle kurum (SGK) kayýtlarýna yansýtýlan ücret arasýnda farklýlýk olmasý nedeni ile davacý iþçinin iþ akdini haklý olarak feshettiði” gerekçesiyle kýdem tazminatýnýn kabulüne karar verilmiþ ise de, yazý ve imza inkârý bulunmayan davacýnýn kendi el yazýsý ile yazdýðý istifa dilekçesinin baský ile yazýldýðý ve imzalandýðý kanýtlanamadýðýndan haklý fesih sebebi içermeyen istifa dilekçesine itibar edilerek kýdem tazminatý talebinin reddine karar verilmesi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile kabulü hatalýdýr.
Yargýtay’ýn söz konusu kararýna göre, iþçinin aldýðý gerçek ücretin iþverence kayýtlara yansýtýlmayarak sigorta primlerinin düþük ücretten yatýrýlmýþ olmasý, iþçiye iþ sözleþmesini haklý nedenle feshetme ve kýdem tazminatýný talep etme hakký vermekte ise de, iþçinin söz konusu haklý sebebi içermeyen istifa dilekçesine itibar edilerek, kýdem tazminatý talebinin kabul edilmesi mümkün görülmemektedir.
Sözün özü, istifa dilekçenizde haklý nedeninizi belirtmeyi unutmayýn.
Kaynak: 4857 sayýlý Ýþ Kanunu 24 ve 26. Maddeler
Y.9.H.D 4.03.2015 E.2013/12010 - K.2015/9102