Ýstihbarat savaþlarý

Dünyanýn yeniden þekillendiðini ve büyük güçler arasýnda mücadele olduðunu söylüyoruz ama bu mücadelenin sadece ekonomik yanýyla ilgileniliyor. Oysa böyle bir olay gizli servisler karýþmadan yapýlamaz hatta en büyük aktörler istihbarat servisleridir. Son günlerde Snowden isimli bir CIA görevlisinin ABD’nin bütün dünyayý dinlediði konusunda yaptýðý açýklama tartýþýlýyor. Þu soruya cevap vermemiz lazým: Acaba bu bir CIA operasyonu mu ve bütün ülkelere biz sizin ne yaptýðýnýzý biliyoruz mesajý mý veriliyor, yoksa bir kiþi, herhangi bir desteði olmadan kendi deðer yargýlarýyla mý bu açýklamayý yapýyor. Görünen manzara bu þekilde kurgulanýyor. Snowden isimli þahýs hiçbir ülkenin himayesinde olmadýðý izlenimini yaratýyor. Oysa bu ülkeler en sýradan bir iþ karþýlýðýnda vatandaþlýk verirler. Ancak dünyanýn en etkili gizli servislerinden birini karþýlarýna almamak için bir þahsý feda ediyorlar? Bu þu anlama gelir: Hiçbir CIA görevlisi bizden destek beklemesin biz bu servisle çatýþmayý göze alamayýz mý demek isteniyor ve her CIA görevlisinin bireysel davranýþlarýnýn hiç kimse tarafýndan himaye edilemeyeceði intibaý yaratýlarak bu büyük mücadelede personelin güvenli olmasý için aþýlamaz bir engel mi konuyor? Yani bir kimse hangi þart altýnda olursa olsun görevli olduðu kuruma ihanet edemez mi deniyor? Bu ihtimal uzak görünüyor ve olayýn bir istihbarat operasyonu olduðunu zannediyorum. Yani tüm ülkelere herhangi bir gizliliðiniz yoktur ve CIA yaptýðýnýz her þeyi teknik araçlarla izliyor deniyor ve tüm ülkelere bir ihtar çekilmiþ oluyor. Ayrýca böyle bir þahsýn hiçbir ülke tarafýndan korunamayacaðý izlenimi mi yaratýlýyor?

***

Gizli Servis operasyonlarý bunlarla sýnýrlý deðildir. Büyük güçler diðer ülkelerin siyasi yapýsýný, ekonomilerini ve ideolojilerini kontrol altýnda tutarlar. Bu amaçla ülkenin ekonomik gücünü elinde tutanlarla yakýn iliþki içindedirler ya da bu güçleri kendileri yaratmýþtýr. Medyayý, eðitimi kontrol altýnda tutarlar. Mesela biz kuruluþumuzdan beri yabancý eðitim kurumlarýný örnek almýþ, eðitim müfredatýný onlardan kopya etmiþizdir. Çünkü bizim onlara benzemek gibi bir hedefimiz vardýr. Ancak onlarýn gizli servis anlayýþýyla aramýzda fark vardýr. Soðuk Savaþ döneminde en büyük hedefimiz ülkeyi komünizme karþý korumaktý. Ayrýca irticaya karþý dikkatli olduk. Eðitim sistemimiz insanlarýn düþünmesini öðretmek deðil dünyada büyük kiþilerin söylediklerini öðretmek hedefine yöneliktir. Bir komünistin SSCB’ye hizmet edeceði varsayýlýrdý. Ancak bu düþünceden her liberalin Batýlý ülkelere hizmet edeceði sonucu çýksa bile bu önemsenmezdi.

Yeni bir istihbarat anlayýþýna ihtiyacýmýz var. Kiþileri düþüncesiyle deðerlendirmeyeceðiz ve ülke aleyhine çalýþan yapýlarýn içinde olmasýný engelleyeceðiz.

Bir örnek verirsek Cumhuriyet kurulduðunda yaptýklarýmýzý ve düþüncemizi tartýþmayý vatana ihanet saydýk. Ülkeyi farklý düþünceye sevk edenleri korumak doðaldýr ve deðiþtirmek isteyene izin verilmelidir. Yani istihbarat teþkilatý dýþ güçlerin operasyonunu engellemeli ama düþünmeyi kýsýtlamamalýdýr. Yani halkýmýz yanlýþ düþünmemek için deðil ülkeyi korumak için izlenmelidir. Çoðu zaman, mesela sokaklarda eylem yapanlar suç iþledikleri vakit bile ülkeye hizmet ettiklerini sanýyorlar.