Yeni bir MÝT kanununun çýkmasý bekleniyor. Bu deðiþikliðe neden gerek duyuldu? Bürokrasi için çýkarýlan kanunlar çalýþmalarýn çerçevesini çizer ve yapýlacak iþi tanýmladýktan sonra bunun kanuni sýnýrlarýný belirler. Yani kanun bir iþin nasýl yapýlacaðýný deðil bu iþten ne sonuç beklendiðini belirler. Bahsi geçen kurum bugüne kadar bu görevini kanuni sýnýrlar nedeniyle mi beklenen düzeyde yapamadý? Bugünkü hedef, bu iþin daha etkili biçimde yapýlmasýný saðlamaya matuf olarak görülüyor. Yeni bir kanun çýkarmak etkinliði artýrmaz ama eðer mevcut kanun yapýlacak iþi engelleyecek bir rol oynuyorsa bunu düzeltecek bir kanun çýkartýlabilir. Ama bu iþlem de görevin etkin bir biçimde yapýlacaðý anlamý taþýmaz. Görevin etkili olarak yapýlmasý için personelin iyi yetiþmiþ olmasý ve yapýlmasý gereken iþin neyi amaçladýðý kararlaþtýrýlmalýdýr. Bugüne kadar istihbarat komünizm ve irticayý önlemekle görevlendirilmiþ ve buna ek olarak casusluk eylemlerinin ortaya çýkarýlmasý beklenmiþtir. Ancak tehlikeli eylemler ideoloji ile belirlendiði için yabancý servisler ülkemizdeki her operasyonu farklý ideolojilerin kýlýfý içinde yapma biçimini tercih etmiþtir..
***
Bilindiði gibi Soðuk Savaþ döneminde komünizm ve irtica ile mücadele ediyorduk. Komünizmin arkasýnda SSCB var diyorduk irtica ise içerideki bazý çevrelerce destekleniyor ve ülkemizin kuruluþ ilkelerine aykýrý olduklarý söyleniyordu. Ama düþüncede ciddi aykýrýlýklar vardý. Mesela solcular Demirel’i ABD’nin desteklediðini söylüyor ve ona karþý taraflarýn eylemlerinin içinde yer alýyorlardý. Ama Demirel SSCB ile yaptýðý ekonomik anlaþmalara dayanarak bazý yatýrýmlarý gerçekleþtiriyordu. Buna raðmen ABD tarafýndan desteklenen hatta onlarýn desteði ile iktidara geldiði söylenen Demirel’in karþýtý ise solcu olduklarý söylenenlerdi ve bu solcu olduklarý söylenenlerin de SSCB tarafýndan desteklendiðine inanýlýrdý.
Bugüne kadar dünyadaki siyasi geliþmeler dýþýmýzda sayýldý ve biz geliþmeleri Soðuk Savaþ ölçüleriyle deðerlendirdik. Þimdi bir olay analiz edilirken onun temsil ettiði ideoloji deðil ulaþmak istediði hedefin ne olacaðýnýn bilinmesinin istihbaratýn asýl hedefi olduðu anlaþýldý. Mesela El-Kaide örgütünün inancýna deðil hangi siyasi hedefe varmak istediðine bakýlmalýdýr. 11 Eylül olaylarýn bunun ABD’ye karþý olduðuna inanýldý. Yani gücü bilinmeyen bir terör örgütü dünyanýn en büyük gücü sayýlan ABD’ye saldýrabiliyordu. Her yerde var olduðu düþünülen CIA bunlarý yýllarca bulamadý. Þimdi dünya ölçeðinde eylemler yapabiliyorlar. Bu eylemleri yapanýn El-Kaide olduðu söylenebilir ama bu teröristler dünyadaki terörist pazarýndan toplanýr ve kendilerine kim olduklarý söylenir. Bu nedenle bir terör eylemini hangi ideolojiye sahip olduklarýna bakmadan deðerlendirmek gerekir. Mesela iddialara göre Ýslam teröristleri Müslüman ülkelerde eylem yapabilir bunu kimin yaptýðýna bakmadan hangi gücün operasyonu planladýðý araþtýrýlmalýdýr.
Yeni MÝT kanunu çalýþma için ortam hazýrlar ama ortam nasýl olursa olsun olayý anlamak için yapaný deðil yaptýraný anlamak gerekir. Yeni MÝT yönetiminin bu formülü anladýðý ve hiçbir gücün teþkilatý aldatamayacaðýný, hangi örtüyle gelirlerse gelsinler altta gizleneni bulacaklarýný sanýyorum. Bugünlerde din bir örtü olarak kullanýlýyor. Gerçek dindar örtünün altýndakine bakar.