Ýstihdam Eylem Planý ne getirecek?

Geçen hafta Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanýmýz baþkanlýðýnda Danýþma Kurulu adý altýnda, içerisinde benim de bulunduðum ve alanýnda katký sunabilecek isimlerden oluþan bir kurul oluþturuldu. Esasen önemli bir fonksiyon ifa edebileceðini düþündüðüm ÇSGB Danýþma Kurulu, iþ dünyasý ile bürokrasi arasýnda bir köprü iþlevi görerek sahada yaþanan sorunlarý anýnda bürokrasiye aktararak iþ dünyasýnýn önünü açacak.

Þu an için devletin en büyük hedefi kayýtlý istihdamý artýrmak, iþsizliði düþürmek ve belki de en önemlisi iþ dünyasýnýn sahada yaþadýðý sorunlarý özel sektör dinamizmi ve hýzý içerisinde çözebilecek bir mekanizma kurmak. Özellikle bürokrasiyle iþ dünyasýný ve alanýn uzmanlarýný bir araya getiren Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanýmýz Mehmet Müezzinoðlu’na teþekkür etmemiz gerekiyor. Her þey nitelikli iþgücü kaynaðýný geliþtirmek ve evine ekmek götürecek yurttaþlarýmýzýn huzurlu bir iþ ortamýna kavuþmasýný saðlamak için.

Ýstihdamda planlý dönem

Bu arada istihdamla ilgili 2017-2019 yýlý istihdam hedeflerini içeren eylem planý, 7 Haziran tarihinde Resmî Gazete'de yayýnlandý. 

Yüksek Planlama Kurulu, 4 politika ekseni ve 7 sektör üzerinde önemli dönüþümleri saðlayacak hedeflerini belirlemiþ oldu.

Buna göre eylem planýnýn gerçekleþtirilmesinde Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye Ýþ Kurumu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý aktif görev alacak. Eylem planýnda dört temel politika ekseni ise,

- Eðitim-istihdam iliþkisinin güçlendirilmesi,

- Ýþgücü piyasasýnda güvence ve esnekliðin saðlanmasý,

- Özel politika gerektiren gruplarýn istihdamýnýn artýrýlmasý,

- Ýstihdam-sosyal koruma iliþkisinin güçlendirilmesi olacak.

Ayrýca biliþim, finans, inþaat, saðlýk, tarým, turizm, tekstil ve hazýr giyim sektörleri için özel tedbirler alýnacak, bu sektörlere özgü çalýþmalar yapýlacak.

Temel hedef: Ýþsizliðin azaltýlmasý

Eylem planýnýn temel hedefi, iþsizliðin azaltýlmasý amaçlanýyor. Halen, yüzde 11.7 civarýna dolaþan iþsizlik oranýnýn yüzde 5 seviyesine düþürülecek. Genç iþsizliðin de bu seviyeye çekilmesi saðlanacak. Ýstihdam oraný yüzde 55 seviyesine yükseltilecek. Tarým dýþý sektörde kayýt dýþý istihdam oraný yüzde 15 in altýna indirilecek.

Ýþsizliðin azaltýlmasýnda fýrsat eþitliðinin saðlanmasý için, 2019 yýlýnda kadar iþgücü piyasasýna eriþimi zor olan kadýn, engelliler, gençler, yoksullar, kýrsal alanda yaþayanlara özel destekler verilecek.

Buna göre kadýnlarýn kayýt dýþý çalýþma oraný düþürülecek, ayrýmcý politikalar engellenecek, iþgücü piyasasýnda eriþimi zor olan özel gruplarýn prim gün sayýlarýnda ve analýk haklarýnda esneklikler saðlanacak.

Esnek çalýþanlar için sosyal güvenlik uyumu yapýlacak

Ýstihdamýn arttýrýlmasý ve her kesimin iþgücü piyasasýna katýlmasý için güvenceli esnekliðin saðlanmasý hedefleniyor.

Buna göre esnek çalýþma biçimleri hakkýnda farkýndalýk, teþvik ve tanýtým faaliyetleri yapýlacak, esnek çalýþanlarýn tabi amacýyla veri tabaný oluþturulacak, esnek çalýþanlara karþý eþit iþlem yükümlülüðüne yönelik tedbirler alýnacak, esnek çalýþan özel gruplarýn prim gün sayýlarýnda ve analýk haklarýnda esneklikler saðlanacak, esnek çalýþma ile sosyal güvenlik uyumu gerçekleþtirilecek.

Bankacýlýk ve finans sektörü engellilere açýlacak

Eylem planýnda bankacýlýk ve finans sektörü için önemli hedefler var. Sektörün ihtiyaç duyduðu nitelikli iþgücü için aktif iþgücü hizmetleri devreye sokulacak. Sektörde nitelikli iþgücü sayýsý yüzde 28 artýrýlacak. Sektörde engelli istihdamý yüzde 10 oranýnda artýrýlarak, engelli istihdam edene özel teþvik verilecek.