Ýstihdam seferberliði ve teþviklere dikkat

Geçtiðimiz günlerde “Burasý Türkiye Burada Ýþ Var” sloganýyla Türkiye’de 2019 yýlýnýn istihdam seferberliði baþlatýldý. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’ýn çaðrýsýyla baþlayan seferberlik, Türkiye’nin önde gelen meslek odalarý, iþveren kuruluþlarý ve iþ çevreleri tarafýndan büyük duyarlýlýkla desteklendi.  Bu hususta iþ dünyasýnýn çatý örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) öncülüðünde istihdam seferberliðinin yaygýnlaþtýrýlmasý konusunda önemli çalýþmalar yapýlýyor. TOBB Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu “En az bir iþsiz vatandaþýmýzý iþe alarak, hem iþinizi geliþtirin, hem ekonominin büyümesine katkýnýz olsun” çaðrýsý yaptý.

Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakaný Zehra Zümrüt Selçuk ise Ýstihdam Seferberliði Tanýtým Toplantýsý’nda iþverenlere saðlanacak destek paketlerini açýkladý. 8 ayrý baþlýk altýnda incelenen teþvik paketi ise þöyle:

Yeni istihdama ücret desteði (3 ay): Nisan ayý sonuna kadar saðlanacak her ilave istihdam için, 3 ay boyunca prim ve vergilerin yaný sýra ücret de devlet tarafýndan karþýlanacak. Bu imkândan yararlanmak isteyen iþverenlerin 3 ay ücret desteðine karþýlýk iþe aldýklarý iþçiyi toplam 9 ay istihdam etmeleri gerekiyor.

Prim ve vergi desteði (En az 12 ay): 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasýnda iþe alýnan sigortalýlar için sigorta prim desteði verilmektedir. Her ilave istihdam için 12-18 ay süreyle SGK primlerini ve vergiyi devlet karþýlanmaktadýr. Destek kapsamýnda imalat ve biliþim sektöründe kiþi baþýna aylýk 2.712 TL, diðer iþyerinde ise aylýk 1.113 TL destek miktarý verilmiþ olacak.

Kýsa çalýþma ödeneði: Ekonomik sebeplerle; iþyerinde çalýþma sürelerini geçici olarak azaltmak durumda kalan iþverenlere, 3 ay boyunca azaltýlan süreye iliþkin çalýþanlarýnýn ücreti ÝÞKUR tarafýndan saðlanýyor. Günlük kýsa çalýþma ödeneði, sigortalýnýn son 12 aylýk prime esas kazançlarý dikkate alýnarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancýnýn yüzde 60’ý olarak ödenmektedir.

Asgari ücret desteði: Son 4 yýlda verilen asgari ücret desteði 2019 yýlýnda da devam edecek. Çalýþan sayýsý 500’ün altýnda olan iþyerlerine 12 ay boyunca aylýk 150 TL kiþi baþýna, çalýþan sayýsý 500 ve üzerinde olan iþyerine ise aylýk 101 TL kiþi baþýna destek verilecek. Toplu iþ sözleþmesi uygulanmayan iþyerlerinde 3.060 TL’nin altýnda ücret alanlar, toplu iþ sözleþmesi uygulanan iþyerlerinde 6.090 TL’nin altýnda ücret alanlar için uygulanacak.

Düzenli ödemeye devamlý destek (5 puanlýk indirim): SGK primlerinin iþveren hissesinin 5 puanlýk kýsmý devlet tarafýndan karþýlanacak; destek miktarý kiþi baþýna aylýk 128 TL ile 959 Türk Lirasý arasýnda deðiþen rakamlar uygulanacak.

Kalkýnmaya ilave destek (Ýlave 6 puan): Kalkýnmada öncelikli 51 ilde ve 2 ilçede sigortalýlarýn SGK primlerine 5 puanlýk indirime ilave olarak 6 puan ilave destek verilmeye devam edilecek. Böylece kiþi baþýna aylýk 281 ile 1.113 TL kiþi baþýna destek verilecek.

Önce iþbaþý eðitim sonra istihdam desteði: Ýþbaþý eðitim programlarýna katýlan kursiyerlerin 3 ay, imalat ve biliþim sektörüne 6 ay, siber güvenlik, kodlama, yenilenebilir enerji gibi günümüzün ve geleceðin mesleklerine 9 ay boyunca ücret ve sigorta desteði devlet tarafýndan karþýlanacak. Ayrýca 2-5 yaþ arasý çocuðu olan kadýn katýlýmcýlara çocuk bakým destekleri verilecek.

Mesleki eðitim ve beceri geliþtirme iþbirliði projesi (MEGÝP): Proje kapsamýnda; iþ dünyasýnýn ihtiyacý olan nitelikli iþgücünü hazýrlamak için, 8 aya kadar mesleki eðitim kurslarý düzenlenecek, kursiyerlerin ücretlerini ve primleri devlet tarafýndan karþýlanacak.