Ýstihbarat servisi ve ‘Baþkan’ý tutuklamak

Yakýn tarihi komþularý gibi, ancak, bir “darbeler tarihi” olarak yazýlabilecek Latin Amerika’nýn güzel ülkesi Arjantin’in istihbarat servisi, 1946 yýlýnda, ülkenin efsanevi lideri Juan Peron’un talimatýyla kuruldu. 1816’da baðýmsýzlýðýný ilan etmiþ, günümüzde 1853 tarihli anayasasý ile yönetilen bir devletin neden bu konuda bu kadar geciktiðini, Latin Amerika’yý arka bahçesi olarak gören Amerika ile bu ülkelerin “çok özel” iliþkilerine baðlamakta yarar var. 

Zaten, Arjantin istihbaratý, 2. Dünya Savaþý sonrasýnda -nedense- Nazi Almanya’sýnýn güçlü istihbaratçýlarýnýn istihdamý amacýyla kuruldu. Latin Amerika’nýn en yüksek Yahudi nüfusuna sahip olan (300 bin) bir ülkede eski Nazileri toplamak kimin fikriydi, o ayrý bir tartýþma konusu ama Amerikan istihbaratýnýn o kadrolardan ilerleyen yýllarda çok faydalandýðý biliniyor. Ýsrail’in önde gelen Nazi savaþ suçlularýný Arjantin topraklarýnda yakalayýp cezalandýrmasý asla tesadüf deðildir.

Zaten, ülke tarihinin de en büyük terör eylemi, bu tür bir denklem içinde geliþti. 1994’te Buenos Aires’teki Yahudi Kültür Merkezi’nde patlayan bomba 85 kiþinin yaþamýna mal oldu.

Arjantin’deki Yahudi cemaati ve Ýsrail, eylemin Ýran merkezli olduðundan eminler, Ýran reddediyor, Arjantin ise emin deðil, 20 yýldýr süren soruþturmalar net bir sonuç doðurmadý. Hatta son olarak Arjantin-Ýran arasýnda bu eylemin Buenos Aires ve Tahran’da baðýmsýz savcýlar tarafýndan soruþturulmasý konusunda da bir anlaþma imzalandý.

Bir iddia... Bir ölüm

Arjantin’i 2007’den bu yana yöneten “halk oyuyla doðrudan seçilmiþ” kadýn cumhurbaþkaný Cristina Fernandez de Kirchner’in ülkenin vesayet sistemi ve ABD ile baþý her zaman dertte oldu. “Sol” çýkýþlarý, küresel finans sistemini sarsmaya yönelik (Yunanistan’ýn Çipras’ý gibi ülkesinin üzerine býrakýlmýþ aðýr borç yükünü sorguluyor) tutumuyla her zaman“rahatsýz edici” bulundu. Daha 2007 yýlýnda yeni seçildiðinde Amerikalý savcýlar, Fernandez’i, Venezuella eski baþkaný Chavez üzerinden Amerika’da yaþayan Venezuellalýlar’dan yasadýþý seçim kampanyasý baðýþý toplamakla suçlamýþ, kendisini Chavez müttefikliðine oturtmuþlardý.

Fernandez, siyasi yaþamýnýn en büyük meydan okumasýný bir savcýdan, Alberto Nisman’dan aldý. Son 11 yýldýr 1994 bombalama eylemini araþtýran savcý, Fernandez’in petrol karþýlýðý hububat satýmý sözleþmesiyle Ýran’a, bu bombalama eylemini ört-bas etme sözü verdiðini ileri sürdü.

Nisman elinde, Arjantin yönetimi üst düzey yetkililerinin “telefon tapeleri” olduðunu söylüyor, dökümü 300 sayfa olan bu “yasadýþý dinleme” tapelerini de kullanacaðýný ifade ediyordu.

“Yasadýþý dinleme tapeleri” bilgisi ortaya çýkýnca, gözler bir anda, Arjantin istihbaratýnýn güçlü adamý Antonio Stiuso’ya çevrildi. 61 yaþýndaki Stiuso, ülkede kurduðu yasadýþý telefon dinleme aðýyla tanýnýyor ve Amerikan FBI’yýný benzer yöntemlerle yönetmesiyle filmlere konu olan John Edgar Hoover gibi ülkenin “en çok çekinilen ve yerinden oynatýlamaz adamý” olarak tanýnýyor.

Nisman’ýn telefon tapelerini, 11 yýldýr yakýn temasta olduðu Stiuso’dan aldýðý kesindi. Nisman, konuyla ilgili Arjantin parlamentosuna bilgi verecekti ama toplantýdan 24 saat önce evinde ölü bulundu!.. Þakaðýndan tek kurþunla vurulmuþtu!..

Nisman’ýn ölüm haberini dünyaya duyuran gazeteci Damian Pachter ayný zamanda bir Ýsrail vatandaþýydý ve geliþmeden üç gün sonra aldýðý ölüm tehditlerini bahane ederek Ýsrail’e sýðýndý!..

Tutuklama müzekkeresi

Fernandez, konuyla ilgili açýklamasýnda iki noktanýn üzerinde durdu: “Savcý Nisman, istihbarat içindeki bazý güçlerin yalanlarýna inanmýþtý, önce sað olarak kullandýlar, devamýnda da ölüsünün iþlerine daha çok yarayacaðýný düþündüler. Bu geliþme, istihbarat servisinin yok edilip yeniden yapýlandýrýlmasý gerektiðini gösteriyor.”

Buenos Aires’ten son gelen bilgisi ise savcý Nisman’ýn evraklarý arasýnda Arjantin cumhurbaþkanýný tutuklama müzekkeresinin olduðu yönünde...

Belli ki, savcý, Fernandez’“dönemin cumhurbaþkaný” yapmayý kafasýna koymuþtu ama, ölümünün Fernandez’i daha çok köþeye sýkýþtýracaðýný hesap eden bir güç müdahale etmiþti.

Küresel düzeyde göze batan bir cumhurbaþkaný...

Vesayet sisteminin kalýntýsý devlet kadrolarý...

“Yasadýþý dinlemeler” ve bunlarý kullanan bir savcý...

Ýran’la yapýlan ticari anlaþmalardan üretilen bir iddia...

Küresel finans oligarþisinin sevmediði, özellikle Ýsrail’in uðraþtýðý,  halkýn yüzde 54.1 oyunu almýþ bir siyasetçiyi “tutuklama” giriþimi...

Ben yalnýz Arjantin’de bugünlerde yaþanýlan bir öyküyü anlattým...